Fındıkta külleme hastalığı ile mücadele çağrısı

Fındıkta külleme hastalığı ile mücadele çağrısı

Fındıkta külleme hastalığı ile mücadele çağrısı

DÜZCE - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, geçen yıl fındıkta külleme hastalığıyla ilk kez karşılaştıklarını belirterek, Bu yıl da hava sirkülasyonunun olduğu yerlerde, özellikle güneş alan bölgelerde hızlı bir yayılma oldu. Külleme hastalığı ile mücadele edilmeli. Bu mücadele hastalık belirtileri ortadan kalkana kadar da devam etmelidir. dedi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile fındıkta oluşan külleme ve fındık kurdu hastalığının etkisini göstermeye başladığını söyledi.

Küllemenin mantari bir hastalık olduğunu ve çok hızlı ilerlediğini belirten Başaran, şöyle konuştu:

Geçen yıl külleme ile ilk defa karşılaştık. Bu yıl da hava sirkülasyonunun olduğu yerlerde, özellikle güneş alan bölgelerde hızlı bir yayılma oldu. Bu hastalık ilk önce yaprakları hasta ediyor. Yapraktan ürüne geçiyor, burada da fındığın beslenme bağını kesiyor. Sonuçları ise boş fındık ve dökülme dediğimiz şekilde çiftçinin karşısına çıkıyor.

Külleme hastalığı ile mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Başaran, Kesinlikle hastalıklar göz ardı edilmemeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri ve ziraat odalarından destek alınarak mücadeleye başlanmalıdır. Bu mücadele hastalık belirtileri ortadan kalkana kadar da devam etmelidir. ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2017, 11:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER