Bir zamanlar yolcu taşımacılığı

Yapılan duble yollarla bugünlerde 10-15 dakika süren Alaplı- Akçakoca ile Alaplı Ereğli arası taşımacılık, karayollarının bir çileye dönüştüğü 60 yıl önce teknelerle yapılırdı.

Bir zamanlar yolcu taşımacılığı

Yapılan duble yollarla bugünlerde 10-15 dakika süren Alaplı- Akçakoca ile Alaplı Ereğli arası taşımacılık 60 yıl önce  teknelerle yapılırdı. İşte o günlerin canlı tanığı Ressam Aydın Yılmazın kaleminden o yillar:

ALAPLIDA MAZİDEN BİR YAPRAK.

1950-1955 yılları arasında Alaplı, Ereğli, Akçakoca ve Zonguldak arasında sadece yolcu taşıyan ilk kamaralı teknemiz Ceylan motoru.

Alaplı Ereğli ve Akçakoca arasında gelişmiş karayollarının olmadığı geçmiş bir zaman dilimi içinde Alaplı ya, yolcu taşımacılığında oldukça hizmeti geçen Ceylanımız. Bizim çocukluğumuz bu teknede geçti.Bu tekneyi İrfan Erdoğan ve muhasebeci Mehmet Erdoğanın babası, Emrullah Erdoğanın dedesi namı ile meşhur Nuri Usta Alaplı karşıyakada yaptı .O dönemler Alaplı Ereğli arasında yolcu taşırdı bu motor. Özellikle o dönemde Ereğli ilçemiz olduğundan dolayı, tapu, mahkeme, nüfus vb gibi işlerin yürütülebilmesi için Ereğliye gitmek zorunluidi. Her gün Ereğliye yolcu taşınırdı. Bazen amcaoğlu rahmetli öğretmen Ahmet Yılmaz ile günlük yolcu listesi yapmak bize düşerdi. Fırtınaya yakalandığımızda herkes içeriye girer tüm kapılar kapanır, biz çocuk olduğumuz için başaltına kapatılır ,Alaplıya gelene dek oradan hiç çıkartılmazdık. Hatta motor yükselen dalga vefırtınadan dolayı,Taşbaşındaki iskeleye yanaşamadığı zamanlar, sandallar ile yolcuların iskeleye taşındığını ve sandalın biri kapaklanıp altında iki yolcunun kaldığını hiç unutamıyorum. Rahmetli babam CEYLAN ile Ereğlideki aynı yapıya sahip olan Barbaros motoruyla ara ara kapışıp yarış etmekten çok zevk alırdı. Yıllar sonra yine Nuri usta bize Çalmaz Motorunu yine tek başına imal etti .O dönemlerin hatıraları anlatmakla bitmez. Hepsi sanki bir rüya gibi.Bu foto beni o dönemlerdeki rahmetli babama, büyükbabama, Nuri ustaya, İncivez köyündeki Evlioğlu ile Kılçakta Seyit kaptanlara götürdü.Hepsinin cennetleri mekanları olsun.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2017, 05:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
maz
maz - 7 yıl Önce

sayın hocam eline ağzına sağlık doğruya mükemmele nedenir.gercekleri yeni nesile aktarmak insani görev olarak düşünüyorum Ara sıra geçmişimizi gerçek olanları belirtmek gerekir

Timur Çakal
Timur Çakal - 4 yıl Önce

Değerli arkadaşlarım ve Uzunkum komşularım, gündem gazetesinden okuduğum CEYLAN motorunun Ereğli'deki yolcu taşıması isimli yazıyı çok beğendim.Bunu sizlerin dikkatine sunmak istiyorum.
Dedem İsmail Çakal'ın KARABURUN motorunun görsellerine ulaşmaya çalışıyorum. Yardımlarınızı rica ederim...

Bu paylaşımımın adresi:
https://www.facebook.com/kodlamarobotik67

SIRADAKİ HABER