Zonguldak ta Normale dönecek ama zamlarla...

Zonguldak ta Normale dönecek ama zamlarla...

Zonguldak ta Normale dönecek ama zamlarla...

Türkiye’de de etkili olan Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında, yaklaşık 2 ay önce başlayan 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlaması 1 Haziran tarihi itibariyle bitiyor.

COVİD-19’un Türkiye’de hızla yayılmasını önlemek amacıyla, her alanda ve toplu yaşam alanlarında alınan tedbirler kapsamında, 3 Nisan tarihinde uygulamaya konulan 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta seyahat kısıtlaması, daha sonra 15 Büyükşehir ve yine Zonguldak olarak devam etmişti.

Normalleşme süreci ile birlikte, birçok toplu yaşam alanında olduğu gibi şehirlerarası seyahat kısıtlamaları 1 Haziran bitecek ve bu şehirlere seyahat yapılabilecek.   

Kısıtlamaların normale dönmesi ile şehirlerarası otobüs seyahatlerinde yeni dönem başlıyor. Koronavirüs önlemleri çerçevesinde otobüs seyahat kuralları da değişiyor. Şehirlerarası seyahat yasağının kaldırılacak olmasının ardından otobüs şirketleri de hijyen kurallarını belirledi.

Buna göre; Personel siperlik kullanacak. Otobüsler yüzde 50 dolulukla çalışacak. Yolcular iniş ve binişlerde sadece arka kapıyı kullanacak. Yolcu salonlarında, restoranlarda, girişlerde, çıkışlarda, oturma düzeninde sosyal yaklaşma mesafesi şartları uygulanacak. Bagaj hizmetlerinde her seferinde değiştirilmek üzere eldiven kullanılacak. Otobüslerde ambalajlı içecekler dışında ikram yapılmayacak, ikramlarla birlikte her yolcuya dezenfektan mendil verilecek.

BİLET FİYATLARI YÜZDE 100 ARTIRILDI

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında şehirlerarası seyahat yasağının normale dönmesi, seyahat yapacak yolcuların da otobüslere taleplerinde önemli oranda artış gözlenirken, yüzde 50 dolulukla sefer yapacak olan otobüs firmaları bilet fiyatlarına yüzde 100 oranında zam yaptıkları gözlendi.

Alınan bilgilere göre bilet fiyatları şöyle;  Zonguldak-İzmir 200, Zonguldak-Antalya 200, Zonguldak-Ankara 115, Zonguldak-İstanbul 140, Zonguldak-Trabzon ise 300 TL’den satıldığı öğrenildi.

Öte yandan, şehirlerarası seyahat kısıtlamasının sona ermesi ile birlikte yaklaşık 2 aydır başa illere gidemeyenler, kısıtlamanın bitmesi ile özellikle internet üzerinden bilet başvurusunda bulunurken, birçok kişinin de otobüs firmalarında bilet bulamakta zorluk çektikleri gözlenirken, otobüs firmaları ise ileri bir tarih için rezervasyon yapmadıkları belirtiliyor.

BİLET ALIRKEN, HES KODLAMASI ŞARTI GETİRİLDİ

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle vatandaşlar, sadece HES(Hayat Eve Sığar) kodu ile seyahat edebilecek.

“Hayat Eve Sığar” mobil uygulaması üzerinden alınacak HES kodu ile uçak, otobüs ve tren gibi araçlarla seyahat edilebilecek. Otobüs bileti veya uçak bileti alarak seyahat edebilmeniz için HES kodunuzun olması gerekecek.

HES Kodu sayesinde ilgili seyahat firmaları tedbir alacak. Yolculuk sırasında veya sonradan bir yolcuya virüs bulaştığı tespit edilirse HES uygulaması sayesinde yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin de takibi yapılacak. HES kodu ile ilgili soru ve sorunlarınız için ALO 199’dan detaylı bilgi alabilirsiniz.

HES KODU NEDİR? HES KODU NASIL ALINIR?

HES uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak otobüs, uçak ve tren seyahati yapılabiliyor. Ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek. Alınan kod 15 gün boyunca geçerli olacak. HES kodu Hayat Eve Sığar uygulaması ya da SMS yöntemi ile alınabilir. HES kodunu uygulama üzerinden almak için:

Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden “HES Kodu İşlemleri” bölümüne girilir. “HES Kodu Oluştur” butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve Paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e SMS olarak atılır.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2020, 19:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER