ÜNAL DEMİRTAŞ SORDU, İÇİŞLERİ BAKANI YANITLADI!

ÜNAL DEMİRTAŞ SORDU, İÇİŞLERİ BAKANI YANITLADI!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın, Zonguldak’ta tarihsel ve simgesel nitelikteki bazı yapılarla ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yanıtladı. CHP’li Demirtaş’ın sorularına, İçişleri Bakanı Soylu; “1.Zonguldak Valiliği binasında yapılan bakım -onarım çalışmaları neticesinde yapıya Alaplı İlçesi’nde bulunan ve 4115 yaşında olduğu belirtilen ve ilin simgesi haline dünyanın en yaşlı porsuk ağacının cam granülden yaptırılan mozaiği yerleştirilmiştir. 2.Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Zonguldak Kız meslek Lisesi’nin yıkılacağı yönünde Valiliğe iletilen herhangi bir karar bulunmamaktadır. 3.Kok fabrikası bacası ve etrafı kültür varlığı olarak aynen muhafaza edilmeye devam edecektir” şeklinde yanıt verdi.

İçişleri Bakanın verdiği yanıtı değerlendiren Ünal Demirtaş, şu açıklamayı yaptı;

CUMHURİYET’İN İLK KENTİNDEN ATATÜRK’ÜN İZLERİNİN SİLİNMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!

 “Zonguldak, Cumhuriyet'in ilk ili olup, Cumhuriyet ile var olan, gelişip büyüyen bir kentimizdir. Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren, ekonomik ve sosyal hayatı örnek gösterilen il olan Zonguldak, bu kazanımlarını Cumhuriyet ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk sayesinde elde etmiştir. Ancak son dönemde Cumhuriyet’in ilk kenti olan Zonguldak’tan Atatürk’ün izleri planlı ve sistematik bir şekilde silinmeye çalışılmaktadır. Cumhuriyet’in ilk yıllarına tanıklık eden, tarihi ve kültürel miras niteliğindeki yapılar gözden çıkarılarak yıkılmakta, simgesel değeri olan heykel ve anıtlar birer birer kaldırılmak veya yıkılmak istenmektedir. Ancak Zonguldak, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren kendisini var etmiş olan Mustafa Kemal Atatürk ve onun değerlerine sahip çıkan duruşundan asla taviz vermeyecektir.

İçişleri Bakanı tarafından gönderilen cevapta, Kız Meslek Lisesi’nin yıkımına dair bir kararın olmadığı, Kok fabrikası bacası ve etrafının kültür varlığı olarak muhafaza edileceği söylenmiştir. Bunlar son derece sevindirici gelişmelerdir. Ancak Zonguldak Valilik binasının dış cephesinde yaptırılmış olan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir portresi ve “Gençliğe Hitabe”  nin yerine dünyanın en yaşlı ağaçları arasında yer alan 4115 yaşındaki porsuk ağacının mozaiği yerleştirildiği belirtilmiştir. Bu cevapla Atatürk’ün portresi ile “Gençliğe Hitabe”nin bir daha yerleştirilmeyeceği ortaya çıkmaktadır. Valilik binası ile bütünleşmiş olan, her cümlesi ayrı bir değer taşıyan Gençliğe Hitabe’nin tamamen kaldırılması Cumhuriyet’in ilk kenti olan Zonguldak açısından son derece yanlıştır. Zonguldak açısından elbette çok önemli olan porsuk ağacı mozaiği de değerli bir sanat eseridir. Ancak bu sanat eserinin yerleştirileceği alternatif çok fazla yer varken mozaiğin Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin yerine koyulmuş olması doğru değildir.

12 SORUYA 3 CEVAP VERİLMİŞ

Zonguldak’ta Cumhuriyet’in izlerini taşıyan tarihi ve simgesel yapıların durumu ile ilgili olarak verdiğim soru önergesinde 12 tane soru var. Sadece 3 soruya cevap verilmiş. Oysa soru önergemde, Zonguldak açısından tarihsel ve simgesel önemi yüksek olan Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a ayak bastığı yerde, Atatürk’ü çiçekle karşılayan Ayten Alper’in heykelinin kaldırılmasını, 26 Ağustos 1931 yılında Ertuğrul Yatı ile maden ocaklarını görmek üzere Zonguldak Limanı’na gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün, Zonguldak’a ayak bastığı tarihi iskelenin “Sahil Projesi” nedeniyle söküleceği iddialarını, Zonguldak Maden Müzesi ile Gökgöl Mağarası arasında eser niteliğinde olan endüstri yapıları ile Atatürk’ün ve Celal Bayar’ın Zonguldak ziyaretinden konuk edildiği Rombaki Köşkü’nün de bulunduğu Üzülmez Vadisi’ne yapılması planlanan Makzon Projesi’ni sorduk. Ancak sorularımızın hepsi yanıtlanmadı. Biz Cumhuriyet’in ilk kenti olan Zonguldak’taki tarihi ve simgesel yapıların korunması için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz”

SEÇİLMİŞ VEKİLLERİN SORULARINI, ATANMIŞ BAKANLAR TAM OLARAK CEVAPLAMIYOR

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, soru önergelerine ilgili Bakanları tam olarak cevap vermemesini de eleştirdi.

Ünal Demirtaş; “Bizler halk tarafından seçilmiş milletvekilleri olarak kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin sorun yaşadığı konularla ilgili olarak, milletvekili olmaktan doğan denetim hakkımızı kullanıyoruz ve Bakanlara sorular yöneltiyoruz. Ancak seçilmiş milletvekilinin sorularını, atanmış bakanlar yanıtlamıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz bu soruları, halkın seçtiği milletvekili olarak ve halk adına soruyoruz.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER