Çocuk oyununa uluslararası festivallerden büyük ilgi...

Çocuk oyununa uluslararası festivallerden büyük ilgi

Çocuk oyununa uluslararası festivallerden büyük ilgi...

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Tiyatro Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçelinin dramaturjisini yaptığı Zarfsız Kuşlar adlı çocuk oyunu, Tunusta düzenlenen üç ayrı festivalde izleyicilerle buluştu.
Sözsüz bir oyun olan Zarfsız Kuşların, Tunuslu çocuk izleyiciler tarafından beğeniyle takip edildiğini ifade eden Keçeli, sözün, bizi çoğu zaman birbirimizden ayırdığını, anlaşmaktan çok uzaklaştırdığını, en dolaysız ifade biçimi olan beden dilinin ise; oldukça birleştirici bir gücü olduğunu belirtti. Zarfsız Kuşlar oyununun, Tunuslu çocuklara ulaşmasının asıl nedenini de sözsüz bir oyun olduğuna bağlayan Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, bu oyunun bir yolculuk hikayesini ele aldığını dile getirdi.
Her canlının görülmeye, işitilmeye, kollanmaya, anlaşılmaya ve sevilmeye ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın cinsiyeti, ırkı, türü ve yaşının olmayacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Keçeli, Oyunumuz tam da bu mesele üzerine kurgulanmış durumda. Çok özel bir vasfı olmayan, bu yüzden de hemen fark edilemeyen ve çoğu zaman da yok sayılan oyun karakterimizin, bu dünyada var olma çabası, mizahi bir tonda anlatılıyor. Çocuklar; olasılıkla, kendi kişisel yolculuklarıyla, oyun karakteri arasında bağ kurdukları için ‘Zarfsız Kuşları bu kadar beğeniyle izliyor. şeklinde konuştu.
Her geçen gün, akademik başarı beklentileri altında ezilen çocukların, görünür, işitilir, onaylanır olma koşullarının ağırlaştığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, her canlı gibi, çocukların da en temel ihtiyaçlarının koşulsuz sevilmek ve kollanmak olduğunu, tiyatro aracılığıyla da bu gerçeği hatırlatmaya çalıştıklarını vurguladı.
Zarfsız Kuşlar adlı oyun; Tunusun başkenti Tunusta gerçekleşen ; FİTTE Festival İnternational De Tunis De Theatre Pour Enfants adlı festivalde, Kef şehrindeki; Complexe Culturel El Sahbi El Mosrati Festivalinde ve son olarak da Siliana şehrindeki, Complexe Culturel Siliana Festivalinde büyük beğeniyle karşılandı. Başarıyla gerçekleştirilen oyun, Sri Lanka, Fas ve Hırvatistandaki festivallere de davet edildi.

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2018, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER