ZONGULDAK VALİLİĞİ'NDEN HAVA KİRLİLİĞİ'NE DAİR AÇIKLAMA

ZONGULDAK VALİLİĞİ'NDEN HAVA KİRLİLİĞİ'NE DAİR AÇIKLAMA

Zonguldak Valiliği hava kirliliğiyle ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklama şu şekilde:

''Son dönemlerde yerel basında yer alan İlimizde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları ile ilgili olarak hava kirliliğine neden olunduğuna ilişkin haberler üzerine basın açıklaması yapılması uygun görülmüştür.

Söz konusu haberlerde İlimizde bulunan hava kalitesi izleme istasyonlarında yüksek değerler oluştuğu ve sanayi kuruluşlarında sokağa çıkma yasağının olduğu saatlerde emisyon artışının gerçekleştiği hususları yer almaktadır.

İlimiz genelinde, bulunduğu alandaki hava kalitesi değerinin belirlenmesi ve takip edilmesi amacıyla kurulmuş olan 8 adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmaktadır. İstasyonlara ait bakım, onarım, takip işlemleri ile okunan verilerin değerlendirilmesi ve izlenmesi Bakanlığımıza bağlı Temiz Hava Bölge Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bu istasyonlara ait veriler “Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı” aracılığı ile anlık olarak kamuoyuna paylaşılmaktadır. 

Haberde yer alan PM10 değerinin haber tarihinden bir gün önce hava kalitesi izleme istasyonunda yapılan bakım işlemine bağlı olarak teknik bir sebepten dolayı yüksek ölçüldüğü Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Bölge Müdürlüğü tarafından ifade edilmiştir.

Bununla birlikte “Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı” üzerinden yapılan incelemede İlimizde bulunan hava kalitesi izleme istasyonu verilerinde artış olmadığı görülmüştür. İlimizde bulunan sanayi tesislerine ait toplam 20 adet emisyon kaynağı Bakanlığımızın “Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi” üzerinden online olarak takip edilmektedir. Takip edilen sanayi kuruluşları ile ilgili olarak yapılan incelemede; söz konusu haberlerde belirtilen zaman aralılarında ilgili mevzuatlarda belirtilen sınır değerlerin aşılmadığı tespit edilmiştir. Yine yapılan incelemede sanayi kuruluşlarına ait verilerde, sokağa çıkma yasağı olan zamanlarında diğer zamanlara göre herhangi bir farklılık olmadığı görülmüştür.

Bu bağlamda yukarda belirtilen hususlar çerçevesinde Valiliğimiz Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimler titizlikler sürdürülmekte olup denetimler sonucunda İlimizde faaliyetleri sırasında veya sonrasında doğrudan veya dolaylı olarak çevre kirliliğine, ekolojik dengenin ve çevrenin bozulmasına neden olan gerçek ve tüzel kişilere 2872 Sayılı Çevre Kanununun 15. ve 20. Maddeleri gereğince idari yaptırım kararları uygulanmaktadır.''

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2020, 16:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER