Zonguldak'ta 12 vaka var!

Zonguldak’taki koronavirüs vakalarını meclise taşıdı, sayıyı açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, Zonguldak’taki koronavirüs vakalarını meclise gündemine taşıyarak, İl genelinde en az 12 koronavirüs pozitif vakası bulunduğunu söyledi. 
Yavuzyılmaz, Zonguldak'ta tanı kiti olmaması nedeniyle numunelerin ancak Ankara veya Bolu'ya gönderilerek test edilebilindiğini, 24 saati bulan bu süreçte “vakanın ve onunla temasta olup hastalığın bulaşabileceği kişilerin tespiti için çok kritik olan zamanında kaçırıldığını” ifade etti.
Milletvekili, Zonguldak’a acil olarak tanı kitinin gönderilmesi ve il geneline dağıtılması talebini yinelerken, madenci kenti olan Zonguldak’ta meslek hastalıkları riskine de dikkat çekerek, KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının yaygın olduğunu, bundan dolayı da yeterli sayıda solunum cihazlarının da bölge hastanelerinde bir an önce tedarik edilmesi gerektiğini söyledi.
Zonguldak'ta bulunan hastanelerde sağlık emekçilerinin kişisel koruyucu malzeme, n95 tipi maske, eldiven, dezenfektan, tıbbi malzeme sıkıntısının giderilmesi ve ödenek sorununun çözülmesinin önemine de işaret eden Yavuzyılmaz, yetkililere şeffaflık çağrısında bulunarak; “Zonguldak'taki yetkililerden şeffaf bilgi bekliyoruz. Toplam vaka sayısı, yapılan testlerin pozitif veya negatif sayıları, karantinaya alınan ve çıkanların sayısı, ilçe sayısı, her hastanın temas ettiği kişi sayısı, cinsiyet ile yaş bilgisi ve vefat eden hasta sayıları konusunda Zonguldak kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekmektedir. Koronavirüs salgını ile ilgili olarak Zonguldak'ta hepimizi endişeye sevk eden bazı gelişmeler yaşanıyor. Yetkili kurumlar tarafından günaşırı açıklama yapılarak kamuoyunun bilgilendirilmesine bekliyoruz. Ancak bu açıklamalar yapılmadığı için bilgi kirlilikleri ve endişe tırmanıyor, diğer yandan sosyal alışkanlıklarından vazgeçmeyenler sokaklara çıkmaya devam edebiliyor. Bugün bu basın açıklamasını yapma nedenim, bir milletvekili olarak kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirme görevimi yaparak, vatandaşlarımızın bu süper bulaşıcı virüs salgınına karşı en üst seviyede tedbir almalarının önemini vurgulamaktır” dedi.

Yavuzyılmaz şöyle dedi:

Değerli basın mensupları

Koronavirüs salgını ile ilgili olarak Zonguldak’ta hepimizi endişeye sevk eden bazı gelişmeler yaşanmaktadır. Yetkili kurumlar tarafından gün aşırı açıklama yapılarak kamuoyunun bilgilendirilmesini bekliyoruz ancak bu açıklamalar yapılmadığı için bugün sizi bazı konularda bilgilendirmek istiyorum. Bugün itibariyle Zonguldak’ta en az 12 korona virüs pozitif vakası bulunmaktadır. Korona virüs salgını başladığı günden itibaren Zonguldak’ta tanı kiti bulunmadığı için numuneler Ankara ve Bolu’ya gönderilerek test edilmektedir. Numunelerin gün içinde toplanarak test edileceği Bolu’ya gönderilmesi ve sonuçların alınması 24 saatlik bir zaman kaybına yol açmaktadır. 

Yetkili kurumlardan 5 acil talebimiz bulunmaktadır. 

1.    Zonguldak’a acil olarak tanı kiti gönderilmesi ve il geneline dağıtılmasını istiyoruz.
 
2.    Virüsün yapısı itibariyle akciğerlere tutunması mesleki hastalıkları itibariyle zaten akciğerleri tehlike altındaki madencilerimizi ve emeklilerimizi risk grubu olarak tehdit etmektedir. Bu nedenle KOAH hastalığının yaygın olduğu Zonguldak’a acil olarak solunum cihazlarının gönderilmesini bekliyoruz. 

3.    Hastanelerimizdeki sağlık emekçilerinin kişisel koruyucu malzeme N95 tipi maske eldiven sıkıntısı bulunmaktadır. Bu sıkıntıların en hızlı şekilde giderilmesi gerekmektedir. 

4.    Zonguldak’taki hastanelerin ödenek sorunu çözülmelidir. 

5.    Zonguldak’taki yetkilerden şeffaf bilgi bekliyoruz. Günaşırı kamuoyunu bilgilendirmelerini gerekmektedir. Toplam vaka sayısı yapılan test pozitif negatif sayıları karantinaya alınan ve çıkanların sayısı ilçe sayısı her hastanın temas ettiği kişi sayısı cinsiyet ve yaş bilgisi ve vefat eden hasta sayıları konusunda Zonguldak kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde vatandaşlarımızın bir kısmı sosyal alışkanlıklarını terk etmemekte toplu olarak mağazalarda sokaklarda toplu taşıma araçlarında bulunmaktadır. Korona virüs süper bulaşıcıdır bu nedenle mümkün olduğunca vatandaşlarımızın evde kalmaları gerekmektedir. Korona virüs salgınından korunmanın en mümkün yolu kişisel koruyucu tedbirleri almamız ve evde kalmamızdır. Özel sektör çalışanları ve dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşlarımızın da bu tedbirleri en üst seviyede almaları gerekmektedir. 

Bugün bu basın açıklamasını yapmama neden olan Zonguldak’taki yetkililerin kamuoyunu şeffaf bir şekilde ve günaşırı olarak bilgilendirmemesi bu nedenle de halkımızda oluşan endişedir. Bu endişeleri gidermek için zaman zaman bilgilendirmeme ben de bir milletvekili görevini yerine getirmek bakımından devam edeceğim. Teşekkür ediyorum.


SORULAR: 

•    Madenlerde şu an an çalışma sürüyor mu? Yoksa ara verildi mi oradaki işçilerin durumu nedir? Malum akciğerlerden dolayı risk altında olduğunu söylediniz

•    Zonguldak’ta Türkiye taş kömürü madenlerinde, yer altında çalışan 6584 işçimiz bulunmaktadır. Yer üstündeki işçi sayımız 1361dir. Yeni yayınlanan genelgeye uygun olarak bizim de bu konudaki uyarılarımız bir ölçüde dikkate alınmıştır. Yeterli olmamakla birlikte yeraltında çalışan madencilerimiz 15 günlük rotasyonlarla çalışacaktır. Yıllık izinleri biriken işçilere bir izinleri kullandırılacaktır. Kronik rahatsızlığı bulunan işçilerimiz idari izinli sayılacaktır. Yerüstünde çalışan işçilerimiz ise birer haftalık rotasyonlarla çalışacaklar. Tabi korona virüs salgınının ulaştığı nokta dünya genelinde ve Türkiye genelinde maalesef çok sıkıntılı bir durum ortaya koymaktadır. Eğer ilerleyen süreçte bir sokağa çıkma yasağı ilan edilme durumu gelişirse, madenlerinde de 500 işçi sayısının rotasyonuyla birlikte ocakların açık tutulması sağlanacaktır. Zira açık ocaklardaki kömürün havayla temas etmesi oksidasyona yol açmaktadır. Bu bakımdan da ocaklarda bir yangına iş kazasına mahal vermemek için de en asgari işçi sayısıyla yine ocakların açık tutulması da bir zarurettir. 


 

Gündem

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2020, 00:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER