Bir Osmanlı Aliminin Çileli Yılları isimli kitap yayınlandı

Bir Osmanlı Aliminin Çileli Yılları isimli kitap yayınlandı

Bir Osmanlı Aliminin Çileli Yılları isimli kitap yayınlandı

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kalaycı ve Düzce Üniversitesi Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Alper Kumsar tarafından hazırlanan Bir Osmanlı Aliminin Çileli Yılları: Ebu Sehl Numan Efendi isimli kitap yayınlanarak okurların beğenisine sunuldu.
Hitabevi Yayınları tarafından basılan bu kitapta, Ebu Sehl mahlaslı Numan Efendi (1700?-?) isminde bir Osmanlı âlimi ve bürokratının hayatı, özellikle Tebrizde müftülük göreviyle başlayan dokuz yıllık dönem merkeze alınarak anlatılıyor.
Eserin zeminini, Numan Efendinin bu süreçte yaşadıklarını nazma döktüğü 254 beyitlik destanı oluşturuyor. Kütüphanelerin tozlu rafları arasında kalmış ve müellif hattı olarak tek nüsha hâlinde günümüze ulaşmış bu destan, sadece Numan Efendinin hayatının belirli bir kesitine değil, Osmanlı tarihinin Lale Devri ve sonrasındaki dönemine de ışık tutuyor. Bu hâliyle Bir Osmanlı Âliminin Çileli Yılları: Ebu Sehl Numan Efendi isimli kitap, edebiyattan sinemaya, tarihten sosyolojiye kadar pek çok alan için kayda değer bir tahlil çerçevesi sunuyor.
Kitapta, genelden özele bir akış takip ediliyor; bu çerçevede önce Numan Efendinin günümüze ulaşabilmiş eserlerinden hareketle hayat hikâyesi sunuluyor. Ardından Numan Efendinin destanı hem muhteva hem de edebî değer bakımından tahlile tabi tutuluyor. Son olarak da destanın latinize edilmiş versiyonu ile sadeleştirilmiş biçimi, onar beyitlik karşılıklı sayfalar halinde sıralanıyor. Edebî metinlerin sadece teknik özelliklerine odaklanan benzer çalışmalardan belli ölçüde ayrışan bu eser, Numan Efendinin destanını merkeze almış bir biyografi çalışması görünümü arz ediyor.

haber

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2017, 07:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER