ÇAYCUMA BELEDİYESİNDEN YANGIN AÇIKLAMASI

ÇAYCUMA BELEDİYESİNDEN YANGIN AÇIKLAMASI

Çaycuma Belediyesi, hafta sonu meydana gelen yangınla ilgili yapılan spekülasyonlar üzerine bir açıklama yaptı.  Belediyeden yapılan açıklamada,  yanan evin çatısında bulunan 10 adet mutfak tüpünün alevlerin içinden alınarak güvenli bölgeye taşınmasının başlı başına bir başarı öyküsü olduğu dile getirilerek, “Ekiplerimiz büyük bir başarıyla yangına müdahale etmiş, en küçük bir olumsuzluk yaşanmadan yangını söndürmüştür” denildi.

BAŞKA YERE ZARAR VERMEDEN YANGIN SÖNDÜRÜLMÜŞTÜR

Çaycuma Belediyesi hafta sonu meydana gelen yangınla ilgili bir açıklama yaptı. Belediyeden yapılan açıklamada, “İlçemiz Yeni Mahalle Atatürk Bulvarı’nda, 8 Ağustos Cumartesi günü meydana gelen konut yangınına İtfaiye ekiplerimizce müdahale edilmiş, evin 3. katında başlayıp çatısına sıçrayan yangın, başka bir yere sirayet etmeden söndürülmüştür. Çatı katında stoklanan ve büyük bölümü kolay alevlenebilir türden kamyonlar dolusu malzemenin yarattığı hareket kısıtlılığı ve oluşturduğu tehlikeye karşın,  yangının başka bir yere zarar vermeden söndürülmüş olması ekiplerimizin büyük başarıdır.  Ayrıca çatı katında bulunan çeşitli ebatlardaki 10 adet mutfak tüpünün alevler içinden alınarak patlamasına meydan vermeden güvenli bölgeye taşınması başlı başına bir başarı öyküsüdür” denildi. “Civardaki belde belediyeleri ile itfaiye aracı bulunan kamu kuruşlarından alınan su desteği ile yaklaşık iki buçuk saat süren müdahale sırası ve sonrasında sosyal medyada yapılan spekülasyonlar üzerine aşağıdaki açıklama zorunlu görülmüştür” de denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

İLK ARACIMIZ 3 DAKİKA 28 SANİYEDE OLAY MAHALLİNE ULAŞTI

Belediyemiz İtfaiye Müdürlüğüne, 08.08.2020 Cumartesi günü, 17.43’te, merkezi Zonguldak’ta olan 112 çağrı merkezi tarafından, Atatürk Bulvarı üzerinde bir ev yangını ihbarında bulunulmuştur.  Araç takip sistemimizin kayıtlarına göre 5 ton su kapasiteli ilk araç, ihbarın alınmasından 3 dakika 28 saniye sonra olay yerine intikal etmiş, olabilen en kısa sürede hazırlıklarını tamamlayarak müdahaleye başlamıştır.  Yangının, bir apartmanın 3. katı ile çatı katında devam ettiği görülmüş, birinci araçtan çok kısa bir süre sonra olay yerine intikal eden 13 tonluk ikinci araçla diğer cepheden müdahaleye başlanmıştır.

300 LİTRE KİMYASAL KÖPÜK KULLANILDI

Devam eden yangının duman rengi nedeniyle çatı katında kimyasal madde yangını olduğu değerlendirilmiş, 300 litre kimyasal köpük sıkılarak, yanan alan kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Yangının büyüklüğü dikkate alınarak, su takviyesi sağlamları amacıyla, müdahalenin hemen başında Perşembe, Saltukova belde belediyeleri ile OYKA, Orman İşletmesi ve Özel İdareden arazöz istenmiş, adı geçen kurumların araçları kısa sürede olay mahalline intikal etmiştir. Y

ANGININ İÇİNDEN 10 ADET MUTFAK TÜPÜ ÇIKARILDI

Merdivenli araçlarla iki cepheden müdahale edilirken tam teçhizatlı üç personel apartman boşluğundan çatıya çıkarılarak içten müdahaleye başlanmıştır. İçten müdahalede bulunan ekiplerimizin söndürme faaliyeti sırasında, bir adet mutfak tüpüne ulaşması üzere başka tüpler olabileceği değerlendirilerek, çevre ve personel güvenliğinin sağlanması amacıyla arama çalışmalarına başlanmıştır.  Nitekim alevlerin arasında 6 adet 12 Kg, 4 adet de2,5 Kg’lık mutfak tüpü bulunmuş, derhal su ve köpükle soğutulma çalışmasına başlanmıştır.  Ekiplerimiz, çatı içerinde bulunan çok miktardaki malzemenin yarattığı hareket kısıtlılığına karşın kızgın haldeki 10 adet mutfak tüpünü soğutup herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeden güvenli bölgeye başarıyla taşımıştır.  Tüplerin uzaklaştırılmasının ardından başka patlayıcı madde olmadığı değerlendirmesi yapan ekiplerimiz, güvenli bir şekilde çalışmalarını sürdürerek yangını söndürmüştür. 

ÇATILARDA KOLAY ALEVLENEBİLİR, YANICI, YAKICI, PARLAYICI, PATLAYICI MADDE BULUNDURULAMAZ

Standart bir çatı yangınına normal koşullarda müdahale 45 dakika - 1 saat içinde tamamlanırken, burada 2 buçuk saate yakın mücadele edilmesinin nedeni çok sayıda bütangaz tüpü ile içeriği belirlenemeyen parlayıcı maddenin yanı sıra, araç lastiği, yün, talaş, kereste,  gibi çatıda olmaması gereken kolay alevlenebilir malzemenin bulunmasıdır.  Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 61. maddesi “Çatı aralarında kolay alevlenici, parlayıcı ve patlayıcı madde bulundurulamaz” demektedir. Aynı maddenin 3. bendinde “Çatı araları periyodik olarak temizlenir” hükmü bulunmaktadır. Yönetmeliğin 109. maddesinde ise “Evlerde 2’den fazla LPG tüpü bulundurulamaz. Tüpler, mümkünse balkonlarda bulundurulur. Kapalı veya az havalanan bir yerde tüp bulundurulacak ise bu bölümün havalandırılması sağlanır” denmektedir.  Yangına müdahale sırasındaki gözlemler ve söndürme sonrası yapılan incelemelerde, çatı katında Yönetmelik hükümlerine aykırı şekilde çok miktarda malzeme stoklandığı görülmüş, bu yanlış tutum, yangının büyümesine neden olduğu gibi personel ve çevre güvenliğini de tehlikeye düşürmüştür.

YANGINA MÜDAHALE EDEN 13 PERSONELİMİZLE ÇEVREDE BAŞKA BİR YERE ZARAR GELMEMİŞ OLMAMASI SEVİNDİRCİDİR

Buna karşın ekiplerimiz büyük bir başarıyla yangına müdahale etmiş, en küçük bir olumsuzluk yaşanmadan yangını söndürmüştür. Sevindirici olan bir diğer şey de yangına müdahale eden 13 personelimizin çok küçük yaralanmalar dışında hiçbir zarar görmeden operasyonun tamamlanmış olmasıdır. Tüm vatandaşlarımızın bu tür üzücü olaylarla karşıya kalmaması için çatılarında hiçbir şekilde yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı madde bulundurmamaları, çatısında bu tür malzeme bulunanların en kısa sürede tahliye etmeleri kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmektedir.

YANGININ NEDENİ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTEDİR

Bölgenin en eğitimli, en donanımlı, araç ve ekipman yönünden en güçlü teşkilatı konumunda olan Çaycuma Belediyesi İtfaiyesi, her koşulda, her türlü yangına müdahale edebilecek kapasite ve konumdadır. Bunu defalarca kanıtlayan teşkilatımıza, yangın konusunda hiç deneyimi olmayan kişilerin maksatlı ya da maksadı aşacak şekilde ithamlarda bulunması kabul edilemez. Yangının nedeni ve gelişimiyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Durum kamuoyuna saygıyla duyurulur.



 

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2020, 17:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER