'Kan bağı olanlar bile taciz yapabiliyor'

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür vekili Murat Kapıcı'dan önemli açıklamalar

'Kan bağı olanlar bile taciz yapabiliyor'

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür vekili Murat Kapıcı, basın mensuplarıyla bir araya geldi.
‘SORUNLARI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Eğitimde ki sorunları çözmeye çalıştıklarını söyleyen Murat Kapıcı: “Yaklaşık 5 aydır bu görevi icra ediyorum Zonguldak’ta 7000 öğretmenimiz var 100 bine yakın öğrencimiz var, 461 tane kurum müdürümüz var, 700 den fazla kurumumuz var. Zonguldak milli eğitim dediğinizde devasa bir kurum bu mevcut hiçbir müdürlükte yok, sayı ve mevcut itibariyle. Milli eğitimin eğitim öğretimin en sıkıntılı iki bölümü vardır bunlardan biri eğitim öğretimin kapandığı dönem diğeri açıldığı dönem, biz ekibimizle bunu bu sene en iyi şekilde başardık. Karne döneminden sonraki gelişen süreçte bize sorulmadan söylenen veya yazılan şeyler oldu bizim dışımızda gelişen olaylar nedeniyle sağlıklı bilgi akışı yapamadık. Liselere öğrenci yerleştirmede de bir değişiklik oldu bu dönemi en sorunsuz atlatan ildik, Bakanlığımızdan bununla ilgili teşekkür ve övgüler geldi, çok sayıda öğrencisini yerleştiremeyen illerimiz oldu biz bunu başardık. 
En önemli konulardan biri taşımalı eğitim çocuklarımızın sağ salim okullarına ve okul bittikten sonra evlerine ulaşmaları bizim sorumluluğumuzda güvenlik görevlisi ve personel eksiklerimizi İŞKUR üzerinden tamamladık sıfır sorunlu eğitim öğretim yok en sorunlu alandır eğitim öğretim sorunları gidermek bizim işimiz eğitim her şeyden önemli çocuklarımız devletimizin emaneti geleceğimizi yetiştiriyoruz çocuklarımızı kaybetmeden kazanmaya çalışıyoruz eğitimi bitirirseniz ülke biter, mesai saati gözetmeden çalışıyoruz ve sorunları çözmeye çalışıyoruz” dedi. 
KAPUCU: “MESAİ KAVRAMIMIZ YOK’
Kapıcı, temel eğitimden şiddet ve istismar konularındaki sorulara ilişkin şunları söyledi:  “7 Bin öğretmen ve 100 Bin öğrencimiz var Zonguldak'ta. Milli eğitimin en sıkıntılı 2 dönemi vardır. Açılış ve kapanış dönemi. Biz ekibimiz ile beraber sorunsuz şekilde süreci atlattık. Bazı kurumlarda söylediğimiz halde yazı yazılan konular oldu. Sağlıklı bilgi akışı olmadı. Biz süreci sıkıntısız halleden ender ekiplerdendik. Ve bakanlıktan teşekkür aldık. Ekibimiz büyük emek verdi. Bizim yöneticilerimizin sadece 3 tanesi Zonguldaklı değil. Ayrımcılık için demiyorum. Zonguldak'a hakimiz. Biz 3 sene evvel taşımalı eğitimde ulusal basına çıktık. Biz basında taşımalı eğitim yapıldı, yemek verildi diye bir yazıyı basında görmedik. Benim şuan 2 bin küsür öğrenci taşımalı eğitim için servis bekliyoruz. Biz bu çocuklar için tedirginiz. Biz sorumluluk taşıyoruz. Biz ayrıca boş geçen tüm derslere öğretmen yerleştirdik. 461 tane kurumlarımıza yine İşkur'dan personel yerleştirdik. 0 sorunlu bir eğitim var mı? Bu olamaz arkadaşlar. 0 sorun varsa zaten bize ihtiyaç yok. Bu çocuklar devletimizin bize emaneti. Eğitim yemek ve içmekten daha önemli. Eğitim biterse ülke biter. Bu anlayışla çalışıyoruz. Gece saatlerine kadar telefonum açık. Mesai kavramımız yok. İki tane kaza oldu çocuklarımızla ilgili. İçimiz yanıyor. Uykularımız kaçıyor. Bu noktada bu çocukları kazanabilir miydik diye kendimizi sorguluyoruz. Eğitim 1 kişi ile düzelmez. Zonguldak'ta eğitim öğretim de başarı isteniyorsa tüm şehir elini taşın altına koymalı. Biz okulu sadece aidat, bağış gibi şeylerle sınırlıyoruz. Zonguldak'ta birlikteliğimiz yok. Başarılı eğitim için hepimiz bir olmalıyız" dedi.
“KAN BAĞI OLANLAR BİLE TACİZ YAPIYOR”
Milli Eğitim Zonguldak İl Müdür Vekili Murat Kapıcı cinsel istismar olayına ilişkin sorulan soruya verdiği cevapta, "İstismar ve taciz farklı konulardır. Biz çocuklarımızı bu yönde her zaman bilgilendiriyoruz. Eski donem yok artık. Öyle bir doneme geldik ki kan bağı olanlar bile taciz yapabiliyor. Burada çocukların da hakkını savunacağız olayın doğrularını da araştıracağız. Bir okul ile ilgili konuda manşetlerden yazdılar beni. Suç neyse kim yaptıysa savunmayacağız. Rehber öğretmenlerimizle çocuklarımızı bilinçlendiriyoruz. Kimse sınırları aşmayacak. Herkes kuralları bilecek. Bu konular memuriyetin yüz kızartıcı suçtur. Memuriyetten çıkarma cezası vardır. Benim memurumun yaşam tarzına ben karışamam. Biz Zonguldak'ta yaşıyoruz. En önemli özelliğimiz şehrin sosyal demokrat olmasıdır. Biz kimseye özel hayatına karışamayız. Ben öğretmenlerin ne yaptığını mı takip edeceğim? Öğrenciler kötü alışkanlığı dışarıda kazanıyor” dedi.
‘CİNSEL İSTİSMAR MEMURUN YÜZ KIZARTICI SUÇUDUR’
Öğretmenin öğrenciye cinsel istismarı konusunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kapıcı, “Eski dönemler yok artık. Cinsel istismar, ilişki ve taciz arasında terim farkları bar. Bu tür ne olursa olsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hemen soruşturma açıyoruz. Bir olay yaşandı. Bizler suçlandık yazıldık. Rehber öğretmenlerimiz aracılığıyla cinsel istismarın ne olduğunu öğrencilerimize anlatıyoruz. Kimse sınırını aşmayacak. Öğretmen de sınırını aşmayacak. Cinsel istismar memurun yüz kızartıcı suçudur. Memurluktan atılma durumu vardır. Bem de bir kızım var, bu tür cinsel istismar olayları kabul edilemez. Bu çocuklardan sadece sorumlu okul, milli eğitim müdürlüğü ve öğretmenler olarak düşünüyoruz. Ancak bu sorumluluk toplum olarak hepimizdedir.
Genel kanı olarak Türk kültürünü ve değerlerimizi konuşuyorum. Ben öğretmenime suçu neden giyiyorsun, neden şu saatte şuradaydın diyemem demem. Bekar bir öğretmen, bekar bir milli eğitim müdürü olarak be yapabilirim? Ben her hangi bir şey yapamam. Anayasada zaten zina suçu kaçtı. 1200 civarında eksik öğretmen açığımız var. Öğretmenin öğrenciye hakaret etmesi, öğrencisini darp etmesi kabul edilemez ve bu benim kırmızı çizgimdir. Ben bir öğrencime asla hakaret ettirmem be darp ettirmem. Hakkında hemen gerekli soruşturmayı açtırır ve gereği neyse yaparız. Yapmamız gerektiğinin de farkındayız. Bu konuda asla taviz vermeyiz. Bu konuda açılan soruşturmalar var, 657’ye bağlı kanunda bunun cezası bellidir” dedi. 
‘EN İYİ EĞİTİMİ VERMEK İÇİN ÇABALIYORUZ’
Öğrencilerin en iyi şekilde eğitim alması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kapıcı, “Okullarımızda öğrencilerimize sıcak yemek imkanı sunduk. Biz reklam amacıyla yapmadık, görevimiz olduğu işin yaptık. Şu anda benim 2 binden fazla öğrencim taşımalı için servis bekliyor. Bizler her sabah öğrencilerimiz okullarına gelinceye kadar tedirginiz. Onlara bir şey olacak mı diye düşünüyoruz. Sanmayın ki bu koltuklarda rahat oturuyoruz. Boş dersler için hemen öğretmenler görevlendirdik. İŞ Kur’dan 461 tane personel ve güvenlik görevlileri görevlendirdik. Güvenlik ve temizlik sorunlarını en iyi basın olarak sizler biliyorsunuz. Bunları aşıyoruz. Sıfır sorunlu bir eğitim mümkün değil. Eğer sıfır sorun olsa bizler bu makamlarda olmayız, bize gerek olmaz. O çocuklar bizim geleceğimiz ve biz bunun farkındayız. Biz, eğitim biterse bu ülke biter anlayışıyla eğitime sahip çıkıyoruz. Mesai sınırımız kesinlikle olamaz. Bir çocuk bile evine gitmede bunı kendime dert ediyorum. 2 kaza oldu, bu kazaların acısını bizler içimizde hissediyoruz. Bununla kendimizi sorguluyor ve eksikliklerimizi görmeye çalışıyoruz” dedi.
‘BİRLİK VE BERABERLİK İSTİYORUZ’
Zonguldak’ın eğitimde Türkiye genelinde son sıralarda yer almasının temelinde birlik ve beraberliğin olmaması olduğuna dikkat çeken Murat Kapıcı, “Zonguldak eğitimde son sıralarda. Bunu sizler de sorguluyorsunuz. Eğitim bir kişi işe düzelmez. Eğer eğitim seviyemizin yükselmesini istiyorsak kent olarak bu taşın altına elimizi koymalıyız. Suyumuz var, hamurumuz var, tuzumuz var. Ama neden bir şey yapamıyoruz? Bunun cevabı birlikteliğimiz yok. Bunu yapamazsak Zonguldak’ta eğitim ve öğretimi çözemeyiz” ifadelerini kullandı. Ben bu kentte TTK’nın bursuyla okumuş olan birisiyim. Bu kenti karış katış bilen bu kentin çocuğuyum. Ben bu kente eğitim anlamında bir şeyler katmak istiyoruz. Bunun için bar gücümüzle çalışacağız. Yardımcı kitap konusunda talep ilk önce velilerden geliyor” dedi. (Gamze Taşdemir)

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2018, 20:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER