BAŞKAN KANTARCI: "IRMAK AKAR, ÇAYCUMA BAKAR DEVRİ BİTTİ"

BAŞKAN KANTARCI: "IRMAK AKAR, ÇAYCUMA BAKAR DEVRİ BİTTİ"

Çaycuma Belediyesi güneş enerjisinden elektrik elde etmek için attığı adımların ardından Arşimet türbini ile elektrik elde edecek hidroelektrik santralinin ihalesine çıktı. 

Çaycuma Belediyesi kendi harcadığı elektriği yenilenebilir kaynaklardan elde etmek amacıyla bir atak daha yaptı. Daha önce güneş enerjisinden elektrik elde etmek için adımlar atan Çaycuma Belediyesi, bu kez, Filyos Irmağı’ndan Arşimet burgusu türbini ile elektrik elde etmek için ihaleye çıktı. 250 Kw üretim kapasiteli hidroelektrik santralinin yapım ihalesi 11 Ocak 2021’de gerçekleştirilecek. İhaleyi kazanan şirketle sözleşmenin imzalanmasının ardından 5 gün içinde yer teslimi yapılacak. Şirket 90 takvim gününde işi tamamlayarak belediyeye teslim edecek. Katılmak isteyenler, ihale şartnamesine, EKAP üzerinden ulaşabilecek.

Konuyla ilgili sosyal medya adresinden “Şaka değil” başlığıyla ihale ilanının kupürünü paylaşan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Seçimler sırasında verdiğimiz bir önemli vaadi daha yerine getiriyoruz. Belediyemizin kullandığı elektriği yenilenebilir kaynaklardan üretmek için ikinci önemli adımı da atıyoruz. Daha önce güneş enerjisinden temiz enerji üretecek tesisin kurulumu için teknik personelimizin eğitimlerini tamamlamıştık. Şimdi de kentin ortasından akan Filyos Irmağı’nın potansiyel gücünü elektrik enerjisine çeviriyoruz. Arşimet Burgusu türbini ile çalışan hidroelektrik santralinin ihalesini 11 Ocak 2021’de yapıyoruz. 250 KW kapasiteye sahip tesis, ‘Su akar Çaycuma bakar’ devrini de bitirecek” dedi.

GELENEKSEL HİDROELEKTRİK SANTRALİ TÜRBİNLERİYLE HİÇBİR ORTAK YANI YOK

Sistem hakkında bilgiler de veren Başkan Kantarcı, “Kuracağımız sistemin basınç altında çalışan geleneksel hidroelektrik santrali türbinleriyle hiçbir ortak yanı bulunmuyor. Tam bir doğa dostu. Diğerlerinden farklı olarak başta balıklar olmak üzere su canlılarına hiçbir zarar vermeden çalışıyor. Üzerinde neredeyse beş yıl çalıştıktan sonra tercih ettiğimiz bu sistemde balıklar ve diğer su canlıları akıntı yönünde burgunun içinden geçerek yüzebiliyor ve oluşturulan balık geçidi sayesinde, yumurtlamak için geri dönebiliyor. Çaycuma Köprüsünün ayaklarını korumak için yapılan brit yapının düşü yüksekliğini kullanacağımız projeyle ilgili başta DSİ’den su kullanma hakkı olmak üzere tüm izinleri de aldık” dedi.

Belediye olarak ekolojiyi korumaya büyük önem verdiklerini de söyleyen Kantarcı, sözlerini, “Öğrencilik yıllarımızda bize, bir tasarım yaparken mutlaka göz önünde tutmamız gereken 3E kuralı öğretildi. ‘Mühendisliğin 3E’si de denen bu kural ekonomi, ergonomi ve estetikten oluşuyordu. Şimdi buna dördüncü kural olarak ekoloji de eklendi. Artık yapılan her projede ekoloji de mutlak bir değer olarak göz önünde tutuluyor, ona uygun olmayan hiçbir proje çözüm olarak kabul edilmiyor. Çünkü doğamızı koruyup gelecek kuşaklara bozulmadan aktarmak önemli bir hedef olarak önümüzde duruyor. Çaycuma Belediyesi olarak bu hedefe doğru yürürken yalnızca ilçemize değil, insanlığa da hizmet ediyoruz. Bu da beni çok mutlu ediyor. Doğru hedeflere, güçlü bir adım daha atmamızı sağlayan ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyor, ilçemize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diyerek tamamladı.


Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2020, 09:06
YORUM EKLE
YORUMLAR
Saffet Bilir
Saffet Bilir - 3 yıl Önce

Sevgili başkanım, yaptığınız birçok hizmetin yanında, böyle güzel bir hizmete de imza attığınız için sizi yürekten kutluyorum. Uzun bir ayrılıktan sonra Çaycuma'ya döndüğümde kentteki değişiklikleri şimdiden çok merak ediyorum.

SIRADAKİ HABER