Düzce Üniversitesi öğretim üyesinden uluslararası başarı...

Düzce Üniversitesi öğretim üyesinden uluslararası başarı

Düzce Üniversitesi öğretim üyesinden uluslararası başarı...

Editörlüğünü, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinden Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Khawar Jabran ve Avustralyadan Bhagirath S. Chauhanın yaptığı Alternatif/Kimyasalsız Yabancı Ot Mücadelesi başlıklı uluslararası kitap yayımlanarak literatüre kazandırıldı.
Elsevier USA yayınevi tarafından basılan kitap, kimyasal olmayan yollarla bitki koruma alanına genel bir bakış sunan ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Türkiye, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Pakistandan bilim insanlarının bölüm yazarlığı yaptığı kitap, yabancı otlarla mücadelede önemli bilgiler içeriyor.
Kitapla ilgili görüşlerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Khawar Jabran, tarım arazilerinde ürünün verim ve kalitesini azaltan, tarım arazisi dışında ise yapılan faaliyetleri zorlaştıran ve bu ortamda yetişmeleri istenmeyen yabancı otlar ile mücadelede öncelikle, hızlı sonuç alınması bakımından, kimyasal mücadelenin (hebisitler) tercih edildiğini ifade etti.
Ancak günümüzde çevre, gıda ve tüketici güvenliği konusundaki endişelerin artmasıyla araştırmaların, istenmeyen bitkileri azaltmak ve ortadan kaldırmak amacıyla; örtücü bitki, ısıl işlemler ve biyoteknoloji de dahil olmak üzere alternatif mücadele yöntemlerine yoğunlaştığını söyleyen Jabran, oluşturdukları kitabın bahsi geçen alternatif mücadele çalışmalarını ele aldığını belirtti.
Üretim kaynaklarının azaldığına dikkat çeken Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Khawar Jabran, tüm dünyada kabul gören çevre dostu yabancı ot mücadelesinin ekolojik faydalarının gelecek nesillerin sağlığı ve refahı için önemli olduğunu vurgulayarak kitabın tarım bilimlerine önemli katkılar sunacağını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2018, 14:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER