EĞİTİME DÖNEMSEL POLİTİKALARLA YAKLAŞILAMAZ

EĞİTİME DÖNEMSEL POLİTİKALARLA YAKLAŞILAMAZ

EĞİTİME DÖNEMSEL POLİTİKALARLA YAKLAŞILAMAZ

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı yeni öğretim yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Katılımcı bir yöntemle ulusal eğitim politikası oluşturulmalı, her hükümetin kendi isteğine göre değişiklikler yapma anlayışı son bulmalıdır” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 2018-19 öğretim yılının başlaması nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı mesajında, “En değerli varlıklarımız olan çocuklarımız uzun bir tatilin ardından çalacak ders ziliyle birlikte yeni öğretim yılına başlayacak. Hepimiz biliyoruz ki, Cumhuriyet’imizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün önümüze en önemli hedef olarak koyduğu çağdaş uygarlık seviyesine ulaşıp dünya insanlığı içinde onurlu bir şekilde yerimizi almak, ancak eğitim düzeyi yüksek bir toplumla mümkündür. Yarınlarımızın aydınlık olmasının en önemli koşulu, çocuklarımızın ve gençlerimizin, bilimsel gelişmeleri derinliğine kavrayan, eleştirel düşünen, sorgulayan, bilgili, estetik duygusu ve özgüveni yüksek bireyler olarak yetişmeleridir. Çağının bilgisiyle donanmış bir nesil karşı karşıya olduğumuz sorunlarının çözümünde de büyük rol oynayacaktır” dedi.

TÜM ÇABALARA KARŞIN EĞİTİM SEVİYESİ HALA ÇOK DÜŞÜK

Kantarcı açıklamasını, “Ancak eğitim alanında yaşananlar bu hedeflerin çok uzağında olduğumuzu göstermektedir. OECD verilerine göre, bir insanın erken çocukluk yaşında alacağı eğitim gelecekteki beceri gelişimiyle öğreniminin temelini oluştursa da Türkiye’de çok az sayıda insan erken çocukluk eğitimi almaktadır. İlköğretimden yükseköğretime öğrenci başına düşen kamu harcaması OECD ülkeleri arasında halen en düşük seviyededir. Eğitimin zorunlu olduğu ilkokul, ortaokul ve lise için OECD ortalamasının çok altında ödenek ayrılmaktadır. Türkiye kamu ve özel kurumlardaki öğrenme ortamları arasında en büyük farka sahip ülkelerden biridir, eğitimde fırsat eşitliği yoktur. Tüm çabalara karşın eğitim seviyesi hala çok düşüktür. 25-64 yaş arası nüfusun %43’ü ilkokul mezunudur ve bu oran da tüm OECD ve ortak ülkeler arasında en yüksek orana karşılık gelmektedir. Bu tablo eğitimde daha yürüyecek çok yolumuz olduğunu göstermektedir” diyerek sürdürdü.

EĞİTİME DÖNEMSEL POLİTİKALARLA YAKLAŞILAMAZ

Son dönemlerde bu alanda çok sık politika değişikliğine gidildiğini söyleyen Kantarcı açıklamasına“Bir ülke için stratejik önemi bulunan eğitime dönemsel politikalarla yaklaşmak doğru değildir. İyi düşünülmemiş, doğru kurgulanmamış, o anda iktidarda bulunan partinin çıkarlarına göre uyarlanmış yaklaşımlar maddi kaynak kadar insan kaynağı savurganlığına da neden olmakta, birkaç kuşağı birden çağın bilgisinden uzaklaştırmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin not ve sınav baskısından uzak şekilde kendi ilgi ve yeteneklerini geliştirip, hangi alanda eğitim göreceğine kendisinin karar vereceği bir eğitim sistemi, ilgili tüm çevrelerin katılımıyla oluşturulmalı, bilimsel, laik niteliği korunmalıdır. Katılımcı bir yöntemle bir ulusal eğitim politikası oluşturulmalı, her hükümetin kendi isteğine göre değişiklikler yapma anlayışı son bulmalıdır. Bu duygularla başta sevgili öğrencilerimiz, değerli öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim camiasının yeni eğitim yılını kutluyor, başarılar diliyorum” şeklinde ifadelerle son verdi. 

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER