GMİS GENEL BAŞKANI YEŞİL; "İŞÇİ AÇIĞIMIZ FAZLA"

GMİS GENEL BAŞKANI YEŞİL; "İŞÇİ AÇIĞIMIZ FAZLA"

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, 2020 yılını değerlendirirken, özellikle dünyayı sarsan ve Türkiye’de de etkili olan Koronavirüs salgınının kömür üretimini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu’na 2021 yılında işçi alınması gerektiğini vurgulayan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Kurumun işçi açığı fazla. Yeraltındaki zenginliğin yerüstüne çıkartıla bilmesi için işçi sayımızın yetersiz olduğunu, işçi alınması koşuluyla bu zenginliğin daha çok miktarda yeryüzüne çıkartılacağı ve dışa bağımlılıktan kurtulacağımız aşikardır”  

“Koronavirüse yakalananlar ve filyasyon ekibiyle beraber her gün 300 arkadaşımız eksik çalışır duruma geldik. Birde kurumun 2 buçuk ay kapatılma süreci var. Bu anlamda yeraltındaki zenginliği yerüstüne çıkartma konusunda gerekli verimi sağlayamadık” diyen Yeşil şunları ifade etti.

“HER GÜN 300 ARKADAŞIMIZ EKSİK ÇALIŞIR DURUMA GELDİK”

“2020 yılı sadece Türkiye Taşkömürü Kurumumuz, sendikamız değil tüm dünyada çok üzücü geçti. İlerleyen senelerde 2020 yılını hiç iyi bir şekilde hatırlamayacağımız kesin. Salgının etkisi Türkiye Taşkömürü Kurumumuz üzerinde de çok yoğun oldu. Son yaşadığımız pandemiyle beraber bizlerin iş verimi düştü. Zaten sınırlı sayıda işçi sayımız var. Pandemiyle birlikte Koronavirüse yakalananlar ve filyasyon ekibiyle her gün 300 arkadaşımız eksik çalışır duruma geldik. Birde kurumun 2 buçuk ay kapatılma süreci var. Bu anlamda da yeraltındaki zenginliği yerüstüne çıkartma konusunda gerekli verimi sağlayamadık. Arkadaşlarımız Koronavirüse rağmen özveriyle bu milli serveti ekonomiye kazandırmak adına var güçleriyle çalıştılar”  

“İŞÇİ ALINDIĞINDA ÜRETİMİN NE KADAR ARTTIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR”

Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun işçi açığının fazla olduğunu hatırlatan Yeşil, “Kurumun işçi açığı fazla. Yeraltındaki zenginliğin yerüstüne çıkartıla bilmesi için işçi sayımızın yetersiz olduğunu, işçi alınması koşuluyla bu zenginliğin daha çok miktarda yeryüzüne çıkartılacağı ve dışa bağımlılıktan kurtulacağımız aşikardır. Bu anlamda yetkililer buradan tekrar sesleniyoruz; Biran önce TTK’da ki işçi açıkları giderilmeli, milli kaynaklarımızı kendimiz değerlendirmeliyiz ve bu anlamda istihdamı artırmalıyız. Şuanda TTK’da çalışan işçi sayısı 7 bin 800’lere düştü. Bizim 14 bin 500 norm kadromuz var ve bununla ilgili çalışmalarımız ile taleplerimiz var. Sayılarımızın sabitlenmesi, norm kadromuzun tekrar belirlenmesi, her yıl kurumdan emekli olan arkadaşlarımızın sayısı kadar kuruma işçi alınması ve işçi alımı yetkisinin TTK Genel Müdürlüğüne verilmesi yönünde bir teklifimiz vardı. Çünkü geçmiş dönemlere bakıldığında kuruma işçi alındığında üretimin ne kadar arttığı görülmüştür.

Kuruma işçi alımlarıyla beraber yoğun emekliliklerde yaşanıyor. Kuruma yaklaşık bir buçuk yıl önce bin 500 işçi alındı ancak o günden bu güne 2 binin üzerinde arkadaşımız emekli oldu. Zaten bizim sıkıntımız yeraltındaki işçi sayımız. Yeraltında işçi açığımız çok fazla. Bizler derin madencilik yapıyoruz, bu da zor şartlarda oluyor.  Zor şartların sebebi de işçi açığımızın fazla olmasıdır. İşçi açığı giderildiği sürece işçi sağlığı ve iş güvenliği anlamında da sıkıntı yaşamayız.” dedi.

ZONGULDAK ÇOK BEDELLER ÖDEMİŞ BİR ŞEHİR

Zonguldak’ın bedeller ödeyen bir şehir olduğunu belirten Yeşil, “Son dönemlerde Türkiye Taşkömürü Kurumumuza yapılan mekanize, yarı mekanize, esnek mekanize ve tam mekanize yatırımlarımız ile birlikte iş sağlığı, iş güvenliği ve üretimi artıracak yöntemlerimiz var. Bu sistemlerin sayılarının fazlalaşması arkadaşlarımızın daha güvenli ortamlarda daha çok verimli çalışma ortamını sağlayacaktır. Bu anlamda Enerji Bakanlığımız ile Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Havzamızın tamamında bu sistemler yaygınlaşacak ve üretim artacak. Zonguldak çok bedeller ödemiş bir şehir. 5 bin maden şehidimizin olduğu bir şehir.” diye ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER