BAHÇESİNDE ÇALIŞMA YAPARKEN TESADÜFEN BULDU

BAHÇESİNDE ÇALIŞMA YAPARKEN TESADÜFEN BULDU

Bartın’da bir evin bahçesinde yapılan ağaçlandırma çalışması sırasında, kerpiç yapı bulgularına ve insana ait olduğu tahmin edilen kemik kalıntılarına rastlandı.

Edinilen bilgilere göre Köklü köyünde yaşayan 61 yaşındaki İsmail Yılmaz, ağaçlandırma yapmak üzere bahçesinde çukur açarken kerpiç yapı bulgularına rastladı. Açtığı çukuru derinleştiren Yılmaz, insana ait olduğu tahmin edilen kemikler buldu. Köy muhtarı aracılığıyla durum Amasra Müze Müdürlüğü ekiplerine bildirildi. Bölgede uzman ekiplerce yan yana olan kerpiç yapılarda inceleme yapıldı. Ayrıca yapılardan ve kemiklerden numuneler alındı.
Köy Muhtarı Hayri Açıkgöz konuyla ilgili konuşmasında şunları söyledi:
“Köyümüzde yaşayan İsmail Yılmaz bahçesinde ağaçlandırma çalışması yaparken bu yapılarla ve kemiklerle karşılaşmış. Durumu hemen ilgili birimlere ilettik. Onlarda köyümüze gelerek yapı bulgularına rastlanan bölgede incelemeler yaptılar. Bulunan yapıların tarihi öneme sahip olup olmadığı incelemeler sonucunda ortaya çıkacak. Bizi de heyecanlandıran bir gelişme oldu.” Bahçesinde kerpiç yapılar ve kemikler bulunan İsmail Yılmaz ise şunları kaydetti:

“Kendime ait arazide ağaçlandırma çalışması yaparken bu kerpiç yapılar ve insan kemiğine benzeyen kemiklerle karşılaştık. Amasra Müze Müdürlüğüne bildirdik. Onlarda köyümüze gelip incelemelerde bulundular. Örnekler aldılar. Alınan örneklerin tarihi değeri olup olmadığı incelenecek. Bölgemiz doğal güzellik bakımından çok zengin. Ben Küre Dağları Milli Parkı alan kılavuzu olarak da görev yapan biriyim. Bu bölgede tarihi yapıların olma ihtimali bile heyecan verici. Umarız bölgemizin hayrına bir sonuç çıkar.”

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2021, 12:49
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali köse
Ali köse - 3 yıl Önce

Bartnda Amasra’ya ait köyde bulunan tarihi yapı kerpiç kalıntı eski Yunan lılardan kalma olabilir. Çünkü Amasra kalesini keşfeden Fatih ve ordusu Orduyerinde konaklamış ve mezarlıkda çok sayıda Osmanlı mezarları ilim irfan sahiplerimin öezarları bulunuyor tabibi telef olmasına göz yumuluyor kendim birkaç sarıklı mezar taşına destek koydum ki dik Dursun diye. Sonunda Fatih amasrakaleaini tek kurşun atmadan teslim alır ve kale içindeki yaşayanları eflniye yollar oradaki köylülerinde Amasra kalesine yerleştirir. O tarihide köylülerde Yunan’a oldukları için mezarlar bence Yunanlılara aitdir

SIRADAKİ HABER