Türk mimarisi minareler Avrupa ve Afrika'yı süslüyor

Türk mimarisi minareler Avrupa ve Afrika'yı süslüyor

Türk mimarisi minareler Avrupa ve Afrika'yı süslüyor

BARTIN - SELİM BOSTANCI - Bartında faaliyet gösteren çelik konstrüksiyon firması tarafından Selçuklu ve Osmanlı mimarisine uygun olarak üretilen çelik minareler, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Ulus ilçesi Kumluca beldesinde 1844de dedeleri tarafından kurulan sıcak demir atölyesini 1996da devralan iş adamı Ramazan Çeliker, küçük bir atölyeden 25 bin metrekarelik fabrikaya dönüştürdüğü işletmesiyle ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

5inci kuşak olarak devraldığı iş yerinde demir doğrama, kapı ve kamyon kasası imaline birkaç yıl içinde çelik konstrüksiyon, çelik minare ve hafif çelik yapı üretimini de ekleyen Çeliker, 2009 yılında teşvikten yararlanarak Özel Organize Sanayi Bölgesinde 2 milyon dolar yatırımla üretimini fabrikaya taşıdı.

25 bin metrekarelik alanda konteyner, nakliye ve vinç grubuyla hizmet veren firmanın Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde ürettiği depreme dayanaklı çelik minareler, yurt içinde tüm bölgelerin yanı sıra Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

- İsviçrenin son minaresini biz diktik

Fabrika Genel Müdürü Ramazan Çeliker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 200 metrekarelik atölyede başladıkları demircilik işinde bugün dünyanın dört bir yanına ihracat yapan bir şirkete dönüştüklerini söyledi.

Çelik minare ve kubbe üretimiyle sürdürdükleri çelik konstrüksiyon uygulamalarında hizmet ağlarını genişlettiklerini dile getiren Çeliker, şunları kaydetti:

Özellikle 1999 Marmara Depreminden sonra şiddetli sarsıntılara bile dayanan çelik minarelere talep arttı. 2008den itibaren ihracat yapmaya başladık. Bugüne kadar İsviçre, Katar, Güney Afrika ve Almanyada minare diktik. Son minaremizi de Sudana gönderiyoruz. Referandumla yeni minare yapılmasına yasak getirilen İsviçrede, Olten Türk Kültür Ocağına yaptırılan ülkenin son minaresini de biz inşa etmiştik.

Ülke genelinde 79 ilde minare diktiklerini aktaran Çeliker, Şu anda 65 yıl garanti verdiğimiz ve 15 ile 30 gün arasında montajını yaptığımız minarelere talep sürekli artıyor. Hedefimiz, yıllık 750 olan minare üretim kapasitemizi de yükseltmek. dedi.

- Çelik minarelerde hasarı düzeltme şansı yüzde 100

Çelik minarelerin deprem gibi doğal afetlere dayandığını, betonarme sistemlere göre de çok daha uzun ömürlü olduğunu ifade eden Çeliker, istenilen ölçü ve özel tasarımla tek ve çift şerefeli ya da özel tasarımlara uygun şekilde fabrikalarında hazırlanarak camilere kurulumu yapıldığını anlattı.

Son olarak Sudana da minare göndermenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Çeliker, 122 santimetre çapında, 10 metre uzunluğunda ve 2 ton ağırlığındaki minarenin Sudana gönderileceğini kaydetti.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde ürettikleri minarelerin dayanıklılıklarının yanında estetik görünümünden dolayı da tercih edildiğini belirten Çeliker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Çelik konstrüksiyon üzerine fiberglas ve alüminyum kaplama yaptığımız çelik minare, üstün mukavemet özellikleri sayesinde tasarımda büyük esneklik sağlamasının yanında deprem gibi doğal afetlere dayanma gücü yüksek. Betonarme minarenin deprem gibi doğal afetlerde gördüğü hasarlarda geri dönüşümü yoktur ama çelik minarede hasarları yüzde 100 düzeltme şansı vardır.

Çeliker, şu ana kadar yaptıkları 40 metre boyundaki en uzun minareyi Sakarya Üniversitesindeki camiye diktiklerini sözlerine ekledi.

 

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2017, 08:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER