Yapı stokları düzgün yapılırsa bir şey olmaz

Zonguldak İl Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Ahmet Güngör'den heyelan açıklaması

Yapı stokları düzgün yapılırsa bir şey olmaz

Zonguldak İl Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Ahmet Güngör, Zonguldak’ta son sağanak yağış nedeniyle meydana gelen heyelanlarda 13 evin boşaltıldığını ve ailelerle yakından ilgilenildiğini söyledi.
Yaşanan heyelan sonrasında mağdur vatandaşlara yasalar çerçevesinde yardımda bunulduğunu söyleyen AFAD Müdürü Güngör: “Geçtiğimiz hafta ve ondan önceki hafta ilimiz çok yağış aldı. Yağışlar kara dönüştü. İlimiz Çaydamar Mahallesi’nde bu yağışlardan dolayı bu 11 konu hasar gördü. Konutları dün itibari ile boşalttık. Gerçekten büyük tehlike vardı. Belediye Fen İşleri Müdürümüz Okan Bey’de vardı. Onunla beraber alana baktık. Alan problemli olduğu için konutları boşalttık. O bölgede AFAD bir çalışma yapacak. ‘Afete maruz kalan bir bölge’ kararı almayı düşünüyoruz. O ailelerin bu saatten sonra orada oturma şanları yok. Ailelere de kiralık yer buldular. AFAD’tan biz onlara kira yardımı isteyeceğiz. Daha güvenli evlerde oturmalarını sağlayacağız. Yasalar çerçevesinde hakları neyse onları da onarla vereceğiz” dedi. 

“Siz yapı stoklarını düzgün yaparsanız hiçbir şey olmaz” diyen Güngör, vatandaşları da uyararak “Ne depremden ne de heyelandan hiç birinden etkilenmez. Yapı stoklarınız fen ve sanat kurallarına uygun olmazsa en ufak olaylarda zararları görür. Tabi burada şu da önemli, ağaçlık bölgelerde Çaydamar Mahallesi, Karaelmas Mahallesi ve Ontemmuz bölgelerinde ağaç miktarımız daha fazla. Burada bazen vatandaşlarımız bahçe açmak için ağaçları kesiyorlar. Bu da bir etken. Toprağı tutacak bir şey kalmıyor. Ufak çapta heyelanlara neden oluyor.  Biz vatandaşlarımızdan evlerini fen ve sanat kurallarına uygun yaptırmasını, belediyeden ruhsatlandırarak yaptırmasını ve ağaçları korumalarını istiyoruz. Ağaç heyelanı ve erozyonu önler” dedi. 
 

‘SAYIN VALİMİZDE  BU KONUDA ÇOK DUYARLI’
Vali Erdoğan Bektaş’ın konu ile yakından ilgilendiğini söyleyen Güngör: “Bağlık’ta ki tedbir amaçlı idi. Arkadaşlarımız tekrar gittiler oraya. Raporlarını tutup belediyeye göndereceğiz. AFAD Başkanı bir kriter belirlemiş. Heyelanda, selde, depremde veya yangında hafif hasar, orta hasar ve ağır hasar kriterleri var. Gönderecek ve istenecek miktarlar belli. Ona göre mühendisler rapor tutacak. Yukarıda da AFAD Başkanı ve komisyon var. Bakıyor, inceliyor. Uygunsa ödenekleri gönderiyor. Hiçbir sıkıntı yok. Ödenekler zamanında geliyor. Çünkü bu acil ihtiyaç, vatandaşların evini taşıyorsunuz, bir yerde kalacak, yiyecek lazım,  giyecek lazım. AFAD Başkanımız buna çok dikkat ediyor. Gönderdiğimiz acil yardım talepleri bize ödenek olarak geliyor.  Sayın Valimizin imzasına sunuyoruz. Sayın Valimizde  bu konuda çok duyarlı. Vatandaşlarımıza gereken neyse hepsini yapalım” dedi. 

‘KIŞ HAZIRLIĞIMIZ TAMAMLANDI’
Kış hazırlıklarının tamamlandığını söyleyen Güngör: “Göçüklere biz girmiyoruz ama olay yerinde bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyacı varsa,  biliyorsunuz valimiz başkanlığında kar ile mücadele vardı. Sayın valimiz bize gerekli talimatları verdi bize. Yapılacakları, bakanlıklarımızın bir genelgesi vardı. Bende orada sunum yaptım. Özel İdare Genel Sekreterimiz ve Karayolları Genel Müdürümüz de sunum yaptı. Alınacak tedbirler konusunda sayın valimiz gerekli kurumlara talimatları verdi. Kış hazırlıkları tamamlandı.” (Gamze Taşdemir)

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2018, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER