Arı sütü eğitimleri ile kadınları teşvik ediyor

Arı sütü eğitimleri ile kadınları girişimciliğe teşvik ediyor

Arı sütü eğitimleri ile kadınları teşvik ediyor

Ürettiği arı ve arı ürünleri ile hem ulusal hem de uluslararası alanda adından sıkça söz ettiren Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), Düzcenin Yığılca ilçesinde yaşayan kadınlara yönelik düzenlediği kurs ile bir girişimcilik öyküsünü daha hayata geçirdi.
DAGEM, Düzce İl Özel İdaresi, Yığılca Kaymakamlığı ve İŞ-KUR işbirliğiyle düzenlenen ana arı ve arı sütü üretim kursunda, DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu tarafından 32 kadına eğitim verildi. Eğitimlerde, teorik konuların anlatımını takiben, ana arı yüssüğü, larva transferi, başlatıcı ve besleme kovanlarını hazırlama gibi işlemler uygulamalı olarak yaptırıldı.
Arı sütüyle ilgili hanımlara verilen eğitim kursu hakkında görüşlerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, gerek arı sütü gerekse ana arı üretiminde larva transferi yapmanın gerekli olduğunu belirterek hassas olan bu işlemin kadınlar tarafından daha titizlikle gerçekleştirilebildiğini ifade etti.
Kraliçe arısıyla ünlenen Yığılcada, kraliçe arı üretimine kadınların el atmasıyla birlikte kalitenin ve üretimin artacağının beklendiğini söyleyen Kekeçoğlu, Sağlık açısından ana sütü gibi değerli olan arı sütü üretimi için el ele veren Yığılcalı hanımlar, Düzce Valiliği ve İl Özel İdarenin kendilerine hibe edecekleri 2 adet arılı kovan ile girişimciliğe ilk adımı atacaklar. Hanımların kraliçe (ana) arı ve arı sütü üretimi ile ilgili çalışmaları DAGEM tarafından takip edilecek şeklinde konuştu.
İşçi arıların ömrünün 45-60 gün olmasına karşın, ömrü boyunca arı sütüyle beslenen kraliçe arının 5 yıla kadar yaşayabildiğine dikkat çeken Kekeçoğlu, bu örneğin bile arı sütünün ne kadar önemli bir ürün olduğunu ortaya koyduğunu sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Gelişmiş ülkelerde arı sütü kozmetik ve sağlık sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Arı sütünün kgı 5.000 TLye varan fiyatlara satılmaktadır diyerek sektörle ilgili bilgileri paylaştı.
Üretilen arı sütünün tamamını almak isteyen firmalar ile önceden görüşmeler yapıldığını dillendiren Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Türkiyenin en önemli problemlerinden biri, arıcılık sektöründe bal dışındaki arı sütü, polen, propolis gibi arı ürünleri üretiminin yok denecek kadar az olmasıdır. Yığılcalı hanımların Ülkemiz arıcılık sektörüne katkıda bulunacak olması, gelecekte arıcılık sektöründe patron hanımların sayısının artacak olması, projenin Üniversitemizle birlikte, Valilik, İl Özel İdaresi, Yığılca Kaymakamlığı ve İŞ-KUR işbirliği ile gerçekleştirilmiş olması bu çalışmaya örnek proje niteliği kazandırmaktadır ifadelerini kullandı.
Kadınların ürettiği arı sütünün, Düzce Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında gelecekte, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanındaki çalışmalarda da kullanılacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Ülkemizde kadınların el attığı her işte başarılı olduklarını belirterek Bu proje Yığılca için dolayısıyla Düzce için önemli. Projeye destek veren tüm paydaşlara hanımların adına teşekkür etmek istiyorum diyerek sözlerini sonlandırdı.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2017, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER