"YPG ve PYD ne ise Sincar'daki YBŞ de aynı şeydir"

"YPG ve PYD ne ise Sincar'daki YBŞ de aynı şeydir"

"YPG ve PYD ne ise Sincar'daki YBŞ de aynı şeydir"

BARTIN - YALÇIN ÇELEN - Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar, YPG ve PYDnin, Sincardaki Şengal Savunma Birlikleriyle (YBŞ) aynı olduğunu belirterek, Bizim de buradaki fiili oldu bitti olayını, kılıf değiştirmiş halini çok iyi okumamız gerekiyor çünkü buradaki YPG/PKK bir kurnazlık peşinde. dedi.

Ağar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sincar bölgesinde sağlanacak istikrarın hem Türkiye hem de Irak açısından çok önemli olduğunu söyledi.

O istikrarla ortaya çıkabilecek, Ovaköyden açılacak bir sınır kapısının, bütün coğrafyanın hem ekonomik anlamda hem de güvenlik anlamında kaderini değiştireceğini vurgulayan Ağar, şöyle devam etti:

Çünkü Türkiye ile Irak arasındaki ticaret, son dönemde bozuldu ancak bu ticaretimiz hiçbir zaman gerçek anlamda doğrusal bir ticaret olmadı, arada hep aracılar ve Irak Bölgesel Yönetimi vardı. Buradan açılacak bir sınır kapısı, Telafere, Sincara, bir koluyla Musul ve Kerküke bir koluyla da Tikrit ve Samara üzerinden Bağdata ve Irakın güneyine inecek bir Türkiye etkisi bütün coğrafyanın kaderini değiştirir. Sincar bu anlamda bu kadar önemlidir.

Sincardaki PKK varlığının ortadan kaldırılmasın önemli olduğuna dikkati çeken Ağar, Sincarda yaşayan Ezidilerin de onlardan kurtarılması gerektiğini, şu an dünya üzerindeki en büyük Ezidi kampının Türkiyede bulunduğunu belirtti.

Ağar, Ezidilerle ilgili rantı PKKnın elde ettiğine değinerek, Çünkü dünya kamuoyunu yönlendiren medya, Türkiyenin ortaya koymuş olduğu, insanlık adına yapmış olduğu icraatları görmüyor ama bir terör örgütünün kendi hedef ve menfaatlerine hizmet ettiği için bu şekilde pazarlanmasına dünyadaki medyanın gerçekten çok büyük bir etkisi olmuştur. diye konuştu.

- Onlara güvenli alan oluşturulması gerekiyor

Sincara olası bir operasyonda temel parametrenin uluslararası hukuk normlarının, çok sağlam olarak ortaya koyulması gerektiğini aktaran Ağar, şöyle devam etti:

Aynı zamanda da o ülkedeki meşru olan güçlerle iş birliği yapmak. Zaten, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu manada konuştu. Bu işi, Irak Merkezi Hükümeti isterse beraber yapalım, kendisi yapamaz ise biz yaparız. tarzında bir cümle kurdu. Bir irade beyanı ortaya koydu. Burada sadece Türkiyenin toprak bütünlüğü ve güvenliği meselesi değil, aynı zamanda Türkiyede yaşayan Ezidilerin de bir şekilde güvenli bir alana kavuşturulması gerekiyor çünkü Türkiyede Iraktan Türkiyeye kaçmış olan bir Ezidi nüfusu var.

Ağar, Türkiyenin kendisinin sırtında çok büyük bir yük olan ve gelecek dönemde gerek ekonomik gerek sosyolojik gerekse psikolojik olarak yaşamış olduğu durumları, Türk toplumunda da olumsuz şekilde etki gösterebilecek bu yapılara karşı birtakım tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Sincardaki Irak merkezi hükümetinin ortaya koyduğu etkiye dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Ağar, şunları kaydetti:

Aslında en önemli günce budur. PKK, Biz, buradan çıkıyoruz yani Şengal Savunma Birliklerini (YBŞ) gerekirse Irak merkezi hükümetinin emir ve komutasına bırakarak Biz buradan çekiliyoruz gibi bir cümle kurdu. PKKnın Sincardan çekilmesi büyük bir tuzak ve hiledir çünkü Irak merkezi hükümeti, bunu kabul ediyor gibi gözükebilir, geçmiş dönemde PKKya angaje Ezidilerden oluşturulduğu söylenen ama idaresi PKKya bağlı olan o yapının Irak merkezi hükümetine bağlanması daha önceki dönemlerde de gündeme gelmişti.

Bizim de buradaki fiili oldu bitti olayını, kılıf değiştirmiş halini çok iyi okumamız gerekiyor çünkü buradaki YPG/PKK, bir kurnazlık peşinde. diyen Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kurnazlık şu; Türkiyenin olası ister bağımsız, ister müşterek isterse Irak merkezi hükümetinin Türkiye ve Irakın hedef ve menfaatlerine hizmet eden müdahalesi engellemeye çalışan bir PKK fotoğrafı var ortada. Buna engel olunması gerekiyor, burada çok büyük bir kurnazlıkla Ezidi savunma birlikleri adını verdiği YBŞyi Irak merkezi hükümetinin Irak ordusunun iradesine bırakıyorum. bu yalan bir cümle ve kurnazca bir cümle. Bu golün yenilmemesi gerektiğini düşünüyorum. YPG ve PYD ne ise Sincardaki YBŞ de aynı şeydir. Şimdi, bu niye yapılıyor? Bu, bu coğrafyada Türkiyenin etki üretmesine engel olmak üzere yapılıyor. Irak merkezi hükümetinin, bu coğrafyada kendi hükümranlık alanlarında nüfuzunu, egemenliğini ortaya koymaması için yapılan bir PKK hamlesidir, bunu çok iyi okumak gerekiyor. Buradaki kalıcı çözüm Türkiye ve Irakın kalıcı, gelecekte her iki ülkenin menfaatine hizmet edecek eko-stratejik bir ortaklıktır. Bunun yolu da oradaki sınır kapısıdır.

Ağar, ABD ve İranın, açılacak sınır kapısına karşı olduğunu vurgulayarak, Türkiye ve Irak halkının direkt iletişime geçmesi bu coğrafyada çok oyunu bozar ve kaderini değiştirir. Türkiyenin bu durumda bu coğrafyada çok büyük rol kapacağını bildikleri için karşı olduklarını ifade etmek gerekiyor. şeklinde konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2018, 09:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER