“Kentsel dönüşüm şart”

Zonguldak Valisi Bektaş yangın olayını değerlendirdi: “Zonguldak'tan maalesef kuralsız yaşama diye bir şey var. Kurallarla aramız çok iyi değil. Çok ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız var.”

“Kentsel dönüşüm şart”

Zonguldak Acılık’da bir mobilya imalathanesinde çıkan ve herkesi korkutan yangın ile ilgili Vali Erdoğan Bektaş değerlendirmede bulundu ve ''Zonguldak'da yapılar çok eski kentsel dönüşüm şart'' dedi. 
Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş şöyle konuştu:
“Bu tür yangınlardan yeterince korksak iyi olur, çünkü Zonguldak yapı stoku olarak çok sıkıntılı. Öncelikle o mekan sahibi arkadaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum, gerçekten çok ağır bir felaket yaşadılar. Ama bu felaketin boyutunu siz de biliyorsunuz gören herkes de biliyor çok daha farklı olabilirdi. Yani tüm o mahalleye yanabilirdi. 
Bu konuda da belediye itfaiye teşkilatımızada teşekkür ediyorum. Çok güzel çalıştılar emniyetimize de teşekkür ediyorum, kara yolunu açık tuttular. Zonguldak gibi ara arterleri sıkıntılı şehirde kolay bir iş değildi. Yani imece halinde ilçelerden de itfaiye araçları geldi güzel bir çalışma ortaya konuldu. 
Fakat bu bir şeyi daha görmemizi sağlarsa bir işe yarar, yani her musibetten bir nasihat almamız gerekir. Bu bir musibet başımıza geldi bu gelebilecek olabileceğini bize gösteriyor. 
Risk boyutu çok. Bina yaparken ne yapmamız gerekiyor, bilimsel kurallara uygun davranmamız gerekiyor, proje hazırlamamız gerekiyor, inşaat ruhsatı almamız gerekiyor. Çekme mesafelerine dikkat etmemiz gerekiyor. Çekme mesafesi denilen bir kavram var. Çekme mesafesi bir binada yangın olduğunda diğer binaya bulaşmasın diye vardır. 
Biz ne yapıyoruz çekme mesafesini  kaldırıyoruz. Binaları birbiriyle bitiştiriyoruz. O zaman ne olur yangın olduğunda tüm mahalle yanıyor. 
 Zonguldak'tan maalesef kuralsız yaşama diye bir şey var. Kurallarla aramız çok iyi değil.  Çok ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. 
Bu konuda belediyemizin de cesaretlendirmek lazım. Özellikle eski yapı çok yüksek risk taşıyor. Riskin bir küçüğünü yaşadık.''

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2019, 20:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER