UZUN MEHMET'İ ANDILAR

UZUN MEHMET'İ ANDILAR

8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü nedeniyle birçok siyas ve sivil toplum kuruluşu anma mesajı yayımladı.

Mesajlar aynen şöyle:

ÜNAL DEMİRTAŞ / CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ

“Bundan 191 yıl önce 1829 yılından Kdz. Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nde Uzun Mehmet taş kömürünü bulmuştur.

Taş kömürü, bulunduktan sonra yıllar içinde Zonguldak’ın en temel geçim kaynağı haline gelmiş, Zonguldaklının iş, aşı, ekmeği olmuştur. Yıllarca aileler geçimlerini taş kömüründen sağlamış, çocuklarını, yerin altındaki kara elmasla okutup, büyütmüştür.

Taş kömürü, Zonguldak için olduğu kadar Türkiye açısından çok büyük önem taşımaktadır. Milli Servetimiz olan taş kömürü, sanayinin lokomotifi olan pek çok sektörün, enerji ve ham madde ihtiyacını karşılamada kilit bir görev görmektedir. Bu kadar büyük öneme sahip olmasına rağmen taş kömürü maalesef Ak Parti İktidarları boyunca gerektiği gibi değerlendirilememiştir.

1.5 milyar tonluk geniş bir rezervimizin olduğu taş kömürü, ülkemiz ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayabilecek durumdadır. Ancak enerji politikalarındaki yanlışlıklar nedeniyle Türkiye Taşkömürü Kurumu, özelleştirilmesi söylentileri ile gündemde tutulmaktadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretim işçisi açıkları kapatılmamakta, kurum, devlet ciddiyetinden uzak söylentilerin konusu yapılmaktadır. Milli servetimiz olan taş kömürüne, iktidar tarafından gereken önem verilmemekte, doğal kaynakların kalkınmadaki önemi göz ardı edilmektedir.

Geçmişten bugüne gelen ve kentimizin ve ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli yer tutan taş kömürüne hak ettiği değer verilmeli, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretim işçisi açığı giderilmelidir. Ancak o zaman hepimize bırakılmış bu değerli mirasa sahip çıkılmış olacaktır.

 Bu duygu ve düşüncelerle 8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü'nü kutluyor, başta Uzun Mehmet olmak üzere, yerin binlerce metre altında iş ve ekmek için çalışırken hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum"

------------------------------------------------

İSMAİL ÇORUMLUOĞLU / KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI

“Zonguldak’ın gelişmesinde büyük pay sahibi olan olayların başında şüphesiz Uzun Mehmet’in 8 Kasım 1829’ da taş kömürü bulması gelmektedir.

Kömürün bulunduğu günden bugüne kadar ilimizin kalkınması adına sağladığı katkısı, taş kömürünün halan bu bölgede varlığını sürdürüyor olması, İlimizin, ilçemizin sanayileşmesini sağlamış, fabrikaların kurulmasına da vesile olmuştur.

Taşkömürü sanayinin en önemli enerji kaynaklarından biridir. İlçemizde ve ilimizde Karaelmasın varlığı, uzun yıllardan beri buradaki hayatın bir parçası olmuş, bu  bölge insanımızın geçim kaynağı haline gelmiştir.

Taşkömürü bunun yanı sıra gelişen sanayileşme civardaki fabrikalarda çalışmak için Ülkemizin birçok yerinden gelen vatandaşlarımız istihdamını sağlamıştır

“8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü” olarak andığımız bu anlamlı gün vesilesi ile, yeryüzüne çıkartılması çok zor bir iş olan Karaelması bulan Uzun Mehmet’i, bu uğurda şehit verdiğimiz değerli madencilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, İlimize, Ülkemize çok büyük katkı sağlayan taşkömürünü yerin metrelerce altından çıkartmak gibi zorlu ve sabır gerektiren görevi yerine getiren değerli madencilerimize şükranlarımı sunuyorum.”

--------------------------------------------------

SAFFET BOZKURT / AK PARTİ KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI

“Zonguldak, taşkömürü sayesinde; Birinci Dünya Savaşı gibi tarihin en önemli cephe mücadelesinde dahi düşman devletlerinin ele geçirmek istedikleri stratejik kentlerden biri olmuştur. İlimiz, kara elmas ile ülkemizi hep sırtında taşımıştır.

Taşkömürü, sadece Zonguldak ve bölgenin kaderini değiştirmekle kalmadı; ülke ekonomisine de çok büyük faydalar sağladı. Uzun Mehmet, vatanı için kömürü aramaktan vazgeçmemiş ve bu Milli serveti ortaya çıkarmıştır. Uzun Mehmet bu uğurda hayatını kaybeden ilk maden şehididir. Karaelmas için nice kayıplar vermiş bir memleketin evlatları olarak, bu zorlu serüvenin büyük acılarına tanıklık ettik.

Hiç kuşku yoktur ki bugün aldığımız her nefeste, kazandığımız her parada, çocuklarımızın nafakasında bile Uzun Mehmet'in büyük payı vardır. Bu yüzden taş kömürünü bulan Uzun Mehmet ve madenlerde şehit olan işçilerimizi unutmamız mümkün değildir.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta taşkömürünü bulan maden havzamızın ilk şehidi Uzun Mehmet olmak üzere tüm maden şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.”

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2020, 15:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER