'TTK Halkın malıdır. Kapatılamaz, satılamaz'

“TTK Halkın malıdır. Kapatılamaz, satılamaz”

'TTK Halkın malıdır. Kapatılamaz, satılamaz'

Torba Yasa Tasarısı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve önümüzdeki günlerde TBMM Gündemine gelmesi beklenen 58. Maddesine tepkiler sürüyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait maden sahalarının parçalara ayrılarak ruhsatlarıyla birlikte ihale edilmesinin önünü açan 58. Maddenin tasarıdan çıkarılması için GMİS önderliğinde başlatılan çalışmalar yoğun bir şeklide devam ediyor.

Zonguldak Merkez İlçe ve Çaycuma muhtarları 28 Ekim 2017 tarihinde yaptıkları toplantılarla TTK’nın özelleştirilmesine karşı çıkmışlardı.

30 Ekim 2017 tarihinde Devrek Muhtarları ve Ereğli-Alaplı Muhtarları, 31 Ekim 2017 tarihinde Kozlu  Muhtarları, Sendikamız  Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileriyle destek amaçlı düzenlenen yemekli toplantılarda bir araya geldiler.

Adnan TISKA “Önümüzde çok az bir zaman var”

Devrek Çınar Otel’de bir araya gelen Devrekli Muhtarlar, “Kömür varsa Zonguldak var, Türkiye var” dediler.

Devrek Muhtarlar Derneği Başkanı Muhterem Benli, TTK’nın ruhsatlara bölünerek özelleştirmeye hazırlanmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Genel Maden İş Sendikasının önderliğinde her türlü mücadeleye hazır olduklarını vurgulayan Benli, “Muhtarlarımızın büyük çoğunluğu madenci. Zonguldak’ta milyarlarca ton kömür var yer altında. Bakanımız yerli kömür üreteceğiz diyor. Yerli kömür üretmenin yolu da Kuruma yatırım ve işçi açıklarının giderilmesiyle olur. Koskoca kurumu bölerek parçalara ayırmak bu bölgeyi yok etmektir” dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, GMİS Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak’ın Torba Yasadaki 58. maddeye niye karşı çıkılması gerektiği hakkında yaptıkları konuşmaların ardından konuşan GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, “TBMM Bütçe Tasarısı Alt Komisyonunda görüşülen Torba Yasa’nın 58. maddesindeki TTK ile ilgili görüşmelerin yapılacağını duyduğumuz zaman Genel Başkan Yardımcımız İsa Mutlu ile TBMM’ye giderek Alt Komisyonda konu hakkında konuşma yapmak istediğimizi söyledik.

Komisyonda görev alan bazı vekillerin Komisyon başkanından rica etmesiyle oturuma katıldık. 58. Maddenin yanlışlığını, Zonguldak’a, Ülkeye, çalışma hayatına vereceği zararları anlattık. Geçmişte TTK’ta taşeron çalıştırmanın ve Redevanslı saha kiralayan özel şirketlerin bölgeye verdiği zararları anlattık.

İktidar vekilleri dahil kendilerini aydınlatığımız için teşekkür ettiler ama muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP’nin aleyhte oylarına rağmen Komisyonda çoğunluğu elinde bulunduran vekillerin oylarıyla tasarı Komisyondan geçti. Önümüzde ki günlerde TBMM’de görüşülecek. Bizim tasarı Meclise gelmeden evvel 58. maddeyi geri çektirmemiz şart. Aksi taktirde hepimize geçmiş olsun. Şimdi önümüzde çok az bir zaman var. Sendika olarak koyacağımız etkili eylemlere siz muhtarların vereceği destekler çok önemli. Geçmişte olduğu gibi yine böyle birlikte dayanışma ve güç birliği ile emin olun bu yasayı geri çekmek zorunda kalacaklar” dedi.

Mutlu ” ERDEMİR VE KARDEMİRİN BÖLGEDE

KURULMA NEDENİ TAŞKÖMÜRÜ

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Göktepe Mahallesindeki Aqua Parkda Kdz.Ereğli ve Alaplı  Kdz.Ereğli ve Alaplıdaki köy ile mahalle muhtarlarının katıldığı toplantıda Türkiye Taşkömürü Kurumunda yaşanan sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Torba Yasa Tasarısının 58. Maddesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiğini hatırlatan Mutlu, Kandilli, Kozlu, Amasra, Karadon, Gelik, Üzülmez bölgelerinin işletme ruhsatları bir bütün.

Dolayısıyla yasa olarak  TTK bunu elinden çıkaramıyor. Yasa diyor ki, bu ruhsatları ayrı ayrı bölüp Armutçuk, Kozlu, Karadon, Geliki ayrı ayrı satabilirsin. Geçmişteki rödevans sisteminin ülke ve Zonguldaka neler kaybettirdiğini, bu getirilmek istenen sistemin Soma sisteminden daha kötü olduğunu, Somadaki faciadan daha ağır bedeller ödemeyle yüz yüze bırakılacağımızı ifade ettik dedi.

 

Gelin Zonguldaka 15-20 bin kişinin çalışabileceği fabrika açın, istihdam alanı yaratın muhtarlarımızın köyleri boşalmasın.

Zonguldakın insanları dışarıya gitmek zorunda kalmasın, kilit vurulacaksa o zaman gelin hep beraber kilidi vuralım.

Zonguldakta yeni istihdam alanları yaratmadan TTKya zarar verecek her hareket Zonguldakı yok etmenin temelini atmaktır, biz buna müsaade etmeyeceğimizi bu uğurda ne mücadele verilmesi gerekiyorsa vereceğimizi her kulvarda ifade ediyoruz.

Bugün ne kadar doğalgaz, petrol, kömürün yerini almış gibi gözükse de bilimsel araştırmalar dünyada halen daha ömrü en uzun olan enerji kaynağının kömür olduğunu gösteriyor diyen Mutlu “Erdemir ve Karbük Demir-Çelik Fabrikalarının bu bölgeye kurulmasının nedenin kömür olduğuna vurgu yaparak, geçmişte 1990 Madenci Grevi, 4 Ocak 1991 ve 1994 “5 Nisan Kararları”nda olduğu gibi madencisi, işsizi, memuru, muhtarı, esnafı tüm bölge halkınızla kenetlenerek bu kararı mutlaka geri aldırmayı başaracaklarını söyledi.

 

 

Kozlu Muhtarları “TTK Halkın malıdır. Kapatılamaz, satılamaz”

Kozlu Lemariz Restaurant’a GMİS Yöneticileriyle bir araya gelen Kozlu İlçesi Mahalle ve Köy Muhtarları, “TTK Halkın malıdır. Kapatılamaz, satılamaz” dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim sekreteri Kahraman Kabasakal, GMİS Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak ve Şube Yönetim Kurulu’nun katıldığı toplantıda konuşan Kozlu Muhtarlar Derneği Başkanı Dursun Oda, “TBMM’de görüşülen 58. maddenin geri çekilmesi için sesimizi duyurmak üzere sendikamız yöneticileriyle bir araya geldik. Türkiye Taşkömürü Zonguldak’ın en önemli geçim kaynağıdır.

Özel sektörün ne demek olduğunu Kozlu halkı iyi bilmektedir.

Çok acı bedeller ödemiştir Kozlu halkı ve artık bedel ödemeye müsaade etmeyecektir” dedi.

Kabasakal; “Bu saldırıyı da püskürteceğiz”

GMİS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kahraman Kabasakal, Zonguldak olarak çok sıkıntılı günler yaşamakta olduklarını vurguladı. TBMM Bütçe alt Komisyonu’nda 58. madde görüşülürken GMS Genel Başkan yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Mali Sekreteri Adnan Tıska’nın toplantıya girerek, komisyona bilgilendirmelerde bulunduklarını, Komisyondaki vekillerin GMİS’in görüşlerine katıldıklarını fakat AK parti çoğunluğu ile 58. tasarının Komisyon’dan geçtiğini söyledi.

  1. Maddenin komisyondan geçtiğinin duyulması üzerine, Sivil toplum örgütlerinden maden işçisine, siyasi partilerden vatandaşlara kadar akın akın sendikaya yoğun bir şekilde destek ziyaretleri yapıldığını vurgulayan Kabasakal, “1990 madenci grevi, 4 Ocak 1991 Ankara Yürüyüşü ve 5 Nisan 1994 yıllarındaki o mücadele ruhunun kaybolmadığını görmek bizlere büyük gurur veriyor. Biz emin olun bu mücadele ruhu, dayanışma ruhu ile bu saldırıyı da püskürteceğiz” dedi.

GMİS Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak, TTK’nın özelleştirilmesi ile havzada yine onarılamayacak büyük acıların yaşanacağına vurgu yaparak; “Yapacağımız eylemlere sizleri ailelerinizle, muhtarlığınıza kayıtlı komşularınızla katılmanızı bekliyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2017, 19:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER