"Bakanlık olarak, 'Biz bu meseleye el atalım.' dedik.

- "Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili bir merkez kurduk. Bu merkez vasıtasıyla bitkileri inceliyoruz. Hatta Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bir çalışma grubu oluşturduk. İnşallah bu konuda çok daha güzel çalışmalar yapacağız"

"Bakanlık olarak, 'Biz bu meseleye el atalım.' dedik.

BARTIN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili merkez kurduklarını belirterek, Bu merkez vasıtasıyla bitkileri inceliyoruz. Hatta Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bir çalışma grubu oluşturduk. İnşallah bu konuda çok daha güzel çalışmalar yapacağız dedi.

Eroğlu, çeşitli ziyaret, açılış ve Prof. Dr. Nevzat Kora saygı törenine katılmak amacıyla geldiği Bartında, Organize Sanayi Bölgesindeki defne yaprağı fabrikasının açılışına katıldı.

Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, ülkede sağlığa faydalı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi ile ihracatına büyük önem verdiklerini söyledi.

Dünyada bu konuda 115 milyar dolarlık bir pazar olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

Bakanlık olarak, Biz bu meseleye el atalım. dedik. Odun Dışı Ürün Hizmetler Dairesi Başkanlığını kurduk. Bu şekilde vatandaşlarımıza, orman köylülerine, iş adamlarıma, sanayicilerimize her türlü desteği veriyoruz. Şu ana kadar ancak yılda 600 milyon dolarlık ihracat yapabiliyoruz. Bu çok az bir rakam çünkü Türkiye bu şekilde tıbbi ve aromatik bitkiler, özellikle odun dışı ürünler, flora, fauna konusunda Kıta Avrupasından çok daha fazla bir sayıya sahip. 13 bin 500 flora, fauna var ve bunun 3 bin 600ü endemik. Yani sadece Türkiyede var. Dolayısıyla bu sektörü harekete geçirmemiz lazım. Biz bu sektörü stratejik sektör olarak ilan ettik. Her türlü desteği vereceğiz. Hedefimiz cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında yani 2023 yılında bu şekildeki ihracatı 5 milyar dolara yükseltmek.

Bakan Eroğlu, ekonomide üretim, ihracat ve istihdamın önemine değinerek, dolayısıyla bu şekilde istihdam sağlayan, ihracat yapan iş adamlarının başlarının tacı olduğunu vurguladı.

 

- Dünya tıbbi bitkilere yönelme ihtiyacı hissetti

Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili bir merkez kurduklarını vurgulayan Eroğlu, Bu merkez vasıtasıyla bitkileri inceliyoruz. Hatta Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bir çalışma grubu oluşturduk. İnşallah bu konuda çok daha güzel çalışmalar yapacağız. Dünya artık kimyasal ilaçlardan bu şekilde tıbbi bitkilere doğru bir yönelme ihtiyacı hissetti çünkü sağlık burada, her şey burada. dedi.

Defne yaprağının şifa olduğunu ve bunu değerlendiremediklerini ifade eden Eroğlu, solunum yolu hastalıklarına, yaralara iyi geldiğini kaydetti.

Konuşmanın ardından açılış kurdelesini kesen Bakan Eroğlu, daha sonra fabrikayı gezerek bilgi aldı.

Törene, Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı ile sanayiciler ve vatandaşlar katıldı.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2017, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER