Kasım ayında müracaatlar başlıyor mu?

Kasım ayında müracaatlar başlıyor mu?

Kasım ayında müracaatlar başlıyor mu?

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK’ya alınacak olan bin 500 işçi için müracaatların Kasım ayında yapılmasını beklediklerini söyledi.
Son günlerde TTK’ya işçi alınacak mı, alım süreci ne zaman başlayacak şeklinde ki açıklamalara yanıt veren Başkan Ahmet demirci, bu yıl içerisinde Zonguldak-Bartın-Karabük illerinden bin 500 işçinin alınarak üreteme devam etmek istediklerini söyledi.
Herşeyin bilincinde olduklarını söyleyen Başkan Ahmet Demirci: “Sayın Cumhurbaşkanımızın Zonguldak mitinginde söylediği sözler bizi çok ilgilendirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın da ziyaretinde hem TTK ziyaretinde hem de bizimle görüşmesinde biraz kendisiyle sohbet etme fırsatı buldum ben. “Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği söz bizim için emir telakki eder” dedi. Tabi biz bunun bilincindeyiz. 2018 yılında bin kişi, 2019 yılında 500 kişi olmak üzere işçi alacağız. TTK’ya 40 bin ile 50 bin kişi başvuracağını söylüyorlar. Bu kadar kişi 2-3 kere toplamaya gerek yok. Sayın milletvekillerimiz bizimle beraber hemfikir, Genel Başkanımızı bizimle hemfikir, Türk-İş Başkanımızda bizimle hemfikir durumda. Türk-İş Genel Başkanı Ereğli’de yaptığı çalıştayda işçilerin Kasım ayında işbaşı yapmaları gerektiğini söyledi.  O gerekli yerlerle görüşüp işçilerin işbaşı yapmaları için görüştüğünü gördüm. Biz kömürümüzü kendimiz üretmek istiyoruz. Enerji bakanımızın dediği gibi ‘Yerli üretim, yerli kömür’.  Yerli üretim kömürümüzü biran önce yeryüzüne çıkartıp ülke ekonominse kazandırmak istiyoruz.  Dışarıya verdiğimiz her Dolar bize kurşun olarak dönüyor. Bizim bizden başka dostumuz yok.”
‘ÇALIŞMA KANUNLARINDA BUNUN HAZIRLIKLARI YAPILIYOR’
Kura çekimi için hazırlıkların yapıldığını söyleyen Demirci: “Kasım ayında müracaatların başlayacağını düşünüyorum. Çalışma kanunlarında bunun hazırlıkları yapılıyor. Bütün hazırlıklar tamam şuanda. Bize sadece şu gün başlayın desinler biz o gün başlarız. Biz işçilerin Bartın, Zonguldak ve Karabük’ten alınmasını istiyoruz. Hükümetimiz KPSS sınavı ile olacak diye gündeme getiriyor ama bizi sınavla alınmayacağını söyledik. İşçiler KPSS sınavı ile alınırsa ülke genelinde alınacak. Kazmacı alımında ben KPSS’ye karşıyım. Mekanik, elektrik gibi bilgi gerektiren konularda KPSS sınavı ile içi alınabilir. Beden işçisi alımında KPSS sınavına karşıyız. Dışarıdan gelen arkadaşlarımızın yüzde 90’ı burada çalışmaz. Kendi çevrelerimizde işe aldığımız arkadaşlarımızın yüzde 90’ı çalışır. Mülakatlarda, büyük bir ihtimal eskiden olduğu gibi odun taşıma, vagon sürme gibi mülakatlar olmayacak. Kim müracaat ettiyse torbaya girecek. O torbadan çıktıktan sonra doktor muayenesine gidecek. Bizim öngördüğümüz beden gücü yönetmeliği var. İşçi eğer beden gücü yönetmeliğine uyuyorsa çalışacak. Yaş konusunda herhangi bir şey belli değil. Yaş sınırını kararını devlet verecek. Şuanda ki işçi sayısı tabii ki yetersiz. Şuanda TTK’da ki mevcut 7000 kişi civarına düştü. Her ay emekli olması için günü gelen arkadaşlar arkasına bile bakmadan emekli olup gidiyor. Çalışma şartlarımız gerçekten çok zor. 2-3 kişinin yapacağı işi, 1-2 kişiye yaptırıyoruz. 4-5 kişinin çalışacağı yerde 2-3 kişi çalışırsa tabi iş güvenliği zafiyeti olur. Alet edevat bakımı konusunda TTK Türkiye’nin bir numaralı kurumudur. Beden gücü çalışmalarında işçilerin hepsi yorgun düşüyor” dedi. (Gamze Taşdemir)

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2018, 20:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER