Semercilik yakın zamanda yok olacak"

Semercilik yakın zamanda yok olacak"

Semercilik yakın zamanda yok olacak"

Zonguldakın Alaplı ilçesinde yaşayan 30 yıllık semer Ustası Şenol Aslanoğlu, teknolojiye rağmen adeta yok olma noktasına gelen mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Pat-Pat adı verilen tarım araçlarının, yük hayvanlarının yerini alması sonucu kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasındaki yerini alan semercilik, Zonguldak Alaplı ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor. Mollabey köyündeki 45 yaşındaki son semer ustası Şenol Aslanoğlu, talebin giderek azalmasına rağmen zamana direnerek mesleğini devam ettiriyor. Semercilik mesleğinin; ustasından kendine geçtiğini ifade eden Aslanoğlu, 30 yıldır Zonguldak, Karabük, Bolu, Düzce, Kastamonu illerinde bu mesleği yapan iki kişiden biri olduğunu söyledi.
15 yaşlarında babasının öğrettiği semercilik mesleğinin geçmiş yıllarda gözde bir meslek olduğunu anlatan Aslanoğlu, mesleğin artık yok olma tehlikesi yaşadığını ifade etti.

Tarım araçları semerciliği bitirdi
30 yıldır severek yaptığı mesleğini anlatan Şenol Aslanoğlu, mesleğini sürdürürken yaşadıklarını şöyle anlattı:
5 yaşındayım ve 30 yılımı bu sanata verdim. Bu meslek bana Ustamdan kaldı. Yaklaşık 30 yıldır bu işi severek yapıyorum.son zamanlarda bu meslek bitti. Eskiden Alaplı bölgesinde 5 semerci vardı. Zonguldak bölgesinde 20 semerci vardı. Şimdi bu meslekten bir ben kaldım. O yıllarda işlerimiz çok yoğun oluyordu ve siparişleri yetiştirmekte zorlanıyorduk. Fakat artık teknolojinin gelişmesi ile birlikte araçlar çoğaldı. 15 yaşında çırak olarak başladığım bu mesleğin yakın zamanda biteceğini düşünüyorum. Eskiden her evin altında eşek ve at vardı. Şimdi pat pat araçları çıktı. Teknoloji ilerledikçe bu meslekte bitti. Geçmişte her gün bir tane semer satardık. Şimdi ise ayda bir iki tane satamıyoruz.

Semercilik yakın zamanda yok olacak
Motorlu araçların çıkması ile hayvanların yük taşımada daha az kullanıldığını, bu yüzden semercilik mesleğinin sonuna yaklaştığını söyleyen Aslanoğlu, Yıllardan beri semercilik yapıyorum.Yaptığımız semerleri 200 ile 300 lira arasında satıyorum. ihtiyacı olan ölçüsünü verip yaptırıyor. Artık bu mesleğin ne olacağını bilmiyorum gidişatı hiç belli değil, kimse çıraklığa gelmiyor. Biz gittik mi, bu meslek de bitecektir. Zonguldakdan Kastamonu ,Bolu, Malatyaya bile buradan semer yaparak gönderiyorum dedi.

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2017, 07:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER