Yaşayan müze ilgi çekmeye devam ediyor

Yaşayan müze ilgi çekmeye devam ediyor

Yaşayan müze ilgi çekmeye devam ediyor

18 Mayıs Müzeler Günü nedeniyle Zonguldakta bulunan Maden Müzesinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Etkinlikler kapsamında Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Gülden Ekmen; Atatürkün Arkeoloji ve Müzecilik Alanındaki Faaliyetleri, BEÜ Öğretim Üyesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hamza Ekmen; İnönü Kazısı ve Anadolu Arkeolojisine katkıları, Zonguldak Müze Müdürü Tahir Aksekili Gelenekselden modernizme konsept müzeler, Maden Müzesi örneği konulu sunumlar yaptılar.
Etkinliklere Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS Genel Mali Sekreteri Satılmış Uludağ, akademisyenler, bürokratlar ve öğrenciler katıldı.

Zonguldakın yer altındaki kömür üretimine dair koşulların yansıtıldığı ve yaşayan bir müze olarak adlandırılan Türkiyenin ilk taş kömürü müzesikentin madencilik tarihine ışık tutuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Baştarla Mahallesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesine ait eğitim ocağının yanında 2011de inşa edilen ve 9 Aralık 2016da Başbakan Binali Yıldırımın katıldığı toplu açılış töreniyle ziyarete açılan Maden Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Zonguldak kömür havzasında 1840tan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç gereçlerin sergilendiği, madenci heykelleriyle kömürün çıkarılışının efektlerle canlandırıldığı müzede, geçmişten günümüze madencilerin kullandığı kazma, baret, fener, maske, çizme ve haberleşme cihazları gibi çok sayıda araç ve gerecin yanı sıra kömürün oluşumuyla ilgili görsel ve yazılı materyaller yer alıyor. 

Kent kültüründe önemli bir yere sahip olan taş kömürünün izlerinin görüldüğü müzede minyatür maden ocağı tesisi görselliğiyle maden sahasını bire bir yansıtıyor. Maden işçisinin polyesterden yapılan heykelleriyle yer altındaki çalışma koşulları anlatıldığı müzede, alın terinin, emeğin, mücadelenin değeri gözler önüne seriliyor. 

Müzeye gelen ziyaretçiler, çalışma koşullarının anlatıldığı polyesterden yapılan işçi heykellerinin yanı sıra harita, resim ve film gibi materyaller, dijital simülasyonlar, kurumun tarihsel dokümanları, iş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan malzemeler, kurumun yayınladığı istatistiki bilgilerle kömürün oluşumuyla ilgili görsel ve yazılı materyaller sayesinde madencilik tarihiyle ilgili de bilgi sahibi oluyor. 

Her geçen gün artan ilgiyle yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği müze, kentin ve bölgenin turizm lokomotifi olma yolunda ilerliyor.

- Duygusal anların yaşandığı zamanlar oluyor

Zonguldak Müze Müdürü Tahir Aksekili, yaptığı açıklamada, kentin madenle var olduğunu ve bu bakımdan müzenin aynı zamanda bir şehrin tarihine ışık tuttuğunu söyledi.

Müzenin tanınmasınının ardından ziyaretçi sayısında önemli artış meydana geldiğini anlatan Aksekili, Ziyaretçi sayısını arttırmak için çeşitli faaliyetlerde bulunduk. Geçici sergilerle müzeyi insanların ayağına getirdik. Sosyal medyayı kullanarak insanların müze hakkında bilgi almalarını sağladık. dedi.

Aksekili, şehir ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin müzeyi gezerken duygusal anlar yaşadığını dile getirerek, şunları belirtti:

Geçen yılın toplam ziyaretçi sayısı 7 binken, bu sene bu sayıya henüz beşinci ayda ulaştık. Bu da müzeye daha önce gelen insanların memnun olması, gittiği yerlerde bunu anlatmasıyla oldu. İnsanlar müzeye geldiklerinde herkes farklı şeyler hissediyor. Öncelikle kentte yaşayanlar kendilerinden, akrabalarından, dedelerinden, babalarından bir şeyler buluyorlar, kendi geçmişlerini bir yerlerde görüyorlar. Çok duygusal anların yaşandığı zamanlar oluyor. Dışarından gelen yerli ziyaretçilerin tepkileri, Biz bu kömürü kullanıyorduk ama farklı yönleri varmış, zor şartlar altında üretiliyormuş. şeklinde tepkileri oluyor. İnsanlar bu müzede kömürün kendilerine ulaşana kadar hangi aşamalardan geçtiklerini görüyorlar.

Aksekili, madenciliğin insanlık tarihi kadar eski olduğuna dikkati çekerek, Maden müzelerinin olmayışı gerçekten büyük bir eksiklik. Zonguldak Maden Müzesi, bu eksiliğe ülkede cevap verebilen tek yer. Dünyada maden müzeleri, madencilikle ilgili müzeler var ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bizim müzemiz, dünyadaki benzerlerinin birçoğundan çok iyi, bu yönüyle ilk başlarda yer alabilir. diye konuştu. 

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2018, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER