Zonguldak'ın 4. Barajı geliyor

Geçtiğimiz yıl temeli atılan Alaplı Barajı, bölge halkının içme suyu eksikliğini de giderecek.

Zonguldak'ın 4. Barajı geliyor

Alaplı ilçesi Gümeli Beldesi Hasan Ballı Deresi üzerine gölet olarak planlanmasına karşın projede yapılan değişiklikler ile baraja dönüştürülen dev yatırım Zonguldak’ın dördüncü barajı olacak.
Planlanan proje noktasında yol çalışması incelenirken, baraj projesi 11 Milyon TL’ye mal olacak. 52,3 metre yüksekliğinde olan baraj 1,45 milyon metreküp depolaması olan barajın 11 Haziran 2016’da temeli atılmıştı.

2 YILDA BİTECEK
2011 yılında yatırım programına alınan proje, 2 yılda tamamlanması hedefleniyor. Hasan Ballı Baraj projesinin Alaplı ve köylerinin en az 50 yıllık su sorununu kökten çözecek. Proje sayesinde yılda 6 Milyon 860 Bin Metreküp su kaynağı sağlanacak ve bölgenin en iyi içme sularından biri olacağı belirtildi.

DERE BOŞUNA AKMAYACAK
2010 yılında girişimine başlanan Hasan Ballı Projesi ilk haliyle, 20 köy ile şehir merkezinin su ihtiyacını karşılayacak şekilde planlandı.
Hasan Ballı deresinde iki derenin kesiştiği alan üzerine kurulacak olan proje değişikliği ile gölet olarak planlanırken, daha sonrasında baraja dönüştü ve 52,5 metre yüksekliği ile yıllık 6 milyon 860 bin metreküp içme suyu verecek şekilde programlandı.

11 milyon TL’lik proje için yüklenici firmaya 2 yıl süre verildi. Suyun boşa akmayacağı ve bölge halkına su kaynağı olarak hayat vereceği de önemli hususlardan…

17 KM’LİK ISLAH YAPILACAK
Alaplı Deresinin doğduğu yerden, denize döküldüğü yere kadar 17 km’lik mesafede de Devlet Su İşleri DSİ tarafından çalışma yapılacak.
Alaplı çayına yapılacak restorasyon ve peyzaj çalışmaları ile şehre farklı bir hava katacağı, setler ve küçük şelaleler ile şehrin çehresinin değiştirilmesi de önceliklerden biri olarak düşünülüyor.

SAYDAM, TEŞEKKÜR ETTİ
Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam da yapılan proje için teşekkür ederek, yol talebini iletti.

Saydam, “Bu projeyi yapanlara teşekkür ediyorum. Alaplı ve çevresinin 1000 belde bin gölet projesinin bir ayağı bu proje. Şu anda yapılan yol çalışması ile bu yol yayla eski yoluna bağlanacak Göletin çevresinden geçen yol olacak. Bizim talebimiz, beldenin içinden geçtikten sonra Doğan dere bölgesinde yol taraması yapılması. Bu yollarda yapılırsa vatandaşta bizde rahat ederiz. İnsanlara yaraları bir iş yapmış oluruz “ ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2017, 15:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER