Ünlü tarihçi'den Zonguldak önerisi. Gidin gezin

Batı Karadeniz’de gezilecek yerler arasında Zonguldak’a yer vermeyi ihmal etmedi.

Ünlü tarihçi'den Zonguldak önerisi. Gidin gezin

Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı dünkü köşe yazısında Batı Karadeniz’de gezilecek yerler arasında Zonguldak’a yer vermeyi ihmal etmedi.

Ortaylı Hürriyet’te yayınlanan ve “Yazın kalan günleri için gezme önerileri” başlıklı yazısında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sinop, Kastamonu ve bugünkü Zonguldak aynı vilayetin parçası olduğuna dikkat çekti ve Zonguldak’ta önemli tarihi eserlerin olduğuna işaret etti.

İşte Ünlü Tarihçinin okuyucularına Zonguldak’a gezme önerisinde bulunduğu o yazı şu şekilde:

“Yazın kalan günleri için gezme önerileri

AĞUSTOS sonunda rahatlıkla gezeceğimiz ve eski şartların çok değiştiği bir bölge... Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sinop, Kastamonu ve bugünkü Zonguldak aynı vilayetin parçasıydı. Hatta Zonguldak’ın adı geçmezdi bile ama burada önemli eserler vardı. Gezimize Sinop’tan başlayalım... Sinop Kalesi’ni, şehirde kalan tekkeleri gördükten sonra Batı’ya seyahat edelim. Ayancık, ormanın içinde, sempatik bir kasaba. Oradan Kastamonu’ya geçiyoruz. Kastamonu merkezini gezmek en aşağı üç günümüzü alacaktır. Lise binasından camilerine, Şabanözü kazasındaki türbeye... Hemen merkez civarındaki Kasaba Camisi dediğimiz ahşap, orijinal anıt Beylikler dönemi için önemli bir mirastır. Çandaroğlu Emir Mahmud Bey zamanındandır. Uzak Kaşgar’daki camilerle benzerliği dikkate değer. Kastamonu’nun nefis orman yolları yapıldıktan sonra Cide üzerinden artık yolu olan Kurucaşile ve Amasra’ya ulaşırız. Amasra’dan dönerken Safranbolu yolunu tercih edebilirsiniz. Bir zamanların bu ıssız kasabası şimdi turizme açılmış vaziyette. Safranbolu’yu görmeyen Türkiye coğrafyasını tanımış sayılmaz.”

 

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2017, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER