Fen eğitiminde güncel yaklaşımlar...

Fen eğitiminde güncel yaklaşımlar

Fen eğitiminde güncel yaklaşımlar...

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümünün düzenlediği Fen Eğitiminde Güncel Yaklaşımlar başlıklı panel, öğrenci ve öğretim üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Cumhuriyet Konferans Salonunda düzenlenen programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fidan Özbey, Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Genç, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Genç, gelişen ve değişen dünyanın, hayatın her alanı gibi eğitimi de etkilediğini belirterek, geleneksel eğitimin hedeflediği kazanımların yeni hayatı yönetmek için yetersiz kaldığını vurguladı. Tüm dünyanın eğitim alanında kendisini yenilediğini ve ülkemizin de bu değişim ve yeniliklere duyarsız kalmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Genç, ülkemiz insanının eğitimin en iyisini hak ettiğinin altını çizdi.
Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, bu tür etkinliklerin öğrenciler açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, akademik deneyim ve bilgilerini öğrencilerle paylaşan panelistlere teşekkür etti. Kendisinin bir edebiyatçı olarak eğitim fakültesinde çalıştığını ve öğretmen yetiştirme mantığını çok iyi bildiğini ifade eden Prof. Dr. Genç, geleneksel eğitimin de sorgulandığını belirterek teknolojinin gelişmesiyle öğretmenlerin işlevinin daha da artığını vurguladı. Bu tür etkinliklerin Düzce Üniversitesi ve şehir için yararlı olacağını dile getiren Prof. Dr. İlhan Genç, katılımcılara teşekkür etti.
Fen Eğitiminde Argümantasyon konusuyla panelin ilk sunumunu gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Öztuna Kaplan, argümantasyonun fen eğitiminde yeni bir şey olmadığını, fakat çok fazla kullanılmadığını ifade ederek, Argümantasyon hayatımızın her alanında olan bir şey. İş yerinden meslektaşlarımızla, günlük hayatta arkadaşlarımızla, hatta bazen kendimizle bile karar verme aşamalarında bolca argümantasyon yapıyoruz. Fakat bugün sözünü edeceğimiz argümantasyon biraz daha farklı. Argümantasyon deyince anlamamız gereken, günlük olarak hayatımızdaki karşılıklı iddia sunma şeklinde bir tartışma süreci değil, öne sürülen iddiaların kanıtlarla gerçekleştirilerek içselleştirme sürecidir. şeklinde konuştu.
Fen derslerinde argümantasyonun önemine değinen Doç. Dr. Aysun Öztuna Kaplan, bu modelin öğrencilerde kavramsallığı, eleştirel düşünmeyi ve düşüncelerini serbestçe söyleme becerilerini geliştirdiğine dikkat çekti.
Panelin diğer konuşmacısı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Macaroğlu Akgül, Fen Eğitiminde ‘Scaffolding Uygulama Çalışmaları konulu sunumunu gerçekleştirdi. Akgül, uygulama çalışmalarını; Fen Bilimleri Dersi öğretim programında disiplinler arası bir bakış açısıyla öğrencinin kendi öğrenmesinden sorumlu olduğu, öğrenme sürecine aktif katılımın sağlandığı, araştırma-sorgulamaya dayalı yaklaşımı temel alan bir programdır. şeklinde açıkladı.
Son olarak konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Taşar ise 21. Yüzyıl Eğitimi ve STEM konulu bir sunum yaptı. Daha çok yenilikçilik, yaratıcı düşünme gibi konulara değinen Prof. Dr. Taşar; Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlara özellikle batılı ülkelerde önem veriyorlar. Çünkü bu alanlarda eleman ihtiyaçları çok fazla oluyor. Önümüzdeki on yıllar boyunca da bu alanda eleman açıklarının olacağını görüyoruz. Fen öğretmenlerine ve onların yapacakları nitelikli işlere, daha fazla ihtiyaç duyulacağı gelişmiş ülkeler tarafından önerilmektedir. dedi.
Prof. Dr. Mehmet Fatih Taşar, öğrencilerin dünya ile yarışabilmesi için; düşünülmemiş olanı düşünmeleri, farklı açılardan düşünebilme kabiliyeti kazanmaları ve sorgulama, soru sorma gibi özelliklere sahip olmaları gerektiğini söyleyerek sunumunu tamamladı.
Program sonunda panelistlere Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Fidan Özbey, Doç. Dr. Murat Genç ve Yrd. Doç. Dr. Harika Özge Arslan tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.

haber

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2017, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER