Zonguldak için 15 büyük proje tanıtıldı...

Zonguldak için 15 büyük proje tanıtıldı...

Zonguldak için 15 büyük proje tanıtıldı...

Zonguldak Valiliğince hazırlanan kentsel tasarım ve küçük ölçekli turizm projelerinin sunumları Zonguldak Valisi Ahmet Çınar‘ın başkanlığında Valilik toplantı salonunda yapıldı.


Toplantıda; Zonguldak Kıyı Yenileme, Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi, TTK Rombaki Çocuk Bilim Merkezi, Gümeli Tabiat Anıtı Ziyaretçi Merkezi ve Gümeli Belde Meydanı Projesi, Kadıoğlu Mozaikleri, Madencioğlu Şelalesi, Çayırköy Mağarası ile Değirmen ve Çevresi, A Tipi Misafirhane, Zonguldak TSO Apiterapi Köyü, Kandilli Köy Pazarı ve Endüstri Mirası Ziyaretçi Merkezi, Aşağı Kandilli, Harmankaya Kanyonu Yürüyüş Parkuru, Çaycuma Filyos Master Plan ve Fuar Alanı için hazırlanan projeler tanıtıldı.

‘Zonguldak eski iskeleye, eski iskele Zonguldaklılara kavuşuyor
Zonguldaklıları eski iskele ile buluşturmayı hedefleyen proje kapsamında; Zonguldak Liman Bölgesinde yapılacak yeni düzenlemeler ile Zonguldaklıların ve ziyaretçilerin kıyıya erişimini sağlayacak, suya temas edecek kıyı alanlarının oluşturulması amaçlanıyor.
Proje, Türkiye endüstri tarihinin denize açılan kapısı niteliğindeki Zonguldak Limanı ve çevresindeki değerlerin görünürlüğünü artıran canlı ve nitelikli bir kamusal alan oluşturacak. Valilik ve tünel arasında iskeleler ile yürüyüş alanları oluşturularak restoran, kafe ve dinlenme mekanlarını da içeren canlı ve hayat dolu bir kıyı alanı yapılması planlanıyor.

‘Zonguldak mağaraları turizme açılıyor
Zonguldak, keşfedilen mağara sayısı ve bu mağaraların oluşum evrelerinde meydana gelmiş olan mağara içi karakterleriyle geniş yelpazeye sahip bir coğrafya olarak biliniyor. İl bütününe yayılan mağaralar ağı, yerli-yabancı turistler, araştırmacılar ve mağara sporcuları için çeşitlilik içeren bir gezi rotasını mümkün kılıyor. Gökgöl Mağarası önünde yapılacak Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi projesi ile bu önemli potansiyelin erişilebilir ve görünür hale getirilmesi amaçlanıyor.
İnşa edilmesi planlanan Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi ile birlikte Zonguldak coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen diğer mağaralar için gelişmiş bir anlatı, bilgilendirme ve yönlendirme yapılması planlanıyor.

‘Rombaki Konağı bilim evi olacak
Rombaki Konağının enerji konulu bir bilim merkezi olarak yeniden işlevlendirilmesiyle Zonguldak ve çevresinden her yaştan meraklı insanlar ve özellikle çocuklar için yeni bir öğrenme alanı açılması planlanıyor. Proje kapsamında; kültürel miras olan TTK Rombaki Konağının Çocuk Bilim Merkezine dönüştürülerek okul çağındaki çocukların bilimsel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Dünya ve enerji kaynakları ile ilgili karmaşık konuların her yaştan ziyaretçiler için anlaşılabilir olmasının hedeflendiği Rombaki Bilim Evindeki her şey dokunulmak üzere tasarlanacak, böylece oyun ve öğrenme her zaman iç içe olacak.

‘Gümeli Tabiat Anıtı, ziyaretçi merkezi ve Gümeli Belde Meydanı Projesi
Gümeli Tabiat Anıtı Alanı, barındırdığı 4114 yaşındaki Ulu Porsuk (Taxus Baccata) ile öne çıkıyor. Proje kapsamında Gümeli Tabiat Anıtının ziyaretçi yönetim planı doğrultusunda alanın korunması ve insanların alanda güzel vakit geçirebilmesi hedefliyor. Tabiat Anıtına en yakın yerleşme olan Gümeli Belde Meydanında hayata geçecek proje sayesinde ziyaretçilerin anıta çıkmadan önce bilgi alması, bölgenin hassasiyeti ve korunması ile ilgili bilinçlenmesi ve yerel değerleri tanıması da amaçlanıyor. Ayrıca belde meydanında zemin katlarda oluşturulacak ve özel günlerde araç trafiğine kapatılacak alanda kurulacak yöresel ürünler pazarı sayesinde de ziyaretçilerin, belde ve insanı ile güzel ilişkiler kurabilmesi ve sosyo-kültürel değerlerin paylaşılması planlanıyor.

‘Kadıoğlu mozaikleri ziyaretçilerle buluşuyor
Proje kapsamında Zonguldak için çok önemli bir kültürel miras alanı olan Çaycuma Kadıoğlu Mozaiklerinin ziyaretçilerle buluşturulması hedefleniyor. Kadıoğlu mozaiklerinin iklim koşullarından korunabilmesi için üzerine yapılacak bir koruma çatısı ile en az şekilde etkilenmesi sağlanabilecek, aynı zamanda ziyaretçiler tüm eseri gezecek şekilde tasarlanacak yürüme platformları sayesinde Kadıoğlu Mozaiklerini yakından görme fırsatı bulacaklar. Ayrıca yapının terasından Filyos Vadisi manzarası izlenebilecek.

‘Madencioğlu Şelalesi doğa tutkunları için düzenleniyor
Ağırlıklı olarak Zonguldaklılar tarafından piknik alanı olarak kullanılan Madencioğlu Şelalesi ve çevresi aynı zamanda doğa yürüyüşçülerinin ve bisikletle seyahat edenlerin de uğrak noktası oldu. Alanın doğal güzelliklerini ön plana çıkarmayı hedefleyen proje ile ziyaretçilerin de uzun vakitler eğlenceli zaman geçirebilecekleri bir alan oluşturulması da hedefleniyor.

‘Çayırköy Ekolojik Odağı
Çaycuma sınırlarındaki Çayır Köyü ilk bakışta diğer çevre köylere benziyor gibi görünse de barındırdığı coğrafi, tarihi ve kültürel özellikleriyle ayrı bir konuma sahip olarak yer alıyor. Farklı türlerde yarasalara ev sahipliği yapan Çayırköy Mağarasını koruyarak, mağara ve tarihi değirmenin çevresini düzenleyerek Zonguldak halkı ve turistlere tanıtmayı hedefleyen proje kapsamında bir de ziyaretçi merkezi oluşturulacak. Bu merkezde il bütünündeki mağaraların biyoçeşitliliği, bölgede yer alan ve korunması gereken yarasalar, değirmenler, Roma su yolu ve Çayırköyün kültürel yapısı anlatılacak.
Mağara içerisi sportif geziler için uygun halde bırakılacak, içerisine bir yapısal müdahale yapılmayacaktır. Ev sahipliği yaptığı yarasaların mağarayı terk ediş ve tekrar giriş ritüellerini izlemek için, onlara hiç bir zarar vermemek hassasiyeti ile mağara yakınına bir seyir terası yer alacak.

‘A Tipi Konuk Evi, Sanat Merkezine Dönüşüyor
1938 yıllında inşa edildiği düşünülen ve A Tipi olarak bilinen Devlet Misafir Evi yıllar içinde yerli ve yabancı muhtelif konukları misafir ederek, gerek mekânsal gerekse de hatıraları ile tarihsel bir belge durumuna geldi.
Projeyle, binanın korunarak müzik/sanat icra mekânı olarak kullanılmasını hedefleniyor. Zonguldak halkı ve ziyaretçilerine kapılarını açacak olan mekanda geleneksel ve çağdaş sanatın örnekleri izlenebilecek.

‘Zonguldaka Apiterapi Merkezi
Apiterapi; arı ve arı ürünlerinin (bal, balmumu, arı poleni, propolis, arı sütü) koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi olarak kullanılması biçimi. Zonguldak Apiterapi Merkezinde, arı, arıcılık ve arı ürünlerinin tanıtımı, bazı apiterapi uygulamaları ve arı ürünleri ile masaj, bakım gibi uygulamaların yapılması planlanıyor.
Proje, günü birlik kullanımın yanı sıra konaklamaya da olanak veren birbirinden bağımsız çalışan, manzaraya hakim, 15 adet konut birimini de içeriyor.

‘Kandillinin Endüstri Mirasını ve Doğal Değerlerini Tanıtacak Ziyaretçi Merkezi
Kandilli bölgesinin doğal, tarihi ve sosyal özelliklerinin tanıtımını sağlayacak ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi projesi, Kandili bölgesindeki eko turizm odaklarını tanıtmak amacıyla Ereğli- Zonguldak yolu üzerinde, Kandilli giriş kavşağı yakınında yer alacak. Kandilli ve çevresindeki diğer turistik destinasyonlarına giriş kapısı niteliğinde olan kavşakta, bölgenin tanıtımını yapacak, bölgeye gezgin trafiğini teşvik edecek ziyaretçi merkezi ve yerel ekonomiye katkıda bulunacak ve yerel ürünlerin tanıtılacağı köy pazarı işlevlerin harmanlanmasıyla ilgi çekici bir odak oluşması hedefleniyor.
Ziyaretçi Merkezinin yakın çevrede yer alan doğal ve kültürel miras alanlarının tanıtımını yapması ve Kandillinin sahip olduğu tarihi öneme sahip Çamlı, Varagel, Alacaağzı ve Kireçlik gibi alanları yoldan geçen ziyaretçilere sunması ve bu noktaları tanıtması hedefleniyor. Proje kapsamında ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı bir Köy Pazarı da yapılacak. Aynı zamanda Zonguldak - Ereğli Karayolunun Kandilli yol ayrımında yaz-kış bulunan yerel üreticilerin sürekli bir gelire sahip olması sağlanacak.

‘Aşağı Kandilli yeniden can bulacak
Aşağı Kandilli; Doğa, tarih, endüstri mirası ve alternatif turizm türleri açısından önemli bir cazibe merkezi olabilecek potansiyele sahip. Proje kapsamında Türkiye sanayi tarihi için çok önemli bir yerde duran Kandilli endüstri mirası ve onunla ilişkili sosyo-kültürel değerlerin doğa turizmi ile entegre bir şekilde turizme kazandırılması amaçlanıyor.
Bu kapsamda Aşağı Kandillide yer alan Varagel ve diğer tescilli kültür varlıkları başta olmak üzere taş kömürü ocakları ve bu ocakların işletilmesi sırasında gerekli olan ancak artık kullanılmayan, âtıl durumdaki yapıların yeniden işlevlendirilerek hayat bulması hedefleniyor. Yaya yolları, otel, müze, su sporları merkezi ve kumsal gibi kullanım alanlarının geliştirileceği proje kapsamında yerel bitki ve ağaç dokusunun korunarak doğal olanın sürdürülmesi de planlanıyor.

‘Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Merkezi
Zonguldak şehir merkezine yakınlığı ile dikkat çeken son derece eşsiz bir doğa harikası olarak bilinen Harmankaya Kanyonunda bulunan yürüyüş yolunda ziyaretçilerin gezilerini kolaylaştırması ve temel ihtiyaçlarını gidermesi amacıyla düzenlemeler yapılması planlanıyor. Yapılacak küçük ve doğal müdahaleler sayesinde Harmankaya Kanyonu ziyaretçilerin daha rahat gezebileceği bir nokta olacak. Proje, doğal hayatın korunmasını temel alırken, alanın mevcuttaki yıllık kullanımını da dört mevsime çıkarmayı hedefliyor. Çalışma kapsamında yapılacak yaklaşık 800 metrelik yürüyüş yolu sayesinde, her yaştan ziyaretçinin kanyon içerisindeki tüm şelaleleri deneyimlemesi sağlanabilecek.
Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesinde, kanyonun yüksek bir noktadan görülmesine imkan veren bir gözlem kulesi ve Harmankaya Şelalelerinin yanı sıra Zonguldaktaki tüm şelalelerin de tanıtıldığı bir ziyaretçi merkezi de bulunuyor.

‘Çaycuma Filyos Vadisi, eko turizme hizmet edecek
Çaycumanın en önemli değerlerinden olan Filyos Vadisi, doğal ve kültürel değerlerinin yansıra sahip olduğu elverişli arazi ile hem dinlenme hem de ekolojik tarım alanı olarak yeniden tasarlanıyor.
Tios Antik Kentinin ve antik su yollarının yanı sıra verimli toprakları ile bilinen bölge, yaklaşık 1.500.000 m2 büyüklüğündeki kıyı alanı boyunca, farklı temalardaki parklar ve Filyos Çayında yapılacak seyir terasları gibi kentin ve kentlinin ihtiyaç duyduğu sosyal alanlarla yeniden tasarlanırken, tarım alanlarının yer alabileceği ve eko-turizme hizmet edecek bir alan olarak da kurgulanacak.

‘Çaycuma Fuar Alanı için hazırlıklar sürüyor
Her bir etabı 8000 m2 olan ve 3 etaplı olarak düşünülen Çaycuma Fuar Alanı için hazırlıklar devam ediyor. İlk etapta bir sergi holünün ve destek alanların yapılması, ileride gelişecek ihtiyaçlar doğrultusunda ise ikinci ve üçüncü etapların inşa edilmesi öngörülüyor. Alan sergi, toplantı salonları ve ofisleri ile ulusal ve uluslararası fuar ve sergi ihtiyaçlarına cevap verecek niteliklerde planlanıyor. Filyos Çayı kıyısında planlanan yeşil alan içinde konumlanan komplekste yer alan kafe ve restoran alanları ile hem fuar esnasında hem de diğer zamanlarda rekreasyon alanı ile bütünleşen bir etkinlik merkezi olması hedefler arasında yer alıyor.

‘Üzülmez Kültür Vadisi
Üzülmez Eski Lavuar Binası ve Eski Atölye Binasına işlev kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Zonguldak endüstri mirasının en önemli izlerinden olan Üzülmez, bir kültür vadisi olarak planlacak.
Üzülmez Vadisi içinde yer alan endüstri yapılarının yeniden işlevlendirilerek kültür amaçlı kullanımlarla Zonguldaklıların kullanımına sunulması ve ilimizin yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Tabiat olarak çok güzel bir coğrafyamız var
Projeleri değerlendiren Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, kentin tabiat coğrafyasının güzelliğine dikkat çekti. Vali Çınar, Artık profesyonelliğin çağındayız. Atalarımız ucuz etin yahnisi yenmez demişler. Proje anlamında çağ böyle bir çağ. Eğer işi sıradan ehil olmayan kişilere yaptırırsanız sıradan işler yaparsanız tamamen israfa gidiyor. Kıyaslama rekabet anlamında doğrudan yenilmiş oluyor. Biz profesyonel bir bakışla bu işin ehli insanlarla çalışmayı seçtik ve o şekilde yürüyoruz. Farkındaysanız biraz turizm ve kültürel ağırlıklı projeler. Tabi sadece bunlar yapılmıyor. Bütün kurumlar devlet, kamu hizmetini yürütüyor. Özel idare köylerde önemli işler yapıyor. Karayollarında planlanan işlerin, programa alınan işlerin bedeli 3.5 milyar lira gibi çok büyük bir rakam. Önümüzdeki 3-5 sene içerisinde tamamlanacak projeler. Bunlar ayrı. Biz turizm açısından bir Ege, Akdeniz gibi bir şehir değiliz. Onlarla rekabet etme şansımız yok. Denizin mevsimi, rüzgarı, dalgası, soğukluğu bunlar etkiliyor. Tabiat olarak çok güzel bir coğrafyamız var. Buna diyecek bir şeyimiz yok. Ama turizm için sadece deniz yetmiyor. Bizim mevsimimiz de kısa. Turizm topyekün bir faaliyet. Sadece Zonguldak değil bölgesel değerlendirilmesi gereken bir sektördür. Biz kalkınma ajansında bunu da gündemle getiriyoruz. Sadece Zonguldak olarak değil ama çevre illerle birlikte bütün bunların birlikte hesap edilmesi gerekiyor. Sadece bir yayla, sadece bir müze, sadece bir deniz turizm için yetmiyor. Turizm bunların topyekûnuyla olabilen bir şey. Yaya, sağlık, yeme içme, yöresel ürünler, alışveriş, eğlence merkezleri bütün bunlarla beraber bölgedeki diğer şehirlerle bütün bir projelendirmeyle turizm kalkındırabilir. Yabancı turistlerin çok akın edebileceğimiz bir deniz varlığımız yok. Ama İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler, günübirlik, hafta sonu tabiata kendilerini bırakma, şehrin stresinden, gürültüsünden uzak tabiatta nefes alma alanları olarak değerlendirebilirler. Bu da çok müsait. Biz bu anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çok fikir var. Çok güzel fikirler var. Ama her şey zaman içerisinde yapılan şeyler. Girişimci, yatırımcı da gerekiyor. Bütün bu projeler buna yönelik. Turizm anlamında kalkınmamızı sağlayacak, dinamo etkisi oluşturacak projeler. Sunulan projelerin bir kısmı kararı verildi uygulama projesine geçildi. Yapım aşamasına bir hazırlık anlamına da geliyor. Bunları yapacağız inşallah ifadelerine yer verdi.

‘Başbakan Endüstri Bölgesine yatırım çağrısı yapacak
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında İstanbulda önümüzdeki günlerde yapılacak olan toplantıda Filyos Endüstri Bölgesine yatırım çağrısında bulunacağını anlatan Vali Çınar, şöyle devam etti:
Diğer örneğin Filyos Irmak Vadi Projesi 3 kilometre. Çok büyük bir alan. Filyostaki endüstri bölgesi dolduğu zaman onu da hemen ifade edeyim. Başbakanımızın başkanlığında İstanbulda Filyos Endüstri Bölgesine yatırım yapın çağrısı yapacak. Önümüzdeki günlerde bu toplantının yapılacağını düşünüyoruz. Filyos Projesi Türkiyenin en belli başlı projelerinden bir tanesi. 25 milyon ton liman kapasitesiyle birlikte ticari anlamda dünyaya açılan kapımız olacak. İstihdam, uluslararası iş adamları çoğalacak. Nüfus artacak. Yan sanayi hizmet sektörü, aklınıza ne gelirse bütün alanlarda bir genişleme olacak. Dolayısıyla kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Kalkınma ajansına böyle bir görev verdik. Projelendirme, duyuru yapma, eğitim verme gibi hepsini kapsayan bir çalışmamız var. Bütün bu turizm projeleri bu ticaret merkezi, endüstri merkezi, üretim merkeziyle birlikte yerel ve uluslararası insanların gelip gitmesiyle birlikte çok daha turist alan bir potansiyelimiz var ve bunu göreceğiz. Şimdiden bunlara hazır olmamız gerekiyor. 3 kilometrelik Vadi Projesi bozulmadan orayı projelendirip korumamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirirsek dünyanın güzel yerlerinden birisi olacak. Bunlar için yola çıkılmış olması bile tamamlanması için bir başlangıçtır. Burada sunulan ne varsa inşallah biz bunları gerçekleştireceğiz.
Proje detaylarına ise proje.67.gov.tr adresinden ulaşılabilecek. Ayrıca projelere de öneride bulunabilinecek.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

 
 

 

 

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2018, 06:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER