Elektrik borcu aboneyi çarptı!..

Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in açıkladığı rakamlara göre bu yılın ilk 9 ayında 3 milyon 365 bin 784 kişi elektrik 710 bin 364 kişi de doğalgaz faturasını ödeyemedi.

Elektrik borcu aboneyi çarptı!..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yılın 9 ayında 4 milyon 75 bin abonenin elektrik ve doğal gaz borcunu ödeyemediğini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın “Kış, aylarında da elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı” ve “Son 1 yıl içinde elektrik ve doğalgaz borcunu ödeyemeyen abone sayıları kaçtır” sorularını yanıtladı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “2019 Ocak-2019 Eylül, 9 aylık dönemde borcunu ödeyemediği için hakkında işlem yapılan elektrik abone sayısı 3 milyon 365 bin 784, doğalgaz abone sayısı 710 bin 364’tür. Enerji fiyatları; enflasyondan, döviz kurlarından ve petrol fiyatlarından önemli oranda etkilenmektedir. Bu parametrelerde yaşanan gelişmeler ile yatırımlara ve işletme gereklerine bağlı olarak, zaman zaman fiyat ayarlamalarına gidilebilmektedir. Bu kapsamda, düzenlemeye tabi olan tarifelerde mevzuatta belirlenen usul, esas ve dönemlerde olan ayarlamalar yapılmaktadır” dedi.

Bakan Dönmez’in verdiği yanıtları değerlendiren Ünal Demirtaş, hükümetin yerel seçimlerden önce zam yapılmayacağı sözünü verdiğini ama 6 ayda vatandaşların insafsız zamlarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Demirtaş; “Enerji Bakanı, geçtiğimiz mart ayında yerel seçimler öncesinde ‘Hem doğalgazda hem de elektrikte önümüzdeki dönemde herhangi bir tarife değişikliği olmayacak; vatandaşımıza hayırlı, uğurlu olsun’ müjdesi verdi. Ak Parti’nin birçok yöneticisi de benzer yönde açıklamalar yaptı. Seçimler bitti, ne oldu? Vatandaşa hayırlı ve uğurlu oldu mu? Maalesef olmadı. Elektrik ve doğalgazda zam yağmuru başladı ve fahiş ve insafsız zamlar yapıldı. Seçimden sonra yapılan zamlar yüzde 30’u buldu, son bir yılda yaptığınız zamlar ise yüzde 56’yı buldu. Seçimler bitti, sözler unutuldu. Zamlar yağmur gibi başladı. İşçinin, emeklinin, memurun maaşlarına yüzde 6 zam yapıp, elektriğe, doğalgaza yüzde 56 zam yapmak insafsızlık değil de nedir” diye konuştu.

Demirtaş bakanın açıklamalarının yeni zamların habercisi olduğunu da söyledi.

'KAYIP-KAÇAK BEDELİ' SAVUNMASI

Fatih Dönmez, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bir sorusu üzerine de elektrik faturalarındaki kayıp ve kaçak bedelinin faturasını ödeyen vatandaşlara ödettirilmesiyle ilgili de şunları söyledi: “Kayıp kaçak bedelleri ve kayıp maliyetlerinin dağıtım tarifesinde yer alması hususları 6446 sayılı Kanuna dayanmakta olup Anayasa Mahkemesi kararları ile uygulamanın kanuniliği sabittir. Kayıp maliyetlerinin tarifelerde belirli ölçüde yer alması tüm gelişmiş piyasalarda görülmektedir. Tarifelerde kayıp maliyetlerini aynen değil hedefler ölçüsünde dikkate alınmakta, düşürülmesi teşvik edilmektedir. Kayıp-kaçak oranlarında özelleştirmelerin tamamlandığı 2013 yılından sonra ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Bunun yanında kayıpları düşürecek AR-GE projeleri desteklenmektedir, kayıpları izlemek üzere ciddi teknoloji ve uzaktan sayaç okuma bütçeleri öngörülmüştür.”

KAYNAK: AYDINLIK

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2019, 15:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER