Fındık hasat zamanının sonunda görülmesi

Fındık hasat zamanının sonunda görülmesi

Fındık hasat zamanının sonunda görülmesi

DÜZCE - Kaynaşlı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özgür Kibar, Düzcede görülen Amerikan Beyaz Kelebeğine karşı çiftçilerin gelecek yıl ovalarda mayıs sonu, yüksek rakımlarda ise temmuz ayı sonunda mekanik ve kimyasal mücadele yapması gerektiğini bildirdi.

Kibar, yaptığı açıklamada, Amerikan Beyaz Kelebeğinin bitkilerin yaprak kısmını damarlar kalana dek yiyerek beslenen, üzerine ağ ören önemli bir zararlı olduğunu belirtti.

Zararlının ilk başta dut yaprağında görüldüğünü ve son yıllarda ceviz, elma, armut, fındık ve tüm meyve bahçelerine zarar verdiğini dile getiren Kibar, şunları kaydetti:

Haziran ve temmuz aylarında zararı ve görülme oranı yüzde 10 civarında olan zararlı, ağustos sonu ve eylül ayında yüzde 40 dolaylarına kadar yükselmiştir. Meyveye zararı olmamıştır. Fındık hasat zamanının sonunda görülmesi bizim için bir avantajdır. Ovalarda, haziran ayından beri görülen zararlı, yüksek rakımlı köylerin ısınmasıyla ağustos sonu bin rakıma kadar ulaşmıştır.

Zararlının, havaların soğuması ile kaybolmasını beklediklerini ama gelecek yıl yeniden ortaya çıkmaması için havalar ısınmaya başlarken tedbir alınması gerektiğini belirterek, şunları ifade etti:

Havaların soğumasıyla fındık bahçelerindeki dal ve yığınların altında konaklayacak olan tırtıllar gözlerden kaybolacaktır. Önümüzdeki yıl için çiftçilerimiz ovalarda mayıs sonu, yüksek rakımlarda temmuz sonu mekanik ve kimyasal mücadele yapması gerekmektedir.

haber

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2017, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER