Termik santraller, nükleer santrale eşdeğer

Termik santraller, nükleer santrale eşdeğer

Termik santraller, nükleer santrale eşdeğer

ÇEVRE Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, 7 üniteden oluşan toplam 3 bin 90 megavat enerjili 3 termik santralin bulunduğu Zonguldakın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesini ziyaret etti. Beldede yerleşim yerlerinin termik santrallerinin gölgesinde kaldığını söyleyen Bozoğlu, Beldede yeni planlanan termik santraller ile beraber toplamdaki kurulu güç Türkiyede kurulması planlanan ilk nükleer santralin kapasitesi kadar olacak dedi.
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgünü ziyaret etti. Beldede 7 üniteden oluşan toplam 3 bin 90 megavat enerjili 3 termik santralin bulunduğu ifade eden Bozoğlu, bunların yanına 2 santral daha yapılmak istendiğini söyledi. Yapılması planlanan termik santral ve ilave ünite ile beldede 806 futbol sahası büyüklüğünde kül depolama sahası planlandığını söyleyen Bozoğlu, Zaten şu anda 7 tane ünitede kömür yakımı devam ediyor. Enerji üretilmeye çalışılıyor. Çatalağzının her tarafı işgal edilmiş durumda. Yerleşim yerleri ve yaşam alanları bu termik santrallerinin kirletici, geri kalmış teknolojinin gölgesinde kalmış durumda. Bu planlanan termik santraller ile beraber toplamdaki kurulu güç Türkiyede kurulması planlanan ilk nükleer santralin kapasitesi kadar olmak durumunda dedi. Mevcut tesislerde 3 bin megavatlık bir üretim kapasitesi olduğunu kaydeden Bozoğlu, yapılması planlanan ilave üniteyle 660 megavat, termik santral ile de 160 megavatlık bir ilave ünitenin ortaya konulduğu söyledi. Bozoğlu, 9 ünitede üretim yapılması planlanıyor. Devasa bir termik santral kirliliği ile karşı karşıya kalacağımızı görüyoruz diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının mobil araçla yaptığı hava ölçümlerindeki değerlerin ulusal ve uluslararası verilerin üzerinde olduğunu ifade eden Bozoğlu, Ölçüm yapılan bir aracın bir yıllık verilerini incelediğiniz zaman toplam 76 gün ölçüm yapılmadığını görüyoruz. 76 güne rağmen 122 gün partikül madde yani kanserojen etkisi olan bu kirleticilerle buradaki halk kirli hava solumuş. Dünya Sağlık Örgütü ve bizim kendi mevzuatımız ve AB mevzuatına göre 35 günü aştığı anda büyük bir çevresel kirlilik ve sağlık problemi vardır demektir. Acil bir önlem almak gerekir. Şu anda acil bir önlem göremiyoruz dedi.

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2017, 14:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER