Yavuzyılmaz’dan Termik Santraller için çözüm önerisi

Yavuzyılmaz’dan Termik Santraller için çözüm önerisi

Yavuzyılmaz’dan Termik Santraller için çözüm önerisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, içlerinde Çatalağzı Termik Santrali’nin de bulunduğu eski teknolojiyle hizmet veren 15 termik santrale, çevre sorumluluklarından 2,5 yıl daha muafiyet getiren torba yasanın görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulunda bir konuşma gerçekleştirdi.

CHP’li milletvekili, bahsi geçen termik santrallerin bulunduğu yerler içerisinde en garabet durumda olanın, 1,5 km2 lik alanda tam 7 adet termik santralin bulunduğu Zonguldak’ın Çatalağzı Beldesi’nin olduğunu vurgularken, sorunun çözümü noktasında da açıklamalarda bulundu.

Yavuzyılmaz’ın, bu santrallerin filtre ihtiyacının Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş (TEMSAN) tarafından üretilip, yerli ve milli olarak karşılanabileceğini söylediği konuşmasında, görüşülen yasa tasarısının akla ve vicdana aykırı olduğunu ve geri çekilmesinin gerekliliği vurgulandı.

Yavuzyılmaz’ın Meclis Genel Kurulunda gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

‘Zehir tasarısı tüm ülkeyi çevrelemektedir’

“Bu kanun teklifi, 2013 yılından itibaren özelleştirilen ve toplam 15 termik santralin çevre yatırımlarını ve baca filtre takılmasını 2.5 yıl erteleyen, tüm Türkiye’yi zehirleyecek olan bir kanun teklifidir. Bu termik santraller: Çanakkale, Şırnak, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Sivas, Ankara, Muğla, Bursa ve Zonguldak’ta yer almakta olup tüm ülkeyi çevrelemektedir. Bu yasa ile tüm Türkiye’yi bir gaz odasına kapatılacaktır. 

‘Evin şımarık çocuğu gibi kollandılar’

Bu termik santraller 6 yıldır çevre yatırımlarını yapmadılar ve evin şımarık çocuğu gibi korunup kollandılar. Bu gün bu santraller içinde belki de en garabeti Zonguldak’ta ÇATES’dir. Bakın 24 saat, her dakika, Zonguldak'ta termik santral felaketi yaşanıyor. Bölgede belirlenen yer yüzey sıcaklık haritası, yüzey sıcaklığının sınırları aştığını gösteriyor. Üstelik bu bölgede sadece ÇATES’in termik santrali yok aynı zamanda Eren Holding’in de termik santrali var. Tüm bunların hepsi maalesef Zonguldak’ta hastanelerde çocuk onkoloji servisi açılmasına sebep oluyor. Belgeleriyle fotoğraflarıyla gösterdim. Bilimsel olarak bu zararı ortaya koyuyoruz. Neyle? İşte bu raporla. Bu raporu kim hazırlamış? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Rapor, Zonguldak ili Kilimli ilçesi Çatalağzı beldesi hava kirliliği analiz raporu. Ne zaman hazırlamış? Mayıs 2018 tarihinde. Rapor sonuç kısmında diyor ki; 4 noktada ölçüm yaptık, 3 ünde hava kirliliğinin tehlikeli sınırı yüzde 50’nin üzerinde, 1 ölçüm noktasında yüzde 87'nin üzerinde aşılmış diyor. Kısacası insan ve doğa yaşamı yok ediliyor diyor. Tüm bu verilerin de yumuşatılarak rapora konulduğunu ayrıca ifade etmek istiyorum. 

‘Çözüm TEMSAN’

Ne yapmalıyız? Bir elektrik mühendisi olarak bunu söylüyorum. Filtre etmeliyiz. Filtre sistemi kurmalıyız. Bakın filtre sistemlerinin içine giren kükürt dioksit ve azot dioksit, elektrostatik çökeltici ile çökeltilir. Sistem bu kadar basit. Peki, kim yapacak bu sistemi? Bir Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) yani devlet kuruluşu olan TEMSAN yapacak. Ona biraz yatırım yapacaksınız. TEMSAN zaten buna dönük benzer üretimler yapıyor. Bu filtreleri yerli ve milli olarak üreteceksiniz. Çözüm nedir? Çözüm, enterkonnekte (bağlaşımlı) sistemdir. Mevcut 2018 verilerine göre bu eski termik santrallerin kapasite kullanımı oranı yüzde 68’dir. Bu 15 tane santrali 31 Aralık 2019 yılında filtrelerini yapmak üzere durdurduğumuzda ihtiyaç olarak ortaya çıkacak enerji açığını, diğer santrallerle geçici olarak kapatmak mümkündür. Kapsam dışında kalan santrallerin kapasite kullanım oranlarını yüzde 78’den 88’e çıkartmak ve aynı zamanda da barajlardan gelen kapasite kullanımını yüzde 22’den 35’e çıkararak enerji açığı oluşmadan bu işlemi gerçekleştirebiliriz.

‘Yüce Meclisi, vicdanlarının sesini dinlemeye davet ediyorum’

Yani çözüm bu kadar basit. Ama bu enterkonnekte sistemi liyakatli mühendislerle birlikte çalıştırmak mümkün. Eğer bunu da beceremezseniz 31 Mart 2015’ teki gibi Türkiye’yi karanlığa gömersiniz. O nedenle hem Zonguldak halkı olarak, hem bu termik santrallerin şehirlerin ve çevre illerin de vatandaşları olarak tüm partileri bu hepimizi gaz odasına sokacak teklifi geri çekmeye davet ediyorum. Yüce Meclisi vicdanın sesini dinlemeye davet ediyorum. Bu konunun çözülmesi için bilimsel bir yol vardır. Bu doğrultuda Cumhuriyet Halk Partisi ile istişare ederseniz, teknik olarak bilgiler vermeye her zaman hazırız.”

Gündem

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2019, 20:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER