Çaycuma’daki değişim olağanüstü

Stefan Hundt Çaycuma'yı ziyaret etti

Çaycuma’daki değişim olağanüstü

Çaycuma Belediyesinin kardeş şehri Almanya’nın Lennestadt Belediye Başkanı Stefan Hundt 3 gün geçirdiği Çaycuma’daki değişimi “Üç buçuk yıl önce geldiğim Çaycuma’daki değişim çok etkileyici. Çaycuma olağanüstü bir şehir olmuş” dedi.

Çaycuma ile kardeş şehir olan Almanya’nın Lennestadt kasabası Belediye Başkanı Stefan Hundt eşi Kerstin Hundt ile Çaycuma’yı ziyaret etti. Lennestadt Belediyesi Uyum Meclisi Başkanı Nedim Kalembaşı’nın eşi Nurhan Kalembaşı ile birlikte refakat ettiği Hundt, Çaycuma’daki yaşanan değişimi olağanüstü olarak niteledi. Hundt, “Çaycuma’ya 3,5 yıl önce geldim. Bu süre içinde yaşanan değişim tek kelimeyle olağanüstü. Çaycuma mükemmel bir kent olmuş. Bülent Kantarcı ve ekibi son derece başarılı çalışmalara imza atmış. 3 gün boyunca bölgeyi gezme fırsatı buldum. Tarihi, doğası, insanı ve kültürüyle olağanüstü bir memleketi tanıma fırsatı bulduğum için çok mutluyum” dedi. Hundt’un yaptığı gezilere eşi Belgin Kantarcı ile birlikte zaman zaman eşlik eden Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise, “İki ülke arasındaki dostluk köprülerinin kurulması açısından çok önem verdiğim bir ziyaretti. Gönül rahatlığıyla dostum dediğim Stefan Hundt’ın buradan memnuniyet duygularıyla ayrılması ve yaptığımız hizmetler konusunda takdirlerini bildirmesi bizi son derece onurlandırdı. Bizi ilişkilerimizi çok daha ilerilere taşıyıp, her köşesinden bir başka çatışma olan dünyada barışın gelişmesine kendi mütevazı katkımız yapıyoruz” dedi.

KENDİ ŞEHRİNİN ADI VERİLEN CADDENİN AÇILIŞINI YAPTI
Gezi kapsamında Çaycuma, Zonguldak, Kurucaşile ve Amasra’da incelemelerde bulunan Stefan Hundt ve eşi, Çaycuma’daki Lennestadt Caddesinin açılış törenine de katıldı. Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli’nin yanı sıra eski belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşların katıldığı törende konuşan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Türkiye’nin kadim dostu olan Almanya’nın 1960’lı yıllardan sonra da gurbetçilerle kaynaşması sonucunda birçok yerinde Çaycuma’ya benzeyen kentler oluştuğunu söyledi. Belediyede göreve geldikten sonra Nedim Kalembaşı’nın girişimleri sonucu Lennestadt Belediyesi ile çok güzel ilişkiler kurduklarını vurgulayan Kantarcı, “Biz oralara gittik, onlar geldiler. Biz oraların güzelliklerini gezdik, biz de Lennestadtlı Alman vatandaşlarına bölgemizi gezdirdik. Bu köprü geçen 3-4 sene zarfında hiç kopmadı, giderek de güçleniyor. Öncelikle buraya gelerek bizleri ziyaretlerinden dolayı değerli belediye başkanı Stefan Hundt’a ve değerli eşlerine teşekkür ediyorum. Çaycuma Belediyesi olarak biz bu dostluğun nişanesi adına bu yeni açtığımız caddeye Lennestadt adını verdik. Burası aslında bir caddeden ziyade bence Almanya ile aramızda kurulan köprüdür” dedi.

KANTARCI: “BU CADDE İKİ ÜLKEYİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN BİR SEMBOL”
Kantarcı sözlerini, “Aslında neden buraya verdiğimizin de açıklamasını yapmak isterim. Belediye binasının çatı arasını temizlerken 1956 tarihli ilk imar planını bulduk. Okullardaki kuru boya kalemleriyle yapılmış gibi olan ve halen benim odamda asılı bulunan bu planda, inanır mısınız bu açtığımız yol var. Eski SEKA, şimdiki Nihat Kantarcı Bulvarı ile Mimar Sinan Caddesi ve Pehlivanoğlu Caddesi’ni birbirine bağlayan uzunluğu çok olmayan, ama çok önemli bir fonksiyonu bulunan bu yol, sanki iki tane ülkeyi de birbirine bağlayacak kadar güzel bir semboldü. Böyle düşünerek Lennestadt adını buraya verdik. Ve bu cadde açıldıktan sonra birçok hemşerimiz hayranlıkla memnuniyetlerini ifade etti. Hakikaten ilçemizin birbirinden kopuk iki parçasının birbirine bağlanması gibi oldu. Bu güzelliklerin bu bağlantıların beraberliklerin sürmesi dileğiyle bu onuru bizimle paylaştığınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı.

HUNDT: “İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUĞU GELİŞTİRMELİYİZ”
Daha sonra kürsüye çağrılan Lennestadt Belediye Başkanı Stefan Hundt ise Türkçe ‘Merhaba Çaycuma’ diyerek sözlerine başladı. Büyük alkış alan Hundt, Çaycuma’da olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, “Sizin kararınız çok güçlü bir karar. Bu kararı saygı ile selamlıyorum. Bundan 3,5 yıl önce gelmiştim bu kasabaya. Çok dostane bir şeklide karşılandık. Onun için de size çok teşekkür ediyorum. Gördüm ki, Belediye meclisi ile belediye başkanınızla çok dinamik bir şehirsiniz. Şehrinizi değiştirmeye karar verdiğinizi gördüm. Yine bugün yaptığınız yatırımları gözle görülür elle tutulur işler yaptığınızı, cesaretli bir şekilde davrandığınızı gördüm. Zonguldak bölgesinin altyapısı ve çevresiyle önemli bir bölgesi olduğunu gördüm. Üçüncü bir konuya değinmek istiyorum bu beni etkileyen bir konu olduğu için. Nedim Kalembaşı ve eşi ve benim eşimle pazartesi bir seyahate çıktık. Lennestadt’çıkıp Essen şehrine gittik. Essen Başkonsolosu, bizi Cumhuriyetin 95’inci kuruluş yılı balosuna davet etti. Orada Cumhurbaşkanının, Essen Başkonsolosu’nun bize kesin bir mesajı vardı. Orada aldığım mesaj, bize verilen mesaj iki ülke arasındaki dostluğun devam etmesi gerektiği yönündeydi. Biliyorum ki, iki ülke arasında çok güzel bir altyapı var. Ben inanıyorum ki, bu dostluğumuz burada kalmayacak. İki şehir meclisi arasındaki dostane ve kararlılıkla daha iyi bir noktalara gidecek, taşıyacağız”

KEÇELİ: “CADDENİN KARDEŞLİĞİ DAHA DA BÜTÜNLEŞTİRMESİNİ DİLİYORUM”
Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli ise yaptığı konuşmada, “İlerleyen, gelişen teknoloji, gelişen ulaşım imkanları ve iletişim imkanları ile birlikte aslında dünya o kadar büyük değil artık. Dünya küçülüyor, küçülen dünyada insanlar da birbiriyle daha çabuk iletişim kuruyorlar daha çok yan yana geliyorlar. Zaten Avrupa’nın neresine gitseniz Türk insanıyla karşılaşmak mümkün. İnsanlarımız dünyanın çok değişik yerlerine yerleşmişler son yıllarda. Artık ülkemiz de göç alan bir yer haline geldi. Dünyanın birçok değişik yerlerinden ülkemize insanlar geliyor. Biz millet olarak yaratılanı yaratandan dolayı seven bir geleneğe kültüre sahibiz. Aslında insanların insan olmaktan daha önemli bir özelliği yoktur. Bu açılacak caddenin Çaycuma için çok önemli olduğunu biliyorum. Caddenin bu kardeşliği daha da bütünleştirmesini diliyorum. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından Stefan Hundt, Kaymakam Keçeli’ye iki ülkenin bayraklarından oluşan bir rozet takarak Lennestadt’ın ilçe oluşunun 9 Ocak 2019’da yapılacak 50’nci yılı kutlama etkinliklerine davet etti. Daha sonra da törene katılan tüm protokol üyeleri hep birlikte kurdele keserek Lennestadt Caddesi’nin açılışını yaptı.

ÇAYCUMA’YI KARIŞ KARIŞ GEZDİ
Öte yandan Başkanı Sefan Hundt, çizilen bir program dahilinde Çaycuma’yı karış karış gezdi. Başkan Kantarcı ile birlikte sabah saatlerinde yeni yapılan belediye hizmet binasını gezen Hundt, binanın son derece görkemli olduğunu ve Çaycuma’ya değer katacağını söyledi. Yanındakilerle birlikte üretici pazarını da gezen Başkan Hundt, pazarcılarla tek tek tokalaşıp sohbet etti. Pazardan alışveriş de yapan Hundt, bir önceki gelişinde pazaryerlerinin başka yerlerde olduğunu söyleyerek, “Şimdi derli toplu şekilde hepsi bir araya getirilmiş. Son derece kalabalık bir pazar olmasına karşın hiçbir karmaşa yok. Gördüklerim çok etkileyici. Ayrıca ben böyle üretici pazarlarını çok seviyorum. Almanya’da ne yazık ki çok az kaldı” dedi. Pazaryerinden Filyos Park Yaşam Alanı’na geçen ve burada inşaatı tamamlanmak üzere olan birinci etabın çalışmalarını inceleyen Hundt, bitmek üzere olan parkı mükemmel olarak niteledi. Kullanılan tüm mobilyaların Çaycuma Belediyesi tarafından üretildiğinin bilgisine ulaşması Alman başkanı hayran bıraktı.

İTFAİYELERİ TEK TEK İNCELEDİ
Başkan Hundt yapımı devam eden şehir merkezinden hastaneye yaya erişimini sağlayacak olan füniküler sistemi de inceleyerek, her yönüyle erişilebilir bir kent haline gelen Çaycuma’da erişebilirliğin daha da artırılabilmesi açısından çok doğru bir yatırım olduğunu söyledi. İtfaiye garajını ziyaret ederek kendisinin girişimleriyle Çaycuma Belediyesine kazandırılan itfaiye araçlarını da inceleyen Hundt, araçların son derece bakımlı olmasından büyük memnuniyet duydu.

KURUCAŞİLE VE AMSRA’DA DA İNCELEMELERDE BULUNDU
Ahşap tekne yapımına duyduğu ilgi nedeniyle Kurucaşile’ye de geçen ve iki adet tekne yapım atölyesini gezen Hundt’a, burada, Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın da eşlik etti. Sayın ilçe tarihi ve tekne yapımı ile ilgili bilgiler verirken konuklarını öğle yemeğinde de ağırladı. Daha sonra Amasra’ya geçen Hundt burada özellikle Amasra tarihi ve el işçiliğiyle üretilen ahşap hediyelik eşyalarla ilgilendi. Çekiciler Çarşısı’nı da gezen Hundt, çarşıdan Amasra’nın tanıtımını yapan hediyelik eşyalardan satın aldı. Akşam saatlerinde Çaycuma Belediyesi Çocuk Korosu Konserini izleyen Hundt, ertesi gün Çaybel tesislerinde incelemelerde bulundu. Hundt Zonguldak Havalimanı’ndan Almanya’ya kalkan uçakla Çaycuma’dan ayrıldı.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER