Yavuzyılmaz, sağlık emekçilerinin isyanı Mecliste...

Yavuzyılmaz, sağlık emekçilerinin “ek ödeme” isyanı Mecliste

Yavuzyılmaz, sağlık emekçilerinin isyanı Mecliste...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilen bilim kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada; koronavirüsle mücadele döneminde üç ay boyunca sağlık personelinin ödemelerinin tavandan performans ile yapılacağını duyurmuş ancak sonrasında ödemelerin sadece Covid servislerinde görevli olanlara yapılacağının açıklanması, ek ödemeden faydalanamayan sağlık çalışanlarının tepkisine neden olmuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kapsamı daraltılan uygulamadan birçok sağlık emekçisinin yararlanamadığını vurgulayarak, sorunu TBMM gündemine taşıdı. 

Milletvekili, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında; uygulamanın adaletsizliğe, mağduriyetlere ve motivasyon bozukluğuna yol açtığını söyleyerek iş barışının da zedelediğinin altını çizdi. 

Yavuzyılmaz’ın açıklaması ve Bakan Koca’ya yönelttiği soruları şu şekilde yer aldı:

“Sağlık Bakanı 23 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklamada; ‘Özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarına ayrım yapmadan teşekkür etmiş ve salgında üç ay boyunca sağlık personelinin ödemelerinin tavandan performans ödemesi yapılacağı söylemişti’ Ancak 10 Nisan tarihinde yapılan başka bir açıklamada; ‘ödemelerin tüm sağlık emekçilerine değil, sadece Covid servislerinde çalışanlarına yapılacağı’ bildirilmiştir. 

Kapsamı daraltılan uygulamadan birçok sağlık emekçisi yararlanamadığı gibi uygulama kendi içinde birçok adaletsizliğe, mağduriyetlere ve motivasyon bozukluklarına yol açarak, iş barışını zedelediği gibi yıllardır adaletsizlikten yakınılan performans sistemini de bir kez daha tartışmaya açmıştır.

Mevcut uygulama ile sağlık hizmetlerinin birinci basamağında yer alan, salgında yüksek riskle görev yapan ve mücadelede önemli görevler üstlenen Aile sağlığı merkezlerinde (ASM) görevli doktor, hemşire, sağlık memur, acil tıp teknisyeni gibi sağlık çalışanları ek ödeme alamamaktadır. Yine ek ödemeden faydalanamayan ve çeşitli sağlık kuruluşlarında görevli, temizlik personeli, şoför, güvenlik görevlisi, sekreter ve yönetici kadrosunda çalışanlar mağdur edildiği gibi yardımcı hizmetler, idari hizmetler sınıfı personelleri ve lise mezunu hekim dışı sağlık emekçileri de ek ödemelerden çok cüzi olarak faydalandırılmıştır.

Mevcut performans sisteminin değiştirilmesi hususunda Bakanlıkça çalışma yapılması, ücretlerin genel bütçeden desteklenmesi ve pandemi sürecinde ayrım gözetmeksizin tüm sağlık çalışanlarına çift maaş verilmesi ve/veya temel ücret artışı yapılması gerekmektedir.

Diğer yandan pandemi sürecinde bazı sağlık hizmetlerinin verilmemesi nedeniyle "arz-talebin" düştüğü ve aylık saate ulaşmadığı için aylık gelirin önemli bir kısmını oluşturan nöbet ücreti (fazla mesai) gibi ek ücretlerini alamayacak olan personelin, düşen geliri için ayrı bir düzenleme yapılmalıdır. 

Bu düzenlemeler sağlık emekçilerimize boynumuzun borcudur. Bu bağlamda aşağıdaki sorularımın yanıt bulması gerekmektedir.

1. Uygulama kapsamında ek ödeme ve performans ödeme kriterleri nelerdir? 

2. Sağlık hizmetlerinin birinci basamağında yer alan, salgında yüksek riskle görev yapan ve mücadelede önemli görevler üstlenen Aile sağlığı merkezlerinde (ASM) görevli doktor, hemşire, sağlık memur, acil tıp teknisyeni gibi sağlık çalışanlarının ek ödeme alamamasının nedeni nedir? Ek ödeme sisteminde bir düzenleme planlanmakta mıdır?

3. Yine ek ödemeden faydalanamayan ve çeşitli sağlık kuruluşlarında görevli, temizlik personeli, şoför, güvenlik görevlisi, sekreter ve yönetici kadrosunda çalışanlaralar ek ödeme sistemine dahil edilecek midir?

4. Yardımcı hizmetler ve idari hizmetler sınıfı personelleri ve lise mezunu hekim dışı sağlık emekçileri gibi ek ödemelerden çok cüzi olarak faydalanan personel için bir iyileştirme planlanmakta mıdır?

5. Pandemi sürecinde bazı sağlık hizmetlerinin verilmemesi nedeniyle "arz-talebin" düştüğü ve aylık saate ulaşmadığı için aylık gelirin önemli bir kısmını oluşturan nöbet ücreti (fazla mesai) gibi ek ücretlerini alamayacak olan personelin, düşen geliri için bir düzenleme yapılacak mıdır? 

6. Personelin nöbet ücretleri kaç gün sonra ödenmektedir? 

7. Performans sisteminin değiştirilmesi hususunda bakanlığınızca bir çalışma var mıdır? Ücretlerin genel bütçeden desteklenmesi, pandemi sürecinde ayrım gözetmeksizin tüm sağlık çalışanlarına çift maaş verilmesi ve/veya temel ücret artışı için bir çalışmanız var mıdır?

8. Yapılacak olan olası iyileştirme çalışmalarında, hak sahiplerine, ödemelerin yapılmadığı zamanlar için geriye dönük bir telafi ödemesi yapılacak mıdır?”

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2020, 09:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER