Yerli otomobil neden Filyos vadisinde hayat bulmasın?

Yavuzyılmaz: Yerli otomobil neden Filyos vadisinde hayat bulmasın?

Yerli otomobil neden Filyos vadisinde hayat bulmasın?

Yerli otomobili üretme hedefi doğrultusunda, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ve özel sektörün beş firmasının bir araya gelmesiyle kurulan, Türkiye’nin otomobili Girişim Grubu (TOGG), bugün aldığı yatırım teşvik belgesinin ardından yatırımlarını hızlandıracağı kamuoyuna duyurulurken, gözler bir kez daha aracın, nerede üretileceği sorularına çevrildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, üretim yeri konusunda “Filyos Vadisini” işaret ederek, Sanayi Bakanlığına “Zonguldak ili yerli otomobil üretim yeri olarak düşünülmüş müdür?” diye sordu. 

Milletvekili, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle 02.06.2020 tarihinde TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde; yerli otomobilin üretim yeri için, içeresinde limanı, endüstri bölgesi, gelişme alanları, ulaşım imkânları bulunan ve büyük vaatlerle hayata geçirilen “Filyos Vadisi Projesi ” ile bütünleşmiş bir çalışma planı mevcut mudur sorusuna yanıt aradı.

Yavuzyılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi: 

“Türkiye’nin yerli otomobilini üretme hedefi doğrultusundaki projenin, planlandığı gibi devam edip etmemekte olduğunu, muğlak olarak bırakılan üretim yerinin hangi il olacağı konularında, Sanayi Bakanına sorular yönelttik ve ‘Filyos Vadisini’ işaret ettik. Otomobilin üretim yerinin belirlenmesinde hangi kriterlerin göz önüne alındığını açıklanmıyor ancak, içerisinde 25 milyon ton/yıl kapasiteli limanı, 597 hektar endüstri bölgesi, 1166 hektar serbest bölgesi ve 620 hektar serbest bölge gelişme alanı bulunan; alanına yakın mesafelerde demiryolu, denizyolu, karayolu, havayolu gibi ulaşım ve taşımacılık imkânlarına sahip, “Filyos Vadisi Projesi” mutlaka düşünülmelidir. 

Büyük vaatlerle hayata geçirilmesi planlanan bu iki proje neden otomotiv sektörü için gerekli yassı çelik ürünlerini üretebilen, Erdemir Demir Çelik Fabrikası’nı sınırlarında bulunduran, Türkiye’nin ilk devasa endüstri bölgesi olma hedefindeki, Filyos vadisi havzasında hayat bulmasın?

Yılda 175 bin adet üretim kapasitesi ile kurulacak olan fabrika ve toplam 22 milyar lira yatırım ile hayata geçirilecek olan proje 20 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bakanlık, üretim yerinin seçimi konusunda göstereceği irade ile yıllardır kalkınma projelerinde ihmal ettiği Zonguldak’ı ve Batı Karadeniz Bölgesini seçerek bir denge kurabilir. Bölgeler arası ekonomik ve sosyal gelişmişliği eşitlemek adına bu imkân, hükümetin, Zonguldaklıya ve bölgeye olan borcudur.”

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2020, 15:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
bilirkişi
bilirkişi - 4 yıl Önce

geçenlerde ereğlinin İl olmasına gerek yok diyen sn değilmiydin ereğli düşmanı geldiniz ordan burdan ne ereğlide ne zonguldakta huzur bırakmadınız ereğlinin yakasını bırakın yettiniz şimdi tutmuş ne hakla zırıldanıyorsun

SIRADAKİ HABER