Büyük Ova Koruma Alanı Şerhi

Bakanlar Kurulu’nca alınan karar gereği; ova sınırlarında yer alan mevcut yerleşim yerleri, onaylı-planlı alanlarla tarım dışı kullanma izni verilmiş yerler dışında yeni yerleşimlere kesinlikle izin verilmiyor.

Büyük Ova Koruma Alanı Şerhi

 Artık İl Tarım Müdürlüğü’nden görüş alınmadan hiçbir resmi işlem yapılamıyor. Yüzlerce tapuya konulan “Büyük Ova Koruma Alanı Şerhi” ise şu günlerde hak sahipleri ile yetkilileri sık sık karşı karşıya getiriyor.

Tarım arazilerinin korunması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Düzce Ovası, 5.5 ay önce koruma alanı ilan edildi.Kentleşme ve sanayileşme gibi tehditlere maruz kalan tarım topraklarının hızla azalması üzerine uygulamaya konan ‘Milli Tarım Projesi’ kapsamında Düzce Ovası’nın da aralarında bulunduğu 141 ova, Bakanlar Kurulu kararı ile koruma alanı olarak ilan edildi. Yetkililerin, “Düzce Ovası’nda artık bina değil tarım ve hayvancılık yükselecek.” şeklinde duyurduğu 21 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren koruma kararı ile birlikte ova sınırlarında yer alan mevcut yerleşim yerleri, onaylı-planlı alanlarla tarım dışı kullanma izni verilmiş yerler dışında yeni yerleşimlere kesinlikle izin verilmiyor. Düzce Ovası’nın artık tarımsal sit gibi korunuyor olmasına bağlı olarak yapılan yeni düzenlemeler ise şu günlerde tepkiye neden oluyor.

“Tapu ve inşaat işleri sekteye uğrayacak” Öncü What’s App İhbar Hattı’na gönderdiği mesajla tapulara konan “Büyük Ova Koruma Alanı Şerhi”ne tepkisini dile getiren Harita Mühendisi Abdullah Yürekli, “Düzce’deki tüm tapulara “Büyük Ova Koruma Alanı Şerhi” konulmuştur. Düzce belediye binasında bile bu şerh bulunmaktadır. İmar planı dışında kalan ve köy yerleşik alanları dışına konması gereken şerhler tüm tapulara konmuştur. Düzce merkezde Kültür Mahallesi’nde bir binada bile bu şerh vardır. Artık tüm parsellere ruhsat, parselasyon, kat irtifakı ve benzeri işlemler İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden görüş alınmadan yapılamayacaktır. Düzce’de haksız yere konulan şerhlerden dolayı tapu ve inşaat işleri sekteye uğrayacaktır.” Öte yandan taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak amacıyla konulan uyarı niteliği taşıyan bir uygulama olan tapu şerhi ile ilgili şu günlerde Düzce’de çok sayıda vatandaşın sıkıntı yaşadığı belirtildi.

 

 

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2017, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER