DEMİRTAŞ, HALK SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRİYOR!

CAN KAYIPLARI  GİZLENİYOR MU?

DEMİRTAŞ, HALK SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRİYOR!

Dünya Sağlık Örgütü’nün Önerdiği Uluslararası Kodlar Neden Kullanılmıyor?

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayılarındaki çelişkiyi Fahrettin Koca’ya sordu.

BU NASIL ŞEFFAFLIK!

CHP’li Demirtaş, il bazında sayıların açıklanmamasını da eleştirerek “3 Nisan 2020 tarihinde, Sağlık Bakanı il bazında vaka sayılarını ve hayatını kaybedenlerin sayılarını açıkladı. Daha sonra 8 Nisan il bazında bir açıklama daha yaptı ancak onda da  kimsenin hiçbir şey anlayamayacağı renkli haritalar üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın takipte olduğunu söyledi. Ancak bu haritalar bırakın iller hakkında bilgi vermeyi fikir bile vermedi. Bakanlığın şeffaflık dediği bu mu? Zonguldak’ta kaç vaka var?Kaç kişi hayatını kaybetti? Önlemler işe yaradı mı? Yoksa daha sıkı önlemler mi alınması gerekiyor? Bu soruların tamamı cevapsız” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş önergesinde şunları ifade etti;

ÖLÜM NEDENİ COVİT 19 YERİNE,  ZATÜRRE Mİ YAZILIYOR?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen coronavirüs, Bakanlığınızca yapılan açıklamaya göre ülkemizde ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görülmüştür. İnsandan insana çok hızlı bir şekilde yayılan coronavirüs ile ilgili olarak Bakanlığınız tarafından 3 Nisan’da iller bazında vaka ve hayatını kaybedenlerin sayıları açıklanmış ancak bu tarihten sonra sadece Türkiye geneline ilişkin açıklama yapılmıştır. Riskli bölgeler olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli illeri sıralanmış fakat bu kentlerdeki vaka sayıları verilmemiştir. 3 Nisan 2020 tarihinde Bakanlığınızca yapılan iller bazındaki vefat sayılarına ilişkin açıklama sonrasında; basına yansıyan haberlerde, coronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının doğru aktarılmadığı, ölüm sebeplerini zatürre ya da enfeksiyon olarak yazıldığı iddia edilmiştir. Yapılan haberlerde e-devletten alınan bilgiler kaynak olarak gösterilmiştir.

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRİYOR!

Bunun yanında, Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamada da Türkiye’deki coronavirüs nedeniyle gerçekleşen ölüm sayıları ile doğrulanmış olgu sayıları arasında  paralellik bulunmadığına dikkat çekilmiştir. Ayrıca klinik bulguları hastalığı desteklediği halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara COVID-19 olarak geçmediği, bunun yerine ‘viral pnömoni', ‘doğal ölüm' veya ‘bulaşıcı hastalık' olarak geçtiği ifade edilmiştir. Bu durum, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği uluslararası kodlara uygun değildir. Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 pandemisi sırasında ölüm kayıtları için iki farklı uluslararası kod önermektedir. Bu kodlar; U07.1: COVID-19, PCR testi ile virüs tanımlanmış ve kesinleştirilmiş vakalar ve U07.2: COVID-19, klinik bulguları olan ancak virüsün test ile kesinleştirilmediği vakalar şeklinde belirlenmiştir. Yani klinik bulguları ile tanısı konulan ancak PCR testi ile kesinleştirilmemiş kuşkulu olgularda (U07.2) kodunun kullanılması gerektiği belirtmektedir. Ancak Türkiye ‘de Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen kodlar kullanılmamaktadır. Bu da Türkiye’de coronavirüs pandemisinde ne durumda olunduğunun gerçekçi bir şekilde ortaya konulmasına engel olmakta, halk sağlığı açısından önlemlerin yeterli düzeyde alınmama riskini ortaya çıkarmaktadır. Tüm bunlar Bakanlığınız tarafından ölümcül coronavirüs nedeniyle yapılan bilgilendirmelerle ilgili olarak şüphe doğmasına neden olmaktadır.

TÜM KENTLERİN BİLGİLERİ DETAYLI AÇIKLANMALI!

Oysa ölümcül coronavirüs ile etkili mücadele yapılabilmesinin ön koşulu tüm gelişmelerin ve bilgilerin uluslararası standartlara uygun olarak tespit edilmesi ve kamuoyu bilgilendirmelerinin de bu standartlar üzerinden yapılmasıdır. Fakat ülkemizde hala daha hangi ilde ne kadar vaka olduğu, kaç kişinin hayatını kaybettiği dahi açıklanmamaktadır. Son olarak 8 Nisan 2020 tarihinde, iller bazında, vakaların renklerle tanımlandığı haritalar üzerinden Bakanlığınızca açıklama yapılmıştır. Öncelikle; gösterilen haritalar kamuoyuna yeterli bilgiyi verecek nitelikte değildir. Cadde, mahalle, sokak bazında bilgi vereceği söylenen haritalar kamuoyu açısından fikir verecek düzeyde bile değildir. Özellikle riskli olduğu belirtilen illere ilişkin detaylı açıklamaların yapılmaması, doğru bilgilerin günü gününe paylaşılmaması, önlemlerin sonuçları ve devamında alınacak önlemlerde geç kalınmaması açısından önemlidir. Oysa bugün geldiğimiz noktada, vatandaşlarımız yaşadıkları yerdeki enfekte kişi sayısını, yoğun bakımda olan hasta sayısını ve hayatını kaybeden kişi sayısını kulaktan dolma bilgilerle edinmektedir.

ZONGULDAK’TA VAKA PATLAMASI YAŞANACAK!

Zonguldak’taki vakaları gösterdiği iddia edilen haritada, Zonguldak merkez ile Kilimli İlçesi bulunmaktadır. Alaplı, Kdz. Ereğli, Devrek, Çaycuma, Gökçebey, Kozlu ilçeleri haritada görülmemektedir. Kaldı ki Zonguldak merkez ve Kilimli İlçelerine ilişkin de haritadan sağlıklı bir veriye ulaşmak mümkün değildir. Oysa Zonguldak, dezavantajlı demografik yapıya sahip olması, kömür madenciliği yapılan, termik santrallerin bulunduğu, kronik akciğer hastalıklarının yoğun şekilde görüldüğü bir yer olması nedeniyle riskin en yüksek boyuta ulaştığı kentlerimizin başında gelmektedir. Bu nedenle doğru ve sağlıklı bilginin hızlı bir şekilde paylaşılması gereken Zonguldak’ta acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerekmektedir. Ancak bugün Zonguldak’taki vaka sayısı, yoğum bakımdaki hasta sayısı ve hayatını kaybeden kişi sayısı bilinmemektedir. Vaka ve vefat sayısındaki artış oranları kamuoyundan gizlenmektedir. İlk andan itibaren sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi gereken Zonguldak’ta, sayıların paylaşılmaması önlemlerin yeterli olup olmadığı konusunda doğru bir değerlendirme yapılmasını engellenmektedir. Bazı basın yayın organlarında da aralarında Zonguldak ve İstanbul’un da bulunduğu 6 ilde acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin Bilim Kurulu’nca tavsiye edildiği haberleri yer almaktadır. Zonguldak İl Pandemi Kurulu’nun da değerlendirmesi ile birlikte Zonguldak özelinde bir strateji oluşturulmazsa ilerleyen günlerde coronavirüs vakalarında Zonguldak’ta patlama yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

BİLİM KURULU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMESİNİ İSTEDİ Mİ?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu önergesinde Bilim Kurulu’nun tavsiye kararlarına da dikkat çeken CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş; “ Bilim Kurulu ile yapılan toplantılarda nasıl tavsiye kararları alınıyor belli değil.Bu konuda da şeffaf bir süreç izlenmiyor.Bilim Kurulu ne aşamada nasıl bir tavsiye kararı aldı.İktidar bu tavsiye kararlarına ne kadarını uyguluyor bu konuda da bir açıklama yapılması gerekiyor” dedi.

CHP’li vekil önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

-Türkiye’de, coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerle ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen uluslararası kodlar kullanılmamakta mıdır? Eğer bu kodlar kullanılmıyorsa bunun gerekçesi nedir? Bakanlığınız hayatını kaybedenlerle ilgili hangi kodları kullanmaktadır?

-Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen uluslararası kodların kullanılmamasının halk sağlığı açısından olumsuz etkileri olmayacak mıdır?  Olacaksa, bu olumsuz etkilerden kim sorumlu olacaktır?

-Kamuoyunda coronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısının gizlendiğine dair şüpheler günden güne artmaktadır. Bakanlığınız tarafından bu konuda kamuoyundaki şüpheleri giderecek bir açıklama yapılacak mıdır?

-Bakanlığınız tarafından coronavirüs nedeniyle enfekte olan, yoğun bakım ünitesine olan ve hayatını kaybeden kişilerin bilgilerinin ve sayılarının iller bazından ayrı ayrı açıklanmamasının nedeni nedir?

-Türkiye genelinde iller bazında vaka sayısı, yoğun bakımda olan hasta sayısı ve vefat eden kişi sayısı önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaçtır?                       

-PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara COVID- 19 olarak geçmemesinin sebebi nedir?

-Şubat ve Mart, Nisan 2020’de ve bu önergenin yanıtlandığı tarihe kadar  tüm Türkiye’de viral pnömoni, doğal ölüm, bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı kaçtır?                           

-Şubat, Mart, Nisan 2020’de ve bu önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Zonguldak ilinde viral pnömoni, doğal ölüm, bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı kaçtır?                          

-Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinde bu yana, Zonguldak Limanlarına hangi ülkeden, kaç gemi gelmiştir? Limanlara yanaşan gemilerle ilgili olarak hangi tarihten itibaren coronavirüs tedbirleri kapsamında 14 günlük karantina işlemi uygulanmaktadır?

-Zonguldak İl Pandemi Kurulu’nun, Zonguldak’ta coronavirüs ile mücadele kapsamında geliştirdiği bir strateji bulunmakta mıdır? Kurul tarafından Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiği Bakanlığınıza önerilmiş midir?

Gündem

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2020, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER