"Ülkemizin yeniden üretim ekonomisine dönmesini istiyoruz"

"Ülkemizin yeniden üretim ekonomisine dönmesini istiyoruz"

"Ülkemizin yeniden üretim ekonomisine dönmesini istiyoruz"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutladı.
4 Aralık tarihinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de Dünya Madenciler Günü olarak kutlandığını ifade eden Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbaraya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbaranın aynı zamanda İzmitte yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır. 4 Aralık tarihi önce Anadoluda daha sonra Avrupa ve tüm dünyada Dünya Madenciler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Zonguldak taşkömürü, yüksek kalorisi nedeniyle çimento fabrikaları, şeker fabrikaları, çay fabrikaları, ateş tuğla ve diğer sanayi alanlarında kullanılırken, koklaşabilir özelliği nedeniyle de demir-çelik sektöründe kullanılır. Önce Kardemirin, sonra Erdemirin Zonguldak bölgemize kurulmasının en önemli nedeni, koklaşabilir özellikteki taşkömürünün bu bölgede bulunmasıdır. Taşkömürü ülkemizin demir-çelik sektörü açısından tek güvencesidir. Türkiyenin ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek 1.5 milyar tonluk rezerv ise Zonguldakta mevcuttur. Özellikle 1990 sonrası izlenen yanlış ekonomik ve siyasi politikalar sonucu kurumun üretimi, azalan işçi sayısı ile birlikte düşmeye başlamıştır. Ülke ihtiyacı artarken, kömür üretimi azalmış ve ithalat artmıştır. Demir-çelik sanayisi enerji hammaddesi olarak dışa bağımlı hale gelmiştir. Bugün, Erdemir ve Kardemir; koklaşabilir kömür ihtiyacı karşılanamadığı için ithal kömür kullanmaktadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarihinin en düşük işçi sayısıyla en az üretimini yapıyor. Ülkemizin yıllık 35 milyon tonu aşan taşkömürüne ihtiyacı varken, biz bunun ancak, kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 1,5 milyon tonunu üretebiliyoruz. Ülkemiz her yıl taşkömürü ithalatına 4 -5 milyar dolar öder hale gelmiştir. İthalata harcanan bu paranın önemli bir miktarının ülkemizde kalması mümkündür. Biz, 169 yıldır havzada taşkömürü üreterek ülkemiz ekonomisine kazandırma mücadelesinde 5 bin şehit veren, yerin yüzlerce metre altında canı pahasına emek harcayan madenciler olarak bu tablonun değişmesi için mücadele veriyoruz ifadelerine yer verdi.

Ülkemizin yeniden üretim ekonomisine dönmesini istiyoruz
TTKnın 5 milyon ton üretmesi için yapılması gerekenleri anlattıklarını belirten Demirci, Biz, TTKnın 5 milyon ton üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini her fırsatta anlatıyoruz. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan Zonguldak Kömür Havzası Potansiyeli ve TTK raporu neler yapılması gerektiğini somut, bilimsel ve teknik olarak ortaya koymaktadır. Biz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha verimli üretim yapmak için çalışıyoruz. Türkiyenin Zonguldaka ihtiyacı var. Çünkü Zonguldakta kömür var. Üstelik dün silah zoruyla maden ocaklarına sokulan bölge insanı, bugün gönüllü olarak çalışmaya hazır. İşçi açıklarının giderilmesi durumunda Türkiye Taşkömürü Kurumu, süratle üretimi artırabilecek durumdadır. TTKnın işçi açıkları acilen giderilmeli ve kurumun norm kadro ile istikrarlı şekilde çalışması sağlanmalıdır. TTKya sahip çıkmakla; Zonguldakta istihdam yaratacağının, ekonominin canlandırılacağının, cari açığın önemli faktörlerinden olan taşkömürü ithalatının ve ithalata ödenen paranın azalacağının tüm kamuoyuna anlatılması herkesin görevidir. Bu düşüncelerle tüm madencilerimizin ve bölgemiz halkının Dünya Madenciler Gününü kutlarız. 27 Kasım 2017 tarihinde Karadon Müessesesinde meydana gelen kazada kaybettiğimiz maden şehitlerimiz Cafer Tepebaşı ve İsa Çeltik kardeşimize Allahtan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2017, 14:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER