KANTARCI, SORUN TEK BAKIŞ AÇISIYLA ÇÖZÜLEMEZ

KANTARCI, SORUN TEK BAKIŞ AÇISIYLA ÇÖZÜLEMEZ

KANTARCI, SORUN TEK BAKIŞ AÇISIYLA ÇÖZÜLEMEZ

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, büyük madenci yürüyüşünün 29. yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, “29 yıl sonra geriye baktığımızda büyük yürüyüşün kazanımlarını doğru kullanmadığımızı düşünüyor, bundan da büyük üzüntü duyuyorum. Zonguldak Kömür Havzası’nda o günlerde hangi sorunlar yaşanıyorsa, ne yazık ki, bugün de aynısı yaşanıyor” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı büyük madenci yürüyüşünün 29. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kantarcı mesajında, “4 Ocak Zonguldaklıların bir hedefe kilitlendiği takdirde nasıl birlik içinde olabileceğini gösterdiği gündür. 4 Ocak 1991’de, kaderini kendi rızası dışında belirlemeye çalışan çevrelere karşı harekete geçen yüz bin Zonguldaklı, dünya sosyal tarihine geçen bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kötü hava koşullarında 4 gün süren ve Mengen çıkışında polis barikatı ile durdurulan yürüyüş, barışçı karakteriyle, emek mücadelesine olduğu kadar ülkemizin demokratik gelişimine de çok değerli katkılar sundu. 4 Ocak yürüyüşü ve sonrasındaki gelişmeler bir kez daha gösterdi ki, muhataplarının katılımı sağlanıp geniş bir konsensüs sağlanmadan uygulamaya konan politikalar, çok doğru olsa bile asla çözüm olamaz. Kalıcı olarak hayata geçirilmesi mümkün değildir” dedi.

BU KISIR DÖNGÜYÜ AŞMALIYIZ
Kantarcı açıklamasını, “29 yıl sonra geriye baktığımızda büyük yürüyüşün kazanımlarını doğru kullanmadığımızı düşünüyor, bundan da büyük üzüntü duyuyorum. Zonguldak Kömür Havzası’nda o günlerde hangi sorunlar yaşanıyorsa, ne yazık ki, bugün de aynı sorunlar yaşanıyor. Maden ocaklarında iş güvenliği o gün büyük sorundu, bugün de aynı şekilde sürüyor. Kentteki madencilik faaliyetlerinin ülke ekonomisine getirdiği yük ciddi tartışma konusuydu, aynı tartışma, daha da büyüyen rakamlarla sürüyor. Madenciliğin kent ekonomisini artık taşıyamaz hale geldiği, sektörel çeşitlilik sağlamanın, yeni iş alanları oluşturmanın yaşamsal önemi dile getiriliyordu, bugün de aynı şeylerden söz ediliyor. Bu kısır döngüyü mutlaka aşıp, birlikte belirleyeceğimiz politikalarla önümüzü açarak yarınlara yürümemiz gerekiyor” diyerek sürdürdü.

SORUN TEK BAKIŞ AÇISIYLA ÇÖZÜLEMEZ
Başkan Kantarcı açıklamasını, “Zonguldak Kömür Havzası’nın ülke, kent ve çalışanlar yararına ekolojik kaygılar da göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiği çok açıktır. Ekonomik, sosyal, siyasal, toplumsal olmak üzere çok farklı boyutları bulunan mesele tek bir bakış açısıyla çözülemez. Her toplumsal kesimin kaygısı dikkate alınmalı, kararlara herkesin katılımı mutlaka sağlanmalıdır. Tartışma süreçlerinde üniversiteler, sektör temsilcileri, mühendislik örgütleri, sendikalar, kamu yöneticileri, yerel yönetimler, ekonomistler gibi her alandan insan yer almalı, ortaya çıkan sonuçlar bir kent politikası olarak hayata geçirilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde, Zonguldak, yıllar boyu, aynı sorunları daha da büyüyen boyutlarda konuşmaya devam edecektir. Zor gibi görünen bu durumu aşmak için bize lazım olan 91 ruhudur. Bunu başaracağımıza inanıyor, başta bir kent olduğumuzu anımsatarak güçlü bir birlik ruhu ortaya çıkaran büyük yürüyüşün ölümsüz lideri Şemsi Denizer olmak üzere tüm maden şehitlerini rahmetle anıyor, ülkenin dört bir yanındaki madenci kardeşlerime kazasız bir çalışma ortamı dileyerek saygılar sunuyorum” diyerek tamamladı.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2020, 00:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER