Kantarcı: Havzayı bilmeyen karar alamaz!

Kantarcı: Havzayı bilmeyen karar alamaz!

Kantarcı: Havzayı bilmeyen karar alamaz!

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Madenlerle ilgili yaşamsal kararları, havzayı ve Zonguldak gerçeğini hiç bilmeyen Ankara’daki bürokratlar alamaz. Havza sorunun tüm taraflarının bir arada olduğu kapsamlı tartışmalarla planlanmalıdır” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir bildiri yayımladı. Kantarcı yayınladığı bildirgede, “Ülkemizin koklaşabilir nitelikteki tek taşkömürü yataklarının bulunduğu kentimizde, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü hüzünle kutluyoruz. Hüzünlüyüz, Allah’ın bizlere bahşettiği bu büyük serveti, ne yazık ki, ekonomiye bir kaynak olarak aktaramıyoruz. Bunu yapamadığımız gibi, canı kanı pahasına kömür üretmeye çalışan, bu uğurda Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan daha çok şehit veren kent, bazı çevrelerce ülkenin sırtında kambur olarak görülüyor. Öte yandan Zonguldak Kömür Havzası’nda işçi sağlığı ve güvenliği sorunları hiç bitmiyor. Her gün yaşanan kazalarda insanlarımız yaralanıyor, sık sık ölümlerle sonuçlanan kazalar meydana geliyor. Bu kötü tablo üretip ülkesi için değer yaratmaktan başka hiçbir derdi olmayan Zonguldak’a ve Zonguldaklıya yakışmıyor” ifadelerine yer verdi.

"REZERVLERİMİZ TARUMAR EDİLDİ, ÜRETİM VE İSTİHDAM RAKAMLARI DÜŞTÜ"

Kantarcı, “Ülkemizin ne yazık ki ulusal bir maden politikası bulunmuyor. Sık sık değişen politikalar sonucunda yeraltında bulunan servet ülkemiz için katma değer üreten bir kaynağa dönüştürülmüyor. İzlenen yanlış politikalar sonucunda rezervlerimiz tarumar ediliyor, üretim ve istihdam rakamlarında dramatik düşmeler yaşanıyor. Zonguldak Kömür Havzası da aynı sorunlarla boğuşuyor. İçinde yaşadığımız şu günlerde, havzada, en düşük işçi sayısıyla en düşük üretim yapılıyor. İşsizlikten kıvranan Zonguldaklıya vaat edilen tek şey termik santraller oluyor. Doğa ve kent düşmanı bu politikalara şiddetle itiraz ediyorum. Madenlerin yeniden düzenlenmesi ve kentte sektörel çeşitliliğin sağlanması için Zonguldaklıyım diyen herkesi akıllarını ve ellerini birleştirmeye çağırıyorum” dedi.

"TÜM TARAFLARININ BİR ARADA OLDUĞU KAPSAMLI TARTIŞMALARLA PLANLANMALIDIR"

Kantarcı açıklamasını, “Bu konuda söz aldığım her platformda ısrarla ifade ediyorum. Madenlerle ilgili yaşamsal kararları, havzayı ve Zonguldak gerçeğini hiç bilmeyen Ankara’daki bürokratlar alamaz. Havza, sorunun, tüm taraflarının bir arada olduğu kapsamlı tartışmalarla planlanmalıdır. Tartışma masasının etrafında bilim insanları, sektör temsilcileri, işçi sendikaları, yerel yönetimler, planlamacılar, ekonomi uzmanları, başta mühendisler olmak üzere sektördeki tüm meslek örgütleri mutlaka yer almalı, buradan çıkan gerçekçi politikalar bir ulusal politika olarak hayata geçirilmelidir. Önemli bir diğer husus da havza yönetiminin siyasi kaygılarla değil, ehliyet, liyakat prensibine göre belirlenen ehil ellere teslim edilmesidir. Bu prensiplerin dışında, havzayı ayağa kaldırma olasılığı oldukça düşük görünmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, ülkesine değer katmak için yerin altında verdiği mücadele sırasında şehit düşmüş Uzun Mehmet’ten bu yana tüm madencilere Allah’tan rahmet, halen çalışmakta olan kardeşlerime de huzurlu, sağlıklı bir çalışma ortamı ve kazasız günler diliyorum” diyerek tamamladı.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2018, 21:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER