Denizin ve Emeğin Pençeleri

Denizin ve Emeğin Pençeleri

Denizin ve Emeğin Pençeleri

40 yıldan bu yana Zonguldak’ta balıkçılık yapan ve mesleği ile dört evladına bakan Gökhan Gündüz, büyük teknelerin Karadeniz’de balık bırakmadığının altını çizerek kayıklarını sattığını sadece ağ yaparak geçimini sağladığını belirtti. Eskiden Karadeniz’de 12 ay av yaparak çeşitli balıkları vatandaşa getirdiklerine dikkat çeken Gündüz, şimdilerde ise 1 ay bile zor balık çıktığına işaret etti. Balıkçıların irili ufaklı tüm balıkları yakaladıkları hakkında şikayette bulunan Deniz emekçisi Gündüz, yem fabrikalarının kapatılması halinde balıkçı teknelerinin buna yanaşmayacağını serzenişinde bulundu.
“12 AY AVCILIK YAPILIRDI”
Karadeniz’de eskiden 12 ay balık avı yapıldığına dikkat çeken Gökhan Gündüz, “Ben 40 senedir burada yaşıyorum. Çocukluğum burada geçti. Aslen kastamonu Bozkurtluyum. Karadeniz’de artık balıkçılık bitti. Balık bitti. Balığı bitirdiler bu koca denizde. Özellikle teknoloji denizi bitirdi. Eskiden yani senelr önce yılın 12 ayında biz balık avlardık. Balık boldu. Her çeşit balığı denizden avlardık. Şimdilerde öyle çeşit mi kaldı? Bunun sebebi ise bilinçsiz avlanma. Bilinçsiz avlanmanın sebebi ise yem fabrikalarına küçük balıkların yollanması. Denizde balık kalmadı. Gürcistan’dan hamsi geliyor düşünün artık. Bizim balıkçılarımız balıklara kaçma şansı tanımıyor. İncesini bile avlayıp yem fabrikalarına yolluyorlar. Balıkçı bu balığı tutmazsa yem fabrikaları çalışmaz. Bu denetlemesi gerkeli şekilde yapmıyorlar. Ağları derin tarafından ölçmüyorlar. 10 boy ağ var bir atsan Zonguldak limanını kaplar” dedi.
DÖRT ÇOCUK BÜYÜTTÜ
Balıkçılık yaparak dört çocuk büyüttüğüne şimdilerde ise ağ yaparak geçimini sağladığına işaret eden Deniz emekçisi Gündüz, “Ben kendimde balıkçılık yaptım. Kayıklarım vardı sattım. Deniz bittiği için kayığı sattık. Şimdi evde ağ yapıyorum. Sağda solda arkadaşlara yardım ediyorum. Çalışıyorum. Dört tane çocuğum var. Hepsini bu mesleği yaparak büyüttüm. Çileli bir hata elbette. Yarı aç yarı tok yaşadık. Bugün var yarın yok. Eskiden öyle değildi. Senenin 12 ayı balıkçılık vardı. Emeklilik falan hiç bir şey yok. Nerey kadar gidecek böyle? Mezara kadar bu şartlar gidecek. İnşaatlara gidiyorum diğer taraftan. Alın teri ile çalışıyorum” dedi.
BALIK AĞIRLIĞINDAN BATIYORDUK
Avcılık maceraları arasında bir tanesini asla unutmadığını belirten Gökhan Gündüz, “Asla unutmadığım anılardan bir tanesi av sırasında oldu. Bir “kofana” balığı tutmuşuz ki akıllara zarar. Eskiden çinekop bir karıştan büyüktü. İnce Çinekop’u almazdık sudan. İnceleri tutulmasa Çinekop yarın Lüfer oluyor. Kofana oluyor, Akya oluyor. Ben bir av sırasında kayığı batasıya kadar Kofana ile yüklendiğimi bilirim. Limana zor gelmiştik. Öye bir macaram oluştu” şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2018, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER