Şafak Tortu'nun büyük başarısı

Şafak Tortu'nun büyük başarısı

Şafak Tortu'nun büyük başarısı

Zonguldaklı makine mühendisi Şafak Tortu(66), karikatürle başladığı sanat hayatını fotoğrafçılıkla devam ettiriyor.
Baba mesleğini sürdüren Tortu,  Macaristan, Fransa, Singapur, Romanya ve Amerika gibi ülkelerde düzenlenen uluslararası birçok yarışmada birincilikler ve madalyalar alarak büyük başarılar elde etti.
Başarısını anlatan Şafak tortu: “Tornacılık hayatımın bedenen çalıştığım maddiyata dökebildiğim kısmı. Sanatta bunu dengelemek için ruhen çalıştığımız yer. Hem tornacı hem de sanatla uğraşınca hayat dengeleniyor. Ben öyle düşünüyorum. Fotoğrafçılık bana çok şeyler katmıştır. Hep aynı durağan ortamdan kurtarmıştır. Dünya görüşümü değiştirmiştir. Dış dünya ile ilişkimi açmıştır. Daha çok kurgusal fotoğraflar çekiyorum. Karikatürcülük günlerimden kalan bazı fikirler ve teknikleri fotoğrafta uyguluyorum. Çoğunlukla, hesap soran ya da yol gösteren değil, soru sorduran kareler olmasına dikkat ediyorum. Bütün sanat dallarının birbirini beslediğine ve edebiyatın tüm bu dalların anası olduğuna inanıyorum. Sanat hayata, ahlaklı ve sağlam bakmanın tek penceresidir diye düşünüyorum.
Mesleği sorulduğunda mühendis olduğundan önce tornacı olduğunu anlattığını ifade eden Tortu, Çocukluğumdan beri atölyede çalışıyorum. Yaz tatillerim atölyelerde geçti. Mesleğim sorulduğu zaman makine mühendisliğinden önce tornacıyım diyorum. İşçiyi temsil eden bir meslek. Ben tornacı oldum ilk. Sonra mühendis oldum. İstanbul'da üniversite de karikatürle tanıştım. Sonra fotoğrafçılığa başladım. 20 yıldır dijital makineyle fotoğraflar çekiyorum. Dünya fotoğraf sanat federasyonunu düzenlediği yarışmalarda dereceler aldım. Bu dereceler sayesinde federasyon bana fotoğrafçılar arasında önemli olan önce 'Artist' sonra 'Exellence' unvanını verdi. 18 ülkede 28 ödül aldım. Torna makineleriyle büyüdüm ama sanattan hiçbir zaman vazgeçmedim. Sanat da tornacılık da benim tutkum. Halen ikisini de sürdürüyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2018, 02:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER