KARAELMAS EKSPRESİ SEFERLERİ BAŞLAYACAK

KARAELMAS EKSPRESİ SEFERLERİ BAŞLAYACAK

Zonguldak ve Ankara’yı demiryolu ile bağlayan hatta 2010 yılında seferler durdurulmuştu. Bu hattın “Doğu Ekspresi” tarzı, turizm amacı taşıyan bir düzenlemeyle Karaelmas Ekspresi adıyla yeniden faaliyete geçmesi için hazırlıklar başlatıldı.

Karaelmas  Ekspresi konusunda ilk açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan geldi.

Uzun yolculuklar için Doğu Ekspresi gibi ekspreslerin turizm açısından daha da aktifleştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Karaismailoğlu, “Tabii bizim Doğu Ekspresi çok ilgi gördü. Hem turizm amaçlı hem ekonomik olarak geçtiği yerlerde, durduğu yerlerde çok önemli hareketlilik getirdi. Üretime çok katkıları oluyor. Tabi bunu geliştirmek lazım. Van Gölü Ekspresi, Karaelmas Ekspresi, Toros Ekspresi, Göller Ekspresi gibi pek çok çalışmamız var. Bunlar da dizayn edilecek çalışmalarla inşallah en kısa zamanda faaliyete geçecektir. Turizm hatlarında da önemli hedeflerimiz var. Onları da özel araçlarla yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKAN ERSOY, HAT GÜZERGAHINDAKİ TURİSTİK MEKANLAR IGEZİ

Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karaelmas Ekspresi hattında trenle yolculuk yaparak, hat güzergahındaki turistik mekanları gezdi.

Ankara’dan başlayan seyahat öncesinde bir açıklama yapan Ersoy, “Kalecik bizim, tekrar hayata geçirmeye çalıştığımız Karaelmas Turizm Tren güzargahının ilk safhasında yer alıyor. En az 5 tane turizm tren hattı açacağız. Ben de güzargahı yerinde görmek istedim. Önemli olan hattı açmak değil, sürdürebilirliğini sağlamak. Programın içini dolduracağız ve yaza doğru, pandemi sonrasında Türk turizmine kazandıracağız” diye konuştu.

Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte bu tarz turizm seferlerinin sayısını arttırma kararı aldıklarını belirterek. Ankara’yı hub yaparak birçok noktaya turizm tren rotalarını yaymak istiyoruz. Hedefimiz ilk etapta 5 rotayı oluşturmak” dedi.

Doğu Ekspresi’nin başarılı sonuçlar elde ettiğine değinen Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte bu tarz turizm seferlerinin sayısını arttırma kararı aldık. Bu bağlamda Doğu Ekspresi gibi en az 5 tane turizm treni oluşturmaya çalışıyoruz. Eskiden de hayatta olan Karaelmas hattını yeniden canlandırmak için bu tren yolculuğunu gerçekleştiriyoruz. Amacımız; Ankara’dan çıktıktan sonra Kalecik, Çankırı, Çerkeş, Eskipazar, Karabük, Safranbolu ve Zonguldak’a kadar varacak olan bir tren rotasını, dolu dolu bir tren rotasını, pandemi sonrasında inşallah hızlı bir şekilde, yaza kadar hazırlayıp hayata geçirmek. Bu geziyi bunun için yapıyoruz. Karaelmas Ekspresini de aynı Doğu Ekspresi gibi hem yerli turizme hem de yabancı turizme hitap edecek çalışmaları başlattık” diye konuştu.

Turizm Geliştirme Ajansı sayesinde yeni bir organizasyona başlandığını söyleyen Ersoy, bu bağlamda şehirlerin uzmanlarının atandığını belirtti. Ersoy, “Daha önce Doğu Anadolu’daki denemeler çok başarılı oldu. Ankara’yı hub yaparak birçok noktaya turizm tren rotalarını yaymak istiyoruz. Hedefimiz ilk etapta 5 rotayı oluşturmak. İyi bir başlangıç olacak diye düşünüyoruz. Bizim hedefimiz hem turizmi 12 aya yaymak hem de Türkiye’nin 81 vilayetine yaymak. O yüzden herkesin sahip olduğu turizm potansiyelinin farkındalığını yaratıp, tanıtımını yaparak turizm pastasından pay almasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

HATIRA DOLU YOLCULUK

Bakan Ersoy, Karaelmas Ekspresi yolculuğu çerçevesinde,, Çankırı'da bulunan 5 bin yıllık Tuz Mağarasını gezdi. Yer altı şehri olan Tuz Mağarası hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Ersoy, heykel ve diğer eserleri inceledi. Bakan Ersoy ve beraberindekiler burada hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ersoy, daha sonra Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde bir dizi ziyarette bulundu. Çerkeş’teki Işıklar Konağı, Piri Sani Mustafa Camii ve Sultan Murad Hamam'nı ziyaret eden Ersoy, 5 bin 313 metrekare kapalı alana sahip Çerkeş Kültür Merkezi'nin temel atma törenini de bizzat gerçekleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karaelmas Ekspresi ile çıktığı yolculuğun son durağından 5 bin 500 yıllık Hadrianaupolis Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.

. Karaelmas Ekspresi güzergahı boyunca önemli kültür noktalarını gezerek incelemelerde bulunan Ersoy, ziyaretinin son durağında Eskipazar ilçesinde kazı çalışmaları devam eden ve 'Karadeniz'in Zeugması' olarak adlandırılan 5 bin 500 yıllık Hadrianapolis Antik Kenti'nde inceleme yaptı. Akşam saatlerinde geldiği kazı alanında kazı başkanı Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ersin Çelikbaş'tan bilgiler alan Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet, Kilise B olarak adlandırılan alanda incelemelerde bulunduktan sonra trenle Karabük’e geçti

Buradan Safranbolu ilçesine geçen Ersoy, Hıdırlık Tepesi'nde Osmanlı kültürünü yansıtan ilçeyi inceledi. Karabük Valisi Fuat Gürel tarafından Safranbolu ilçesinde onuruna verilen yemeğe de katılan Bakan Ersoy'a burada çeşitli hediyeler takdim edildi.

Hattın tamamının faaliyete geçmesiyle birlikte, Karaelmas Ekspresi’nin  Zonguldak’ın tarihi ve doğal güzelliklerine açılan önemli bir kapı olacağı değerlendiriliyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2020, 14:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
Tc
Tc - 2 yıl Önce

bakanbakar yalanları atar..

SIRADAKİ HABER