Zonguldak Teknopark, 7 ortaklı kuruldu

Zonguldak Teknopark, 7 ortaklı kuruldu

Zonguldak Teknopark, 7 ortaklı kuruldu

Zonguldak Valiliği, Teknoparklarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, Teknoparkların 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Kanunu çerçevesinde kurulan bilim parkları olduğu belirtilerek; Teknoparklara devlet tarafından teşvik, destek ve özel muafiyetler sağlandığı ifade edildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile Anonim Şirket hüviyetinde kurulan Teknoparkların ana amacının akademisyen ve sanayicilere devlet teşvikleri sunarak araştırma geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyon projelerini özendirmek ve teknolojik ürün üretim kapasitesini artırmak olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“Ar-ge İnovasyon projeleri ile teknopark çatısı altına giren akademisyenler teorik bilgilerini pratiğe dönüştürebilme ve ürünlerini ticarileştirebilme, sanayiciler ise nitelikli personel desteği sağlayarak daha ileri hedeflere yürüyebilme imkânı bulmaktadırlar. Teknoparklar’da devlet tarafından sağlanan destek, teşvik ve muafiyetler özetle şu alt başlıklarda sıralanabilir:

1- Girişimci Firmalar için;

- Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki, yazılım ve Ar-ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar 31.12.2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır.
- Bu süre içerisinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri de katma değer vergisinden muaf tutulmaktadır.
- Teknolojik ürünün, yönetici şirketin uygun bulması ve Bakanlığın izin vermesi ile bölgede yatırımı yapılabilmektedir.

2- Ar-ge ve Destek Personeli için;

- Bölgede çalışan Ar-ge personelinin, ayrıca Ar-ge personelinin %10’unu geçmeyecek şekilde Ar-ge destek personelinin de bu görevleri ile ilgili ücretleri 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden muaf tutulmaktadır.
- Teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan personelin sigorta primi işveren hissesinin %50’si 5746 sayılı Kanun kapsamında desteklenmektir.
- Ar-ge projesi kapsamında çalışan Ar-ge personelinin, bölgede yürüttüğü görevle ilgili olarak yönetici şirketin onayı ile bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait ücretleri gelir vergisi kapsamı dışında tutulmaktadır.

3- Öğretim Elemanları için;

- Bölgelerde görevlendirilen öğretim elemanlarının bölgede elde edecekleri gelirler, Üniversite döner sermayesi kapsamı dışında tutulmaktadır.
- Öğretim elemanları, Üniversite yönetim kurulu izniyle yaptıkları araştırmalarının sonuçlarını ticarileştirmek amacıyla bu bölgelerde şirket kurabilmekte, kurulu bir şirkete ortak olabilmekte ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilmektedir.
- Bölgede yer alan faaliyetlerde idari personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşları ile Üniversite personelinin, yönetici şirkette görevlendirilmeleri sağlanmaktadır.

Dünya genelinde dolar/kg göstergesine bakıldığında en değerli ihraç ürünlerinin Teknoparklar tarafından üretildiği görülmektedir. Ülkemizde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakıldığında, 2014 yılına dek yükselen ihracatımızın 2015 ve 2016 yıllarında düşüşe geçtiği ve 2017 yılında yeniden toparlanma eğilimine girerek 2014 yılı rakamlarına yaklaşıldığı izlenmektedir. Ancak dolar/kg göstergesine bakıldığında 2014 yılında 1.59 dolar/kg olan ihracatımız 2017 yılı itibari ile 1.36 dolar/kg seviyesine gerilemiştir yani 2017 yılında dünyaya ihraç ettiğimiz 1 kilogram ürünümüzün değeri ortalama olarak 1.36 dolara düşmüştür. Bu rakam Güney Kore’de 3, Japonya’da 3.5 ve Almanya’da yaklaşık 4 dolar seviyesindedir. Bu rakamı Ülkemiz için de 4 dolar seviyelerine çıkarmanın en önemli yollarından biri ihracatımız içinde yer alan yüksek teknolojili ürün oranını daha yüksek düzeylere çıkarmaktır. İhraç değeri yüksek teknolojik ürün üretimi, dünya ticaretindeki dalgalanmalardan Ülkemizin en hafif şekilde etkilenmesini sağlayacaktır.

İşte bu noktada Ülkemizdeki Teknoparklara büyük iş düşmektedir ve Zonguldak Teknopark’ta üzerine düşen görevi layıkıyla yapmak için uğraş verecektir. Zonguldak Teknopark Anonim Şirketi 7 ortaklı olarak kurulmuştur. Büyük ortak, Ülkemizdeki tüm diğer teknoparklarda olduğu gibi Bülent Ecevit Üniversitesidir ve hisse oranı %58’dir. Diğer ortaklar, %17 hisse ile İl Özel İdare (Valilik) ve herbiri %5 hissedar olmak üzere Zonguldak, Ereğli, Çaycuma, Alaplı ve Devrek Ticaret ve Sanayi Odalarımızdır. Teknoparkımız, Üniversitemiz Üzülmez Yerleşkesinde 2010 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumundan almış olduğumuz çok sayıda ofis ve laboratuar kapasiteli binasında hizmete başlayacaktır.

Teknoparkımızın, İlimiz ve Ülkemiz teknolojisine ve ekonomisine değerli katkılar yapmasını sağlamak en büyük hedefimizdir. Süreçte desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Ahmet ÇINAR’a, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa ÇUFALI’ya, önceki Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut ÖZER ve Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Ali AZAR’a, Ticaret ve Sanayi Odalarımız Yönetimlerine, Zonguldak Belediyesine ve pozitif yöndeki destekleri ile bizleri güçlendiren tüm akademisyen ve sanayicilerimize teşekkür ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER