TTK İŞÇİSİ COVID-19'A KARŞI ÖNLEMLERİN ARTIRILMASINI İSTİYOR

TTK İŞÇİSİ COVID-19'A KARŞI ÖNLEMLERİN ARTIRILMASINI İSTİYOR

Zonguldak Türkiye Taş Kömürü Kurumu’ndaki (TTK) maden işçileri, alınmayan pandemi önlemleri ve çalışma koşullarına tepkili. Birçoğu madende çalıştıkları için ciğerlerinden hasta olsa da aşıda öncelikli grupta değiller. Artan koronavirüs vakalarına rağmen hiçbir tedbir alınmadığını belirten çalışanlar; giyinme kabinlerinin, banyoların, kantinin aynı anda yüzlerce işçinin ortak kullanımında olduğunu aktarıyor. Tuvalet, banyo ve benzeri ortak kullanım alanlarının dezenfekte edilmediğini öne süren işçiler, bu gidişle yeraltında da artan koronavirüs vakalarının çalışanlar açısından kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor.

AYNI ALANDA 6 BİN İŞÇİ

Birgün’den Meral Danyıldız’ın haberine göre TTK’de çalışan bir işçi, neredeyse 6 bin yeraltı işçisinin olduğu alana giriş çıkışların tek bir yerden yapıldığını ifade ediyor. 40 kişilik asansörün tıka basa dolduğunu kaydeden işçi, şöyle konuşuyor: “İnanılmaz bir insan sirkülasyonu oluyor. İşçiler olarak banyolarımız ortak. Gece, öğlen, gündüz vardiyasında bütün banyoların hepsi ortak kullanılıyor ve banyo saatlerimiz çakışıyor. Zaten her yer tıklım tıklım dolu, yeraltında yeterli tedbirin imkânı yok. Bizim çalışma saatlerimiz yarım saat sabah ileri atıldı, vardiya çıkışları yarım saat geriye çekildi. Tertip aldığımız saatler var. Dolayısıyla hiçbir değişiklik olmadı. Sabah yaptıkları yarım saat ileri çekmenin hiçbir anlamı yok bizim için. Bizim sayımızın azaltılması gerekiyor, saat düzenlemeleri kalabalığa engel olmuyor. Çalıştığımız arkadaşlar pozitif çıkmaya başladı. Tuvaletler, banyolar, dolaplar hiçbir şekilde dezenfekte edilmiyor.”

Şu anda çok sayıda pozitif vaka olduğuna değinen işçi “Bizim üç dört gün önce birlikte çalıştığımız, 60 70 kişiyle temas etmiş kişi pozitif çıkıyor ama iş aksar, iş yürümez diye bize de test yapılmıyor. Filyasyon ekipleri de ilgilenmiyor. İşyeri amirleri mobbing uyguluyor. Açıkçası buradaki işçi yalnız” ifadelerini kullanıyor.

İsmini vermek istemeyen başka bir işçi ise madende geçirdiği bir gününü şu sözlerle anlatıyor: “Biz işten çıktığımızda ailemizle vedalaşarak gidiyoruz. Sonuçta bir bilinmeze giriyoruz. Sabah kantinin önünden kalabalığa giriyoruz, o kalabalığı yara yara dolaphaneye gidiyoruz. Arkadaki adamla neredeyse sırt sırta kıyafetimizi değiştiriyoruz. Tertip salonuna gidiyoruz, orada da iç içeyiz.”

SADECE 1 MASKE VERİLİYOR

Kendilerine gün içerisinde yalnızca bir adet maske verildiğini ifade eden işçi, çalışma alanlarının seyreltilmiş çamaşır suyuyla ‘dezenfekte’ edildiğinin altını çiziyor. Dezenfektan kutularının dahi boş olduğunu kaydeden işçi, “Bize toz maskesi veriyorlar. O maskeyi koronavirüsten korunmak için mi, tozdan korunmak için mi kullanacağız? Zaten maskeyi iki üç saatte bir değiştirmemiz gerekiyor. Dezenfeksiyon işini seyreltilmiş çamaşır suyuyla yapıyorlar. Marketteki çamaşır suyuna belki de beş litre su koyup sağa sola sıkıyorlar. 1 Haziran’da işe başladık, kapının önünde dezenfektan kutusu vardı. 1 Haziran’dan bu yana dezenfektan kutusu boş. Her gün istisnasız kontrol ediyorum.” Yeraltında nasıl önlemler alındığını sorduğum işçi, şöyle cevaplıyor:

“Madenden çıkarken virüsü unutuyoruz. Zaten iç içeyiz. Biz zaten yaptığımız işten dolayı riskli gruptayız. Vücudumuzdaki en zayıf noktamız ciğerlerimiz. Hep toza, gaza maruz kalıyoruz. Bu hastalığı geçirdiğimizde direkt ciğerlerimize inme riski var. Zonguldak’ta virüsten ölenlerin çoğu da maden emeklisi. Bu şartlar altında bir de üretim baskısına maruz kalıyoruz.”

Bir diğer işçi de “Bir kişi korona olsa, herkese bulaştırması an meselesi” diyor ve ekliyor: “Hava sirkülasyonu sürekli bir yerden geldiği için bir kişi koronavirüs pozitif ise diğer herkesi pozitif yapma ihtimali yüksek. Bu bizim için bir sıkıntı. Mesela annem astım hastası, bana bulaşsa şu an annem tehlikeye girebilir. Biz bu yüzden çok şikâyetçiyiz. Ocağın vermiş olduğu sabit olan bir sıcaklık var. Sürekli bir hava sirkülasyonu olduğu için, kömür de sıcak olduğu için bizi zaten bunaltıyor. Yanımızda iki tişört indiriyoruz terlemekten dolayı. Bir de o süreçte maske takamıyoruz. Ocakta toplam 50-60 kişi çalışmaya mecbur bırakıyorlar. Bizim ailemize, sevdiklerimize göz göre göre korona bulaşmasına izin veriyorlar. Tek diyeceğim, bizi hasta etmesinler.”

Öte yandan Zonguldak TTK’de çalışan 21 madencinin Covid-19’a yakalanması üzerine İl Sağlık Müdürlüğü tarafından madencilere yapılan Covid-19 testi 5 gün sonra açıklanmıştı. Çok sayıda madencinin test sonucu pozitif çıkarken Sağlık Bakanlığı ise test sonuçlarının gecikmesiyle ilgili “Yoğunluk nedeniyle sonuçlar geç açıklandı” şeklinde savunma yapmıştı.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2021, 17:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER