"Herkese görevler düşüyor"

"Herkese görevler düşüyor"

"Herkese görevler düşüyor"

Bartında yaşayan ahşap maket ustası 69 yaşındaki Ahmet Güldürün el emeğiyle 10 yılda oluşturduğu, kentin 300 yıllık sivil mimarisine ışık tutan çalışmaları vatandaşlardan beğeni topluyor.

Bir inşaat firmasından 1996da emekli olan Güldür, sonraki yıllarda hobi olarak kentteki tarihi mekanların ahşap maketlerini yapmaya başladı. Fotoğraflarını çektiği eserleri en ince ayrıntısına dikkat ederek oluşturan Güldür, şimdiye kadar yaklaşık 400 maket yaptı.

Güldürün 10 yıl el emeğiyle yaptığı kentin tarihi evleri, taş hanları, şadırvanları, su terazisi, taş fırınları ve Arnavut kaldırımları gibi eserleri, Bartın Belediyesince hizmete açılan Gazhane Kültür Parkıda sergileniyor.

- Herkese görevler düşüyor

Güldür,yaptığı açıklamada, koruma bilincinin gelişmediği dönemlerde önemli ahşap eserlerin yıkılarak yok olduğunu, mevcut yapıların gelecek kuşaklara aktarılması konusunda herkese görevler düştüğünü söyledi.

Sivil mimari örneklerini taşıyan tarihi evlerin özellikleri ve yapım teknikleri hakkında uzun yıllar araştırmalar yaptığını anlatan Güldür, şöyle konuştu:

Tarihi evlerin maketlerini yaparak yeni nesillere taşımak en büyük tutkum oldu. Bartının tarihi ev maketlerinden oluşan Arnavut kaldırımından öküz arabasına, taş fırından su kuyularına kadar her detayın olduğu mahalle yaptım. Daha sonra tarihi evlerin yer aldığı Hükümet Caddesinin maketini yaptım. Bu eserlerim uzun yıllar Bartın Belediyesi Kültür Evinde sergilendi. Yine yaptığım 150 civarında Bartın maket evi ile sergi ve fuarlara katıldım. Tarihi Kentler Birliği Toplantısında da sergilediğim eserlerimi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da yakından incelemiş ve çok beğenmişti. diye konuştu.

- Maketleri birebir yapmak gönül ve sabır işi

Tarihi ev ve mahalle maketlerini 10 yıllık çalışması neticesinde oluşturduğunu anlatan Güldür, şöyle devam etti:

Yaptığım bu eserler halkımız tarafından da çok beğenildi. Eserlerimi halkımızın beğenisine sunmaya devam edeceğim. Maketleri birebir yapmak gönül ve sabır işi. Yaptığım bu eserler şu an Bartın Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda hizmete açılan Gazhane Kültür Parkında sergileniyor. Bunun için Belediye Başkanımız Cemal Akına teşekkürü borç bilirim. Çünkü bu maketler, daha önce dar kapalı bir alanda, çok az kişinin görebileceği bir yerdeydi.

Aynı zamanda naht sanatıyla uğraştığını da ifade eden Güldür, 2 yıllık bir araştırma ve hesap çalışmasının ardından 83 ayet ve 2 bin 988 harften oluşan Yasin Suresini, 3,5 metre uzunluğunda ve 170 santimetre genişliğinde tahta plaka üzerine ahşap harflerle yazdığını kaydetti.

Güldür, kentin tarihteki yaşamını anımsatan bütün objeleri elinden geldiğince yapmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2017, 08:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER