‘Kaçak ocaklar iş güvenliği olmadan çalıştırılamaz’

‘Kaçak ocaklar iş güvenliği olmadan çalıştırılamaz’

‘Kaçak ocaklar iş güvenliği olmadan çalıştırılamaz’

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili ve Kit Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Maden Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde, TBMM Genel Kurulu’nda bir kürsü konuşması gerçekleştirerek, “Bu kanun değişikliği sanki özel olarak Zonguldak’ın aleyhine çıkartılmıştır” dedi. Bu değişiklikle rödevans sahaları içindeki kaçak ocakların iş güvenliği olmadan çalıştırılmasının meşru hale getirildiğini söyleyen CHP’li Yavuzyılmaz, “Rödevans sahalarında işçilerimizi iş güvenliğinden tamamen mahrum bırakıyorsunuz” ifadeleri ile kanun değişikliğini eleştirdi.

Yapılması görüşülen kanun değişikliğinin TC Anayasası’na aykırı olduğunu belirten Yavuzyılmaz, bu değişikliklerle devletin maden sahalarını özel sektöre terk ederek sorumluluklarından kaçtığını belirtti.  Anayasa gereği devletin özel sektöre sorumluluklarını ve denetim görevini devredemeyeceğini, bu yüzden bu tasarı geçse bile değişikliğin uygulanamaz olacağını belirten CHP’li Milletvekili, ayrıca devlet kurumlarında yönetimlerin şeffaflaştırılmadan, sağlıklı bir işleyişin oluşmasının da mümkün olamayacağını belirtti. 

“Bu kanun değişikliği sanki özel olarak Zonguldak’ın aleyhine çıkartılmıştır.”

CHP’li Yavuzyılmaz konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“İlgili Maden Kanunu'ndaki değişiklik teklifiniz sanki özel olarak Zonguldak’ın aleyhine çıkartılmıştır. Dolayısıyla bu konu çok boyutlu bir konudur. Devlet sorumluluklarını özel sektörün üzerine atamayacağı gibi, özel sektörün sorumluluklarını da üzerine alamaz. Sayıştay raporlarında rödevanslı sahalarda kaçak ocaklara rödevans firmalarının izin verdiğini, sevk fişi kestiğini yazdığı halde, siz şu anda rödevanslı sahaların denetimini tamamen bu özel sektör firmalarına bırakıyorsunuz ! TTK'nın rödevanslı sahaları denetleme yetkisini elinden alıyorsunuz. 

“İşçimizi Yalnız Bırakıyorsunuz !”

Denetleme görevini yapacağı söylenen daimi nezaretçi, özel firmanın elemanı; Teknik eleman, özel firmanın teknik elemanı; iş güvenliği elemanı, özel firmanın iş güvenliği elemanı; yetkilendirilmiş tüzel kişilik zaten proje aşamasında var, sonra tek tük var. Dolayısıyla geriye sadece MİGEM kalıyor, yılda dört kez; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkilileri yılda 2 kez  sözde denetleme yapacak. İşçilerimize geçmiş olsun; devletimiz onların üzerindeki kanatlarını, sorumluluğunu, yetkisini tamamen üzerlerinden çekiyor. Dolayısıyla da işçilerimizi yapayalnız bırakıyorsunuz, bütün ruhsat sahalarını özel mülke çeviriyorsunuz.

"Kaçak Ocakları Meşru Hale Getiriyorsunuz !"

Bakın, Sayıştay raporundan okuyorum: Sayın milletvekilleri, bunlar benim ifadelerim değil, Sayıştay raporu. Rapor diyor ki: “Havzada kaçak kömür üretiminin önlenememesinin nedenleri olarak rödevansçı firmaların kaçak ocaklarda üretilen kömürü satın almaları ve bu kömürler için sevk fişi sağlamaları'' gösterilmiş. Dolayısıyla bu kanun teklifiyle, rödevans sahalarındaki tüm sektör işçilerini neredeyse denetimsiz ve iş güvenliği olmayan şekilde çalışmaya mecbur bırakıyorsunuz. Maalesef kaçak ocakları rödevans sahasının içinde meşru hâle getiriyorsunuz. Oysaki bizim devletimiz özel firmalardan daha büyük bir devlettir; işçimizi de korur, kaçak ocakları da yeri geliyorsa kapatmasını ve buradaki istihdamı farklı iş kollarına yaymasını da bilir.”

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2019, 00:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER