Yavuzyılmaz bastırdı, Bakanlık sessizliğini bozdu

Yavuzyılmaz bastırdı, Bakanlık sessizliğini bozdu

Yavuzyılmaz bastırdı, Bakanlık sessizliğini bozdu

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde, 2018 yılında yıkılan ve inşaata başlanılacağı söylenmesine rağmen henüz ihalesi bile gerçekleştirilmeyen ‘Gökçebey Ortaokulu’ için, okulun öğrenci ve velileri, geçtiğimiz günlerde, kentte bir yürüyüş düzenleyerek sürüncemeli süreci protesto etmiş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’na “artık bu mağduriyete son verin!” çağrısında bulunmuştu.

CHP’li Milletvekili çağrıda bulunmuştu

Yavuzyılmaz’ın konuya ilişkin olarak yetkililere yaptığı çağrısında; “Bilindiği üzere Gökçebey Ortaokulu, 2017 Nisan ayında boşalttırılarak, depreme dayanıklı olmaması nedeniyle yetkililerce yıkılmış, eğitim görmekte olan 417 öğrenci, 442 öğrencinin hâlihazırda okumakta olduğu Gökçebey Atatürk İlkokulu binasına yönlendirilerek, ikili eğitim (sabah-öğlen) yapılmak zorunda bırakılmıştı. 
Yıkılan okulun yerine 24 derslikli yeni bir okul inşa edilmesi kararı alınmıştı ancak aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte, yeni okul inşaatı bir türlü başlamadığı gibi, o dönemde ‘bütçesinin hazır olduğu’ beyan edilmesine rağmen inşaatı da bir türlü ihaleye çıkamadı. Önümüzdeki kış mevsiminde, öğrencilerimizin yarısı sabah hava karanlıkken okula giderken, diğer yarısı da akşam hava karanlıkken okuldan çıkacaktır. Bu durumda öğrencilerin eğitim motivasyonları ve konsantrasyonları olumsuz etkileniyor. Öğrenciler, öğretmenler ve aileleri açısından zor günler son bulmadığı gibi, mağduriyetleri de kalıcı hale geldi.” 
İfadelerine yer verilirken,  Bakanlığa verilen soru önergesine de halen yanıt dönülmediğini vurgulamıştı.

Bakanlık sessizliğini bozdu

Yavuzyılmaz’ın konuya ilişkin olarak 02.07.2019 tarihinde TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesine, Anayasa ve meclis içtüzüğüne göre önergenin 15 günlük süre içinde yanıtlanması gerekiyordu. Yavuzyılmaz önergesinde, ‘okulun ihale onayının Bakanlıkça neden verilmediğinin, onayın verilmemesinin sebebinin ekonomik kriz mi yoksa Bakanlıklar arası bir koordinasyon sorunu mu olduğunun, arazinin devletin veri tabanında okul arazisi olmaktan çıkartılıp çıkartılmadığının’ sorularına yanıt aramıştı. Konunun ve Milletvekilinin çağrısının basına yansımasından 2 gün sonra Mille Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yavuzyılmaz’a yanıt döndü. 

Bakanlığın yanıtında şu ifadelere yer verildi: 

“Söz konusu 24 derslikli Gökçebey ortaokulu yapım işi, Zonguldak İli 2019 Yılı Temel Eğitim Kurumları Yapım Programında 14. Sırada,13.842.400 TL proje bedeli ve 4.500.000 TL ödeneği ile yer almaktadır. 
Projenin ihaleye esas iş ve işlemleri Valilik tarafından yürütülmekte olup 2019-2020 yılında Valilikçe ihale edilmesi planlanmaktadır. Zonguldak İli 2019 Yılı Temel Eğitim Kurumları Yapım programında yer alan projelerin, bütçe imkânları çerçevesinde en kısa sürede tamamlanarak hizmete alınması planlanmaktadır.
Bakanlığın Coğrafi Bilgi Sisteminde yapılan incelemede, söz konusu okul alanının başka bir kurum ya da Bakanlığa devredilmediği ve imar planında “eğitim alanı” fonksiyonunda kaldığı tespit edilmiştir.”

Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bakanlığın verdiği yanıta istinaden açıklamalarda bulunurken, yetkililere bir de öneride bulundu;

Yavuzyılmaz’dan öneri

“Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 02.07.2019 tarihinde, Gökçebey Ortaokulunun akıbetiyle ilgili olarak sorduğumuz yanıta, süresi geçtikten sonra yanıt dönmüştür. Konuyla ilgili olarak Gökçebey Ortaokulu öğrencileri ve velililerinin yerel ve ulusal basında ses getiren protestolarının ve konuyu ısrarla kamuoyuna duyurarak, TBMM gündemine taşımış olmamızın, yanıt dönülmesinde etkisinin olduğunu biliyoruz. Bu vesile ile verilen mücadelenin duyulmasını sağlayan basın organlarına teşekkürü bir borç biliriz.  Verilen yanıttan da anlaşılacağı üzere, projenin ihaleye çıkması 2020 yılını bulacağı gibi inşaat süreci de eklenince Gökçebey Ortaokulunun tekrar öğretim hayatına başlamasının en az 2-3 yıl daha süreceği aşikârdır. Bu zamana kadar, fırsat ve imkân eşitsizliği ile mevcut düzen içinde okumak durumunda bırakılan öğrencilerimizin, en azından şartlarının iyileştirilmesi konusunda bir öneride bulunuyorum.
Valiliğimiz proje hayata geçinceye kadar, Gökçebey sınırları içeresinde okula dönüştürülebilecek potansiyeldeki uygun bir binaya okulu taşıyarak bir çözüm geliştirebilir. Elbette bu adımlar atılırken, okul öğrencileri, velileri ve öğretmenlerinin talepleri dinlenilerek çözüm geliştirilmesi önem arz etmektedir. Gökçebey Ortaokulu öğretim hayatına başlayıp, yaşatılan mağduriyetleri giderilinceye kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz”

Gündem

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2019, 09:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
Havvanur
Havvanur - 5 yıl Önce

Tebrik ediyorum sizi sn Vekil. Bizim çektiğimiz sorunun takipçisi oldunuz.

SIRADAKİ HABER